VAN`DAN LONDRA KRALİYET AKADEMİSİNE

02-10-2019

Bir çocuk düşünün ki, bir konser için  memleketine gelen keman virtüözü Cihat AŞKIN tarafından 9 yaşında keşfediliyor ve çocuk ilerleyen yıllarda Londra Kraliyet akademisinde konserler verecek kadar başarılı işlere imza atıyor.
Sanata ve sanatçıya olan desteğimi 2 yıla yakındır sayfamdan köşe yazılarımla sizlerle paylaşıyorum biliyorsunuz sevgili okurlar. Bugün sizler. komşu il Van`dan Arda Karakaya`yı tanıştırmak istiyorum.
Daha 9 yaşında Alaaddin Canbay`dan keman dersleri alarak müziğe bu büyüleyici dünyasına giriş yapan Arda, ünlü keman virtüözü Cihat AŞKIN tarafından keşfedildikten sonra kendisin Ankara Devlet Konservatuvarına yönlendiriyor.
Henüz 15 yaşındayken benim de ilgiyle takip ettiğim Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrasının yurt içi ve yurt dışı konserlerine eşlik ediyor. Doğuş Çocuk Senfonisini birkaç kez canlı dinleme şansına sahip olmuştum Ankarada iken ve inanın Batmanda Güneştekin Kültür Merkezinde konser vermelerini çok isterim. Aslında bu sezon Batmanda konser verebilmeleri adına Doğuş Senfoni ile irtibata geçmeyi planlıyorum.
Neyse konumuza yani Dahi çocuğumuz Arda`ya dönersek kendisi ile yapılan ropörtajda dikkat çeken şu ifadeleri kullanıyor;
‘’Türkiyemizin topraklarından aldığım kültürel dokuyu, uluslararası sahneler aracalığıyla tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyorum’’ 
Bu kadar iddialı ve öz güvenli bir gencin, kullandığı şu cümleler ülkemiz adına barışı, kardeşliği, paylaşımı kat be kat arttıracağına inancım sonsuz.
11 yaşında yatılı olarak başladığı konservatuvar eğitimini, üstün başarısından dolayı sınıf atlayarak birincilikle bitiriyor. Daha sonra Avusturya`ya giden Arda, University Music and Performing Arts Graz`da Dünyaca ünlü kemancı Silvia Marcovici ile çalışıyor.
Eğitim hayatı boyunca Alexander Vinnitski, Mincho Minchev, Alina İbragimova, Shmuel Ashkenasi, Hagai Shaham ve Lewis Kaplan gibi dünyaca isimlerle çalışan Arda, Fransada Eurohecteries festivalinde kendinden söz ettirmeyi başardı.
2015 yılında  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak keman dersleri vermeye başlayan Arda , Birleşik Krallıkta okul ve yaşam masrafları tam burslu karşılanarak okuyan ilk ve tek Türk müzisyen oldu.
Fazıl Say keman  sonatlarını da kayıt altına alan Arda, ağustos ayında dünyaca prestijli BBC Proms festivali kapsamında Royal Albert Hall`da ilk defa sahne aldı.
Bunca başarıya imza atmış yakın komşumuz Vanlı bu arkadaşımızı memleketimizde konser vermek üzere davet etmek üzere belli bazı çabalar içerisine gireceğime emin olabilirsiniz.
Düşünsenize Kışın dışarda yağmur, kar, fırtına ama Güneştekin Kültür Merkezinden Arda KARAKAYA`nın o güzel ezgileri. Sizce de iyi fikir değil mi dostlar?
Unutmayın, dünyamızı güzelleştiren şeylerin başında geliyor müzik. Ama ne yalan söyleyeyim klasik müziğin evrenselliği beni daha çok cezbediyor.
Yıllar önce Bilkent Senfoni Orkestrasının Şehir Stadında verdiği konseri daha dün gibi hatırlıyorum. Ne güzel bir konser olmuştu ama.
Memleketimizin kültürel ve sanatsal kalkınmasını sağlayacak değişik fikirler ve projeler sunmaya köşemden katkılar sunmaya devam edeceğim, haberiniz olsun

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?