ÜCRETSİZ İNTERNET GELİYOR

20-08-2020

Merhaba değerli okurlarım, bildiğiniz üzere teknoloji her geçen gün daha da gelişiyor ve ilerliyor. 
Samsung, Google ve Facebook’un da aralarında olduğu bir çok firma, atmosferde veya yörüngede kurulacak sistemlerle internet sunma projesine kafa yormuştu. Ancak gerçekçi olduğumuzda bunu hayata geçirebilecek tek bir firma var. Uydu taşımacılığında lider, yeniden kullanılabilir roketlere sahip olan SpaceX firmasının ve TESLA elektrikli otomobillerinin şirket kuruculuğunu, aynı zamanda CEO’luğunu yapan ünlü değer Elon MUSK ve gelecekte uzaydan internet yayacak olan şirketi STARLİNK bu hafta konumuz olacak.
Bildiğiniz gibi telekomünikasyon sektörü özellikle son 10 yılda çok geniş çaplı büyüdü ve gelişti. Bir elektronik haberleşme uzmanı olarak şunu belirtmek isterim ki: Gelecek geçmişten çok daha farklı ve teknolojik olacak. Çünkü siz uyurken bile uzaya haberleşme uyduları peş peşe fırlatılıyor.  Bu uydular  dünyanın etrafını sararak tıpkı evlerdeki wifi teknolojisi gibi tek tuşla internete erişmeyi uzaydan direkt olarak sağlayacak.  Elon Musk’ın dünya yörüngesine toplamda 4,425 uydu göndererek küresel internet ağını kurma planı var. Bir de bu uyduların şöyle bir avantajı daha var: İnternet kesintisi de olmayacak çünkü erişim sınırı ortadan kalkacak. Tüm planlamalar yolunda giderse 2024 sonrasında Amazon ormanlarında bile internet çekecek. Ayrıca internet hızı olarak da fiberden hızlı olacak. Hatta bu uyduları görebilirsiniz de. Gece gökyüzüne bakınca arka arkaya  vagonlar gibi hızlıca geçen ışıklar görürseniz uçan daire sanmayın. Gora filmindeki gibi UFO gören mahzun köylü değilseniz bunlar uzayı saran Starlink uyduları. Bizler için çok güzel bir sistem olsa da olayın astronomi tarafından bakılınca astronomlar bu durumdan oldukça şikayetçi. Çünkü onlar uzayı dünyadan gözlemliyorlar ve uzayda bunca uydu ve yaydıkları ışık olduktan sonra onların gözlem yapmaları bir hayli zor gibi görünüyor. Ama ne olursa olsun gelecekte internetin ilk zamanlarda ucuz, daha sonrasında da ücretsiz olma durumu şimdiden heyecan verici. Çünkü Elon Musk bunu vaad ediyor. Şu zamana kadar hayallerinin hepsini yaptı. Ayrıca bu uyduların hız ölçümü bile yapıldı. Dünyanın her bölgesine uzaydan verilecek internet ölçümlerinde hız 60 mb (Megabit) olarak ölçüldü tabi zamanla hız daha da artacaktır. Keza her yerde internetin mobilden hızlı olacak olması sağlık, eğitim, ulaşım gibi sektörlere de fayda sağlayacak. İleride araçların da otonom yani otomatik sürücüsüz olma olasılığı, her bölgeden yüksek hızlı internet ile birleşmesi ileride hayatımızı  daha da kolaylaştıracak. Gelecek artık  çok daha yakın. İnsanlık için hayırlısı olur umarım.
Son olarak ise lütfen, kişisel temizliğimize, maske kullanımına dikkat edelim. Batman pandemi haritası da şu an kıpkırmızı bir şekilde. Haftalardır aynı şekilde yüksek seviyede ilerliyoruz. Biliyorum çok zor bir süreç maske takmak. Alışmak, nefes verirken ürettiğimiz karbondioksidi solumak ve solumak zorunda kalmak… Hepsi büyük bir sabır gerektiriyor. Ama bunu yapmak zorundayız. Ayrıca tat, koku almıyor iseniz şüpheyi arttırabilirsiniz. Son zamanlarda da halsizlik de Kovid belirtisi bunu da unutmayalım. İnşallah bu günleri de atlatacağız. Pandemi sürecindeki herkese Allah şifa versin, çember daralıyor.  Lütfen dikkat edelim. Allah yar ve yardımcımız olsun. 
Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?