YENİ UMUTLARLA 2020

09-01-2020

Hayatta umutlar kaybedilirse başka ne kalır ki?

Yeni bir güne başlarken, yeni bir işe başlarken, bir evliliğe başlarken, yeni bir kariyer hedefine başlarken hep umutlarla başlarız.

Farkında olmadan içinde bulunduğumuz koşuşturma esnasında unutulan bir şey var. İnsan; Ne uğruna? Ne için? Neden? ve Nasıl yaşamalıyım? sorularının cevabını ararken umudunun var olduğu ve umut ettiği ne varsa göz önünde bulundurmalı.

Unutulmamalıdır ki bir Boks maçında rakip yere düştüğünde değil ancak ve ancak yerden kalkamadığında kaybeder hayatta da böyledir düşmek her zaman olabilir doğaldır asıl kaybedip kalkamayınca olur o yüzden her zaman ayağa kalkmak için çaba göstermeli, umudu yitirmemeli her konuda güçlü olmalı asla pes etmemeli.

Başarıya giden yolda başarıyı getiren en büyük etken bencil davranmak yerine paylaşımcı davranmaktır.

***

Konuya küçük bir hikâye ile açıklık getireyim; günün birinde en iyi buğday yarışması yapılır. En iyi buğday yarışmasında senelerdir katılan bir çiftçi, büyük ödülü o yıl da kazanmıştır. Yarışmayı izleyen gazeteciler, çiftçiden bu başarısının sırrını öğrenmek istemişler. Çiftçi, bu sırrın, kendi buğday tohumlarını komşularıyla paylaşmasında yattığını söylemiş.

Gazeteciler bu cevaba çok şaşırmışlar:  “Onlar sizin rakibiniz olarak yarışmaya katılıyorlar. Buna rağmen, ne diye tohumlarınızı onlarla paylaşıyorsunuz?” diye sormuşlar.

Çiftçi: “Neden olmasın?” demiş. “Bilmiyor musunuz: Rüzgâr, olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu bakımdan, komşularımın kötü buğday yetiştirmeleri demek, benim ürünümün de iyi olmaması demektir. En iyi buğdayı yetiştirmek için, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.” demiş.

Bu küçük hikayeden şu dersi çıkarmalıyız; bencil davranmak bize kısa vadede başarı getirebilir ama uzun vadede başarılı olabilmek için paylaşımcı olmak gerekir ki başarımız uzun sürsün.

***

Batman içinde başarı gösteren insanlardan örnek vermek gerekir ise, mesela şu an şehrimizde ve bölgemizde adı bilinen iş adamları, fabrika sahipleri, benzinlik ve nakliyat şirketi sahipleri, lokanta ve yemek salonu sahipleri, AVM sahipleri ve hastane sahipleri var.

Bu kişilerin her biri için ayrı ayrı 30 40 yıl öncesine gidersek bu saydığımız kişilerin de normal halk gibi günlük işlerini yapan sıradan bir insan olarak hayal ederiz. Lakin şans onlara gülmüş ve bu konuma gelmişler. Bu konuma gelmelerindeki en büyük etken çok çok çalışmanın yanında paylaşma duygusu olduğunu da söyleyebiliriz. Bu bahsettiğimiz hatırı sayılır kişilerin insanların dertleri ile dertlenmeleri ve özellikle de üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlamaları, bu yüksek konuma gelmelerinde en büyük etken olmuştur.

Türkiye için de durum aynıdır. Sakıp Sabancı’yı hepimiz biliriz.  Kayserili büyük iş adamı, onun iş adamı kişiliği dışında güler yüzlü ve yardımsever halini hatırlarız hep. Çünkü o konuma uçarak değil paylaşa paylaşa çıkmıştır. Çoğumuz bilmeyiz lakin Sakıp Sabancı çorap satmış küçük görmemiş konumunu çalışmış çabalamış yılmamış umudunu kaybetmemiş daha sonrasında.

Bazı başarılarımıza tesadüf, şans diyoruz ama şans diye bir şey yoktur çaba vardır emek vardır. Allah çaba gösteren umudunu yitirmeyene mutlaka hak ettiğini verir dualarda bile Allah’ım bana şunu ver bunu ver demek yerine Allah’ım ben çabalıyorum elimden geleni yapıyorum bana hayırlısını ver demek gerekir.

Batmanımız için yeni yılın daha güzel bolca yatırımlı daha fazla dalda daha çok şekilde haberlerini duyduğumuz ve hep olumlu haberler verdiğimiz bir yıl olmasını ve bu yılın batman için sadece başarılar ile ön plana çıktığı bir yıl olması ümidiyle. Kalın sağlıcakla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?