YENİ YILDA YENİ DİLEKLER

02-01-2020

Bir yıl daha geçti. Gidene değil ardında bıraktığına bakmalı ya. Benimde beklentilerim var tüm insanlıktan. 
Beyaz bir kağıda yazar gibi düşlüyorum müsaadenizle. Sokakta yatan gariban üzerine havaii fişek patlatarak yeni yıla giremedim. Titreyerek geçirdiğiniz son kış olsun diyebildim. Özür dilerim ayak uyduramadığım her şey adına. 
Dilenmek ayıptı. Ama ben… Tüm insanlardan insanlık dileniyorum bu yılda. Az önce açlıktan ölen Esma yaşasaydı bunu dileyecekti bizden. Dileğim çağımızın acılarına seyirci kalmamak. Şahid olmak. Çünkü şahidlik sorumluluk getiriyor. El uzatmayı mecburi kılıyor. Vicdanlarımızı koltuklarından kaldırıyor. Oysa bu çağ bize acıları tek tuşla geçebilme konforu sunuyor. Koltuklar rahat. Koltuklarımızın bizi rahatsız etmesini diledim.
Daha pek çok şey diledim. Mesela acılı bir ameliyata bir başına giren tüm hastaların bekleyeni olmayı diledim. Yoğun bakım önlerinde yürürken duyduğum ağıtların şen kahkahalara çevrilmesini…
Üşüyen kalplerin üzerini örten el olmayı istedim. Varsa bir güzellik yaşamaya dair onu hiç bir insanın kaçırmamasını,  hayatlarının baharında canından vazgeçecek kadar bunalan gençliğin baharlar görmesini… 
Gözlerine baktığım her kimse ona umudu aşılamayı… Bir kez daha sarıldım sevdiğime. Son kez sarılır gibi. Zira ikimizden birinin son yeni yılıydı belki. Hayat eşittir muamma.
İnançlarımıza sımsıkı sarılmayı… Hırçın bir anne gibi itse de hayat hayallerimizi  eteklerinden yakalamayı diledim. 
Yaşamak öğrenmek. 
Düşmek. Düşlemek. 
Tekrar düşmek. 
Ve kalkmak çiçeğim. 
Daha iyi olmaya, daha güzel hissetmeye olan inancımızı yitirmemeyi diledim. Yaşadığın hayatı ve koşullarını bilmiyorum. Fakat bunun kısa bir deneyim olduğunu unutmamanı diledim.
Özgürce akan nehirlerin değdiği topraklar gibidir hayatına giren her insan. Bu yüzden etkin,  her canlıda aynı olmaz. Gönlüne göre davranmayan insanlar için kendini yıpratmamanı diledim. 
Akmaktan yorulmamanı... 
Senin suyun onun devası değil deyip geçmeni diledim.
Ve en önemlisi. 
Hayatının ellerine bırakılmış bir mucizeler yığını olduğunu unutmamanı. Sesini sana yankılatan bir düzende düşlerinin karşılıksız kalmayacağını… 
Her canlıya bakarken hayretler duymanı… 
Her bir hayranlığın şükürle eş değer olduğunu… 
Çokça güzelliğin timsali…
 İnsanlara baktığında gördüğün şeyin ta kendin olduğunu… 
Her şeyin sevmekle başladığını… 
Her zorluğun içinde yaratılmış çifter kolaylıkları… 
İnsanlara bir bakışının, bir tebessümünün izler bıraktığını… 
Karşına çıkan her insanın adını bilmediğin bir mücadelesi olduğunu bilerek davranmanı… İşte tam da bu yüzden kırmamanı, kırılmamanı diledim. 
Kadınlar olarak ölmemeyi… 
Çocuklara dokunan ellerin şefkatle yoğrulmasını… 
Bu bayramda huzurevlerinde öpülmemiş el kalmamasını… 
Yuvaların tüm çocuklar için yuva olmasını…
 Çocukların para kazanmak zorunda olmadığı bir dünya diledim. 
Siz neler dilediniz?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?