Yaratıcılığı artırma rehberi

Yaratıcılığı artırma rehberi
10-06-2023

Beyin, olağanüstü potansiyele sahip karmaşık ve gizemli bir organdır. Ne yazık ki, modern hayatın getirdiği yoğun iş yükü, stres,  ekran bağımlılığı beynin tam kapasiteyle çalışmasını engellediğini görebiliyoruz.

Günümüz dünyasında beden gücünün yerini zihin gücüne bıraktığını, hepimizin bildiği bir gerçektir. Bu durum sağlıklı ve yaratıcı bir beynin önemini daha da artırıyor. Bu sebeple, beden sağlığımıza özen gösterdiğimiz gibi mental sağlığımıza da özen göstermeli ve beynin kullanım yeteneğini geliştirmek için bilinçli bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Çünkü zihinsel becerilerimizin gelişimi; hayatta başarılı olmak, mutlu bir hayat sürmek ve potansiyelimizi maksimum seviyede ortaya koymak için önemli bir faktördür.

Dr. Gareth Moore’ un “Beyin Koçu ” adlı kitabı, bu konuda bizim için yol gösteren bir başyapıttır.

Kitaba geçmeden önce yazar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Dr. Gareth Moore, uzun yıllar beyin egzersizleri ve zihinsel gelişim konularında çalışmalar yapmış önemli bir beyin koçudur. Bu konularda çok sayıda önemli kitap kaleme almış ve bu kitaplar, pek çok dile çevrilmiştir. Türkçeye çevrilen önemli kitaplarından bir tanesi de “Beyin koçu” adlı kitabıdır.

Kitap, mental sağlığımıza dikkat ederek zihinsel yeteneklerimizi güçlendirmek ve beyin potansiyelimizi tam anlamı ile kullanabilmek için pratik yöntem, teknik ve egzersizler sunuyor.

Yazarın büyük bir titizlikle hazırladığı bu eser, okuyucuya hem eğlenceli bir okuma deneyimi sunuyor hem de bilgi dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Eser, kırk bölümden oluşuyor. Her bölümün başında önce önemli teorik bilgiler veriliyor. Ve daha sonra ilgili egzersizlere geçiliyor. Sizler için bazı bölüm başlıkları seçtim:

Beynine İyi Bak

Odaklanmayı Başarmak

Grupların Cahilliği

Yaratıcı Yazarlık

Yazar, karmaşık zihinsel süreçleri anlaşılır bir şekilde açıklayarak, okuyucunun daha iyi anlamasını sağlıyor. Her bir zihinsel beceriyi geliştirmek için basit adımlar sunuyor. Zihinsel becerimizi geliştirmek için yazarın tavsiye ettiği yöntemlerin bazıları şunlardır:

Not Tutmak

Düzenli yürüyüş

Sağlıklı Beslenme

Kitap, zihinsel yeteneklerimizi artırmaya yönelik kırk günlük bir program içeriyor. Bireysel ilgi alanlarına odaklanan kitap, farklı zeka alanlarının da gelişimine katkı sağlıyor.

Kitap;  bu programı, adım adım ilerleyen bir yol haritası şeklinde sunuyor. Her gün için özel olarak tasarlanmış egzersizler ve aktiviteler, zihinsel becerilerimizi hedeflenen şekilde geliştirmemize imkan sağlamanın yanı sıra;  hafıza, dikkat, problem çözme, farklı bağlantılar kurma ve yaratıcılık gibi beceriler üzerinde odaklanıyor. Ve bunları gerçek hayatta nasıl kullanabileceğimizi de keşfetmemize olanak olanak sağlıyor.

Akıcı ve etkileyici bir dil kullanan Dr. Moore; her bir adımın önemini vurgulayarak, okuyucuyu yeni ve yaratıcı bir zihin inşa etmeye davet ediyor.

Yazar, kitabında çok sayıda zeka testi, harf-sayı oyunları ve  bulmacalara da  yer veriyor. Bu sayede “Beyin Koçu” adlı kitap, zihinsel gelişim yolculuğunda hepimizin rehberi olacaktır.

Sonuç olarak; Dr. Moore’ un derin bilgisi, deneyimi ve yazma becerisi, biz okuyucuların zihinsel becerilerini geliştirmede bizlere yardımcı oluyor.

Bu kitap sayesinde, zihin gücümüzü keşfedecek, daha net düşünecek, hafızamız güçlenecek, odaklanma gücümüz artacak ve daha yaratıcı bireyler olacağız.

Ve yazımı kitaptan harika bir alıntıyla noktalıyorum:

Egzersiz yapmak, beyin hücrelerinin doğal ölümünü önlemeye yardımcı olur ve böylece yaşlılarda demans başlangıcını yavaşlatır.(syf. 41)

Keyifli okumalar…

NOT; Demans: Tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir hastalıktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?