Udhiye ve Kurban

Udhiye ve Kurban
07-07-2022

Udhiye: Allah'a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için kurban bayramının günlerinde kesilen hayvana denir.

Dinen zengin sayılan mukim ve hür olan Müslümanların (akıl ve baliğ olmaları şart değil) bayramın birinci günü bayram namazından sonra kurban kesmeleri  hanefilere göre vacip (ilk üç gün içinde kesilmeli) Şafiî mezhebine göre de ilk dört günde müekket sünnet olan bir ibadettir.

Allah'ın rahmetine kavuşma ümidi, Onun rızasını kazanma niyetiyle belli şartlara haiz olan ve kesilen hayvana udhiye, kesmeye de "Tazhiye" denilir.

Hak yolunda fedakarlığın nişanesi, Allah'ın verdiği nimetlere şükürün gereği, bela ve musibetlerden korumanın bir yolu da kurban kesmedir.

Bölgemizde ve şafiî mezhebini tercih edenlerin büyük çoğunluğunun kurbana "Sünnettir" deyip kesmemeleri yanlış hem de çok büyük bir yanlıştır.

Şafii mezhebinde müekked sünnet hanifi mezhebindeki vacip hükmünde olduğu bilinmelidir.

Şeytan; ihtiyaçları hatırlatarak cimriliği telkin ederek kurban kesmekten bizi alıkoymasın.

İmkanlarımızı zorlayarak kurban kesmeye çalışalım. Kesme imkanımız yoksa en azından bayram günlerinde kan akıtmaya çalışalım.

Keseceğimiz kurbanın etinden yememiz sünnettir ve mutlak yemeye çalışalım. Geri kalan ettin en efdal olanı üçe ayırıp bir kısmını kendimize, bir kısmını dost ve akrabamıza, diğer kısmını da fakirlere verelim.

Bankalara para yatırıp vekâleten kurban talebinde bulunanlara itibar etmeyelim. Helalimiz ve ibadetimizi bankalarla kirletmeyelim.

Kurban etimizi; öncelik akrabaya, sonra komşuya ve sonra diğer fakir, yetim, miskin ve dullara verelim.

Mahallemizde, köy veya şehrimizde dini tedrisat yapan vakıf ve deneklere kurban vermenin de bir sakıncası yoktur.

Kurban bayramınızı kutlar, keseceğiniz kurbanın Allah katında kabul olmasını dilerim.

Siz ve sevdikleriniz nice mutlu bayramlar görmeniz dileğiyle Allah'a emanet olun. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?