UZAK YAKIN SEÇİMLER

06-03-2018

Ufukta seçimler mi var? bilinmez ama sanırım bu belirsizlikte olur mu? olmaz mı? doğrusu tahmin edemiyorum. Yok derim bakarsınız olur. Var derim bir de olmazsa her iki seçenekte ters köşe gol yemeye benziyor. Bu yüzden dikkatli yazmakta yarar var.

Farkındaysanız yazımın başlığıyla bir nevi kendimi garantiye aldım. Bu yüzden bu yazıma uzak yakın seçimler adını verdim. Peki olursa n? Olur? Kim kazanır? ve maraton koşusunu zaferle bitirir inanın onu da bilmiyorum. Bilememe de imkan yok.

Her an ibre değişebiliyor. Örneğin köşesinde yosun tutmuş Saadet Partisi bakın nasıl oldu da güne haftaya aya damgasını vurdu popüler hale geldi. Oy oranı yükseldi yüksek bir irtifa kazandı. Yazarlar akademisyenler ve ünlü kanallar siyaset arenasında artık harlı harlı Saadet Partisini konuşmaya başladılar. Yıllardır ben dahi onları yazmıyorken yazmaya başladım. Aslında itiraf etmek gerekirse çok da ayıp etmişim. Ama çok düşük oy oranı alıyordu hemen hemen girdiği her seçimde yazmıyordum yazmıyorduk yazmıyorlardı. Ama ibre onlara döndü şimdi ve yazıyorum yazıyorlar daha da yazacaklar. Meydana gelen penaltıyı çok güzel gol’e çevirdiler ve üç puanı kaptı; Saadet Partisi ama bir de rövanşı olmalı bu siyasi oyunun. Ufukta yani gelecekte ne yaparlar ederler onu da her an değişen ve değişmeye mahkum ibre belirler.

***

Kendi Cumhurbaşkanı adaylarını kendilerinin çıkaracaklarını hatta herkesimden ve tüm seçmenlerden oy alabileceklerini seçim barajını da çok rahat geçeceklerini iftiharla gururla söyleyip bu anlamda siyasi demeçler veriyorlar.

Peki söylemler ve demeçler yerini bulur mu? kazanırlar mı? bana göre zor ama imkansız değil. Bu arada milli iradenin iradesi nasıl tecelli olur? onu da belirlemek o konuda da net konuşmak istemem. Çünkü milli iradenin ne yapacağı bilinmez.

Geçmişte de nice ünlü partileri siyaset çöplüğüne gömdü hem de bir fatiha bile okumadan. Aslında Cumhuriyet tarihinde hiç bir seçim bu kadar adrenalini yüksek ve çeşitli sorularla merakla bu hale hiç gelmemişti. Zaman bir çok olguya algıya eyleme ve sonuçlara açık durumda her tür belirsizliğe rağmen akademisyen görünümlü laf cambazları satılık/kiralık tipler konuştukça konuşuyorlar yazıp çiziyorlar rezil olma pahasına büyük bir irtifa kaybetme pahasına her söylemlere ve yapay gündemler oluşturarak sallıyorlar.

***

Bu arada İyi Parti de boş durmuyor irtifa kazanıyor Meral Akşener hanım istikrarlı ve cesur bir edayla risk alma pahasına Türk siyasetine damgasını vuruyor. Oldukça yol kat ediyor. Hemde bunca erkek siyasilere meydan okuyarak onlardan daha da cesur bir tarzla partisinin oy oranını yükseltiyor. Siyaset arenasında ve saha da bu tür cesur ve istikrarlı giden hanım siyasilerimizin olması siyaset sahnesini renklendiriyor. Türk kadınının güçlenmesi ve İktidara talip olması kadınlar adına sevindirici ve özgüven kazanmaları konusunda bir kazanımdır yolu açık olsun bu değerli hanımefendinin.

***

Sonuç Ak Parti zaferle bu işi bitirir mi? Ak Parti genel başkanı tüm seçimleri kazanır mı? kaybedermi? şimdiden ön yargılı olup karar vermek net konuşup yazmak taraf olmak demektir bu konuda belirsizlikler içindeyim. Net bir şey yazamıyorum. Yazanlara da inanmıyorum. İttifak olayı ne getirir? ne götürür? bilimsel analiz ve incelenip masaya yatırmak gerekir. Taraf tutarak atıp tutmak ön yargılı olmak sağlıklı bir fikir olmaz diye düşünüyorum.

Ancak uzak yakın seçimlerin sonuçları belli oluncaya dek tedbirli olup verilerle yola çıkmak matematiksel olarak oran orantılarla yola çıkmak sağlıklı değildir. Bu siyasettir adı üzerinde siyaset bilimi zaman birçok şeye gebedir diyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?