YEREL BASIN YOK OLUYOR!

YEREL BASIN YOK OLUYOR!
12-07-2021

Çok yakın bir tarihte kamu da çıkan ve resmi gazete de yayınlanan tasarruf genelgesi adeta yerel basını yerle bir ediyor nitelikte.

Hem pandemi hem de içinde bulunduğumuz bu ekonomi krizinden ötürü; zaten zor bela ayakta duran ve kendi azmiyle, başarılarıyla ayakta durmaya çalışan yerel basın bitti bitecek durumda.

Bir kaç abone ile reklam geliriyle kimi zamanda basın ilan kurumundan almış olduğu ilanlarla ayakta durmaya çalışıyorken; çıkarılan bu tasarruf genelgesiyle yerel basının inanın yoğun bakıma düştü düşecek durumda.

 ‘’Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur ‘’ atasözünce dikenler bile yeşeremeyip kuruyorken yerel basının bu can damarlarını adeta kesmek gibi olan bu kararlar binlerce basın mensubunu ve mutfakta çalışanları her bakımından oldukça zor pozisyonlara düşürecektir.

İsterdim ki bu kararları çıkartıp resmi gazetede yayınlamadan önce kararın önünü arkasını ve nelere mal olacağı çok iyi hesaplanmalıydı.

Yerel basın uygarlığın ve kalkınmışlığın hatta ileri demokrasinin önemli bir simgesidir.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın itibardan tasarruf olmaz deyişini hatırlatarak yazıyorum.

Yerel basın sahipleri, çalıştırdıkları elemanların aylıkları, sigorta giderleri baskı ve kağıt giderleri bile hayli yüklü bir rakam ve bilanço oluşuyorken ve sadece abone ve reklam gelirleri ile ayakta durmaya çalışan gazeteler maalesef bitkisel hayata itildi.

Benzetmek gibi olmasın veya olsun bal gibi olsun; Mezarımdan taş çalma istemem duanı gibi olacak ama kimler alınırsa da alınsınlar.

***

Bir zamanlar Finlandiya Helsinki de East express gazetesinde İngilizce köşe yazıyordum ve almış olduğum ücretle iftihar ediyordum. İşte kalkınmış ve demokrasisini oturtmuş bir ülkenin ekonomik atraksiyonuna bakarmısınız.

Diyelim ki yerel basın battı, yok oldu, binlerce insan işsiz ordusuna katılmış olacak ve ülkeye ne yayarı olacak?

Bu işsizliğin izah edilir?

Mantıklı bir açıklaması var mı?

Yazık çok yazık.

Tasarruf edilecekse hiç okunmayan ve milyon dolarlarca bütçeye sahip nice basın, okunmayan gazeteler ve pasif Tv kanallar var, onlardan tasarruf edilmiş olsa gam yemem hatta sevinirim bile.

Bu tasarruf içeren genelge objektif ve realist bir tarzla masaya yatırılıp getirisi götürüsü adam akıllı gözden geçirilse inanıyorum ki sebep olanlar veya bu fikri sayın Erdoğan’a sunanlar yine Erdoğan tarafından cezalandırılacaklarına inanıyorum.

Satırbaşlarıyla geçiyorum yazarken bile hem üzülüyor hem de öfke kontrolümü kaybediyorum.

Birey olarak maddi hiç bir gelirim bu yönden bu bağlamda olmamasına rağmen Güneşi karartacak kadar karanlıklarla dolu bu fikir asla aklı selim ve hukuki bir karar bir genelge değil bence. Alınan bu karar acilen durdurulmalı ve yerel basına can suyu verilmeli. Gerçek anlamda yazar olanlar, akademisyenler ve fikir insanları bu konuyu bir bilimsel ve iktisadi anlamda Sayın Erdoğan’a yazsınlar.

Tasarruf edilecek ise Huzur payı alanlardan bir çok yerden maaş alanlardan başlatılsa ve tasarruf edilmesi çok daha yararlı ve hukuki olur görüşündeyim.

Kalın sağlık ve mutluluklarla siz saygın SONSÖZ okurlarımız ve değerli Batmanlı hemşerilerimiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?