ÜÇ AYLAR VE ORUÇ

ÜÇ AYLAR VE ORUÇ
01-02-2022

Üç aylar olarak bilinen; Recep, Şaban ve Ramazan aylarına girmek üzereyiz.

Üç ayların ilki olan Recep; haram (Zilkade, Zilhacce, Muharrem ve Recep) yanı saygıya değer ve hürmet gösterilmesi gereken aylardan biridir. Şaban ve Ramazanın müjdecisidir.

Allah nasip ederse önümüzdeki Çarşamba yani 02.02.2022 tarihinde üç ayların ilki Recep ayına girilecektir.

İlk Perşembesi 03.02.2022 REGAİB ve 27.02.2022 tarihi Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem göğe çıktığı gece olan MİRAÇ kandilleridir.

Tarihler 17.03.2022 gösterdiğinde "beni kilab kabilesinin koyunlarının kılları adedince" Müslümanların af olunacağı, suçtan af olma manasına gelen BERAAT kandilini idrak edecek, ibadetlerimizi bir başka özenle yapmaya çalışacağız.

02.04.2022 tarihinde; Af, mağfiret ve rahmet ay'ı olan RAMAZAN ay'ına  kavuşacak ve "cehenneme kalkan" olan Ramazan orucunu tutulmaya başlayacağız.

Allah katında tüm zamanlarım en değerlisi ve bin aydan daha hayırlısı olarak kabul edilen KADIR gecesi Ramazan ayında gizlenmiş olsa da kuvvetli ihtimalle 27.04.2022 gününün gecesinde ihya edeceğiz.

Üç aylar kendine özgü ibadetlerin yapıldığı, duaların daha fazla kabul oldurduğu, Müslümanlar için fırsat aylardır.

Özellikle; beraat ve kadir geceleri, Ramazan ayına özgü teravih namazı ve "şeytanların bağlandığı" Ramazan orucu müstesna gün ve gecelerdir.

Üç ayları üst üste yani aralık verilmeden oruç tutmak doğrumudur?

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem üç ayları (Recep, Şaban ve Ramazanı) birleştirerek oruç tuttuğuna dair bir kayıt yoktur. Buna ilaveten Şafii ve Hanefi mezheplerinde de böyle bir oruç biçiminin olmadığıdır.

Ancak Ümmi Seleme den rivayetle: " Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'ın yıl içinde Şaban ay'ı dışında tam bir ay oruç tuttuğu olmamıştır. Şaban ayını Ramazana bitiştirirdi." (İmam Ahmet ve Dört Sünen)

Hz. Aişe (ra) da: "Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem  Şaban ayından çok hiç bir ayda oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruç tutardı. (Buhari ve Müslim)

Bu iki hadise istinaden güçsüz düşmeyeceksek, Ramazan orucunda zorluk yaşamayacaksak Şaban ayının tamamında oruç tutabilir ve Ramazan orucuyla beraber iki ayı birleştirebiliriz.

Şafii mezhebi alimleri "Şaban ayı yarı olunca oruç tutmayın" deliline dayanarak Şabanın yarısından sonra oruç tutmayı uygun görmemişlerdir. (İlam. Fik. EzZüheyli)

Recep ayinin Pazartesi ve Perşembe günleri ile on üç, on dört ve on beşinci günlerinde oruç tutalım.

Şaban ayının ilk yarısını oruçlu geçirmeye gayret edelim.

Regaip ile başlayan kandilleri usulüne uygun ihya edelim.

İnsanlara yardım etmeyi, yaşlıları yetimleri, kimsesiz, fakir ve miskinleri sevindirmeyi ihmal etmeyelim. Anne- baba duasını almayı unutmayalım.

Bizler birbirimize merhamet edelim ki Allah'da bize merhamet etsin

Biz birimizin kusurunu örtüp hatalarını af edelim ki Allah’da bizim kusurlarımızı örtüp bizi af etsin.

selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?