UÇAK SEFERLERİ SORUNSALI

05-03-2020

Bildiğiniz gibi Batman ilimiz 600 bini aşkın nüfusuyla Büyükşehir statüsünde olmayan en büyük ilimizdir. 
Ancak bu büyüklüğün karşılığını maalesef ki doğru orantılı şekilde alamamaktadır. 
Seyahat özgürlüğü insan haklarının temel maddelerinden biri ancak seyahat özgürlüğü havacılık açısından Batman'da göz ardı edilmektedir. 
Vatandaşlarımızın büyük bölümüne "Batman'ın en büyük sorunu nedir?" diye sorduğumuzda hava mânia sorunu, işsizlik ve uçak seferlerinin azlığı en büyük sorunlar olarak cevaplanmaktadır. 
Bilindiği üzere ülkemizin bayrak taşıyıcı firması olan Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus şirketi ilimize yönelik seferler yapmaktadır. Ancak bir zamanlar ilimize yönelik uçuş seferlerinin şimdikinden çok fazla olması ve şehir sayısının artışı sadece İstanbul ve Ankara ile birlikte İzmir'i de kapsaması vatandaşlarımızın seyahatlerini kolaylaştırmaktaydı fakat İzmir seferlerinin kesilmesi, İstanbul ve Ankara ilinin de sefer sayılarının azaltılması vatandaşlarımızı büyük ölçüde mağdur etmektedir. 
Batman halkı, Antalya, Trabzon, Adana, Bursa gibi illere bölgenin en büyük ve gelişmiş havalimanlarından biri olan Batman Havalimanından seyahat etmek istemesi bir haktır çünkü Batman büyük şehir statüsünü sağlayan 500 bin nüfusun üzerindeki en büyük şehir olarak bu değeri taşımaktadır. Her konuda olduğu gibi Batman bir kez daha haksızlığa uğramaktadır. Bayrak taşıyıcı olan ve ülkemizi tüm dünyada temsil eden Türk hava yollarının alt markası olan AnadoluJet firması yurtiçi seyahatler için kurulmuştur ve asli görevi yurt içindeki uçuşları hem kalite ve hem sayı olarak arttırmaktır. İlimize uçuş düzenleyen Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus gibi havayolu şirketlerimizin her geçen zaman yeni uçak siparişleri vermesi ancak Batman ilinin bu siparişlerin sonucundan faydalanmaması çok büyük talihsizliktir ve bu sorun halkımızın yakinen bilgisi dahilindedir. Temennimiz Cumhurbaşkanımızın "Havayolu halkın yolu olacak" sözünü adeta bir görev bilip devletimizin şehrimizdeki en büyük yetkilisi ve Cumhurbaşkanımızın temsilcisi olan değerli büyüğümüz Vali bey başta olmak üzere milletimizin vekillerinin bu sorun ile daha yakından ilgilenmesidir. İzmir'e, Antalya'ya, Adana'ya Bursa'ya ve diğer büyük şehirlerimize gitmek isteyen vatandaşlarımız oldukça zorluk çekmekte bazen aktarmalar ile havalimanlarında 10 12 saat süresince beklemekte maddi manevi kayıplara uğramaktadırlar. Ayrıca vatandaşlarımız çoğu şehre direk uçuş olmadığı için Diyarbakır Havalimanını kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Belki "bir saatlik yol' diye basitçe açıklanabilir. Fakat görünen ile gerçek olan maalesef çok farklıdır, çünkü uçak demek bazen de aciliyet demektir. 
Şehrimizin finansal merkezi olan organize sanayi bölgesinde büyük bir tekstil şirketinde yöneticilik yaptığım zamanlarda uçak seferleri şimdikinden fazlaydı ve birçok acil işimiz uçak kargo ile aynı gün içinde elimize ulaşıyordu. Bazen bir paket düğme gibi küçük görünen ama büyük önem taşıyan aksesuarlar temin etmeniz acil şekilde gerekiyordu. Üretim bandını durdurmadan gün içinde uçak kargo ile isteyebiliyor bu sayede sorun hızlı şekilde çözüme ulaşıyordu ve işler aksamıyor, fabrika çalışmaya devam ediyordu. Bu sayede 100'lerce çalışanımız işlerine devam ediyordu. Fakat uçak seferlerinin azaltılması büyük aksaklıklara neden olmuştu. Ön göremediğimiz bir eksiğimiz olunca sorunlar çıkıyor, domino etkisi yaratınca da bunun sonucunda işlerimiz aksamaya, fabrika onlarca gün çalışmamaya ve üretim bandı durunca da çalışanlarımıza ücretsiz izin vermek zorunda kalıyorduk. 
Ez cümle; Uçak seferleri basitçe insanların A noktasından B noktasına gitmesi değildir. Aynı zamanda ekonomik çarkların da dönmesi demektir. Bu hususlar göz ardı edilmemelidir. Yukarıda sadece bir fabrikadan örnek verdiğim aciliyet ve sonucunda domino etkisiyle yüzlerce kişiyi habersizce ilgilendiren işler en az 100 fabrikayı ve kurumu yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle seferlerin çoğaltılması yeni destinasyonların açılması ilimizde binlerce kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Bu konuda yetkililerden ricamız konu üzerindeki ilgilerini ve girişimlerini yılmadan devam ettirmeleri yönündedir. 
Okurlarımızdan ricamız halkın sorunlarını, önemli gördüğü ve hepimizi ilgilendiren konuları İlimiz ile ilgili çözüm önerilerini bizlere ulaştırmalarıdır. Şahsıma da fatiherdgn72 adlı Instagram adresimden, mail adresimden ve sosyal medya hesaplarımdan ulaşmalarıdır. Güzel şehrimizi daha iyi yerlere hep birlikte taşıyana kadar. 
Kalın sağlıcakla.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?