ZEYTİNYAĞININ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE MUCİZEVİ FAYDALARI

16-04-2020

Merhaba değerli okuyucularım. Bu haftaki konumuz; faydaları saymakla bitmez zeytinyağı ile Batman'ı yurt dışında başarıyla temsil eden girişimci kadınlarımızdan EMİNE TUNCER. Kendisiyle tanışalı kısa bir süre oldu; fakat geçmişte başarıyla hayata geçirdiği projeleri dinleyince çok mutlu oldum. Girişimcilere her zaman büyük destek vermişimdir; fakat bu girişimci bir kadın ise, akan sular durur. Çünkü kadınlar zaten toplumda eşitsizlik içerisindeler, bu konuda pozitif destek vermek her vatandaşın görevi diye düşünüyorum. Ayrıca daha ayrıntılı düşünebiliyorlar. Mesela Emine hanım; yarışmalarda Ülkemizi, Batman'ı ve Derik zeytinlerini tanıtmış, hatta Londra'da uluslararası yapılan lezzet yarışmasında altın madalya kazanmış bir lezzeti ortaya çıkarmış. Kendisine nereden ihracat edebilen bir şirket haline geldiğini sorduğumda; "Ülkemizin her taşı her toprağı altın aslında sadece bakmak değil görmek gerekir." diye cevap verdi. gerçekten de öyle. Hatta Edremit'te başlayan lezzet zincirini Derik ile taçlandırıp sonradan da daha başka coğrafyalar ile süslemeyi düşünüyormuş. 
Çok büyük projeleri, büyük hedefleri ve vizyonu olan Emine hanıma içinde bulunduğumuz korona günlerinde zeytinyağının bağışıklık sistemine ne gibi faydaları var ? Diyerek soru yönelttim; Kendisi de şunları söyledi; "Öncelikle Erken hasat ve Soğuk sıkım olmalı. Çünkü en yüksek besleyiciliğe sahip olur ve biraz daha ayrı tutulması gerekir. Zeytinlerin koyu rengini almadan hemen önce genellikle Ekim ayında hasat edilmesi ile yapılmaktadır. Erken hasatlarda zeytin miktarı ile yağ miktarı doğru orantılı değildir. Aynı miktarda yağ için daha fazla zeytin kullanılmaktadır. Bu nedenle diğer tüm çeşitlere göre maliyeti yüksektir. Ancak besleyiciliği diğer yağlara oranla çok daha yüksektir. Soğuk sıkım ise tek bahçeden, erken hasat zeytinin yere düşmeden, beklemeden toplanarak taş değirmende çekirdekleri ile birlikte öğütülerek   hasır çuvallarda ezildiği bir yöntemdir. Bu yöntem kullanılırken verilen su 27 dereceyi geçmez, geçerse soğuk sıkım olmaz. bu yöntemle üretilen yağ hasırların arasından sızdığı içi sızma zeytin yağı olarak da adlandırılır. Bu yöntem fabrika üretimine uygun değildir. Zira soğuk sıkım ilk mahsüldür ve bu kadar mahsülü toplayıp bundan endüstriyel olarak yağ üretecek bir yöntem yoktur. Soğuk sıkım ancak geleneksel ve küçük çaplı üreticilerin gerçekleştirebileceği bir yöntemdir. Şöyle ki: Soğuk sıkım bir mahsülün başka mahsül ile karışmadan üretildiği, hemen sıkıldığı bir yöntemdir. Dolayısıyla birçok mahsülün karıştığı, bekletildiği ve seri olarak üretildiği bir sistem soğuk sıkım değildir. Çünkü ürünün lezzeti de buna bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden ürünlerimiz biraz pahalı ve premium bir ürün" dedi. 
Faydaları saymakla bitmez zeytinyağı bağırsaklarımız için de inanılmaz faydalı. Biliyorsunuz bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak nitelendiriliyor ve bu süreçte de hareketsiz kaldığımız için bağırsaklarımızın hızlı çalışmasını sağlamak adına katı besinlerden uzak durmalı, vücudun metabolizmasına katkı sağlayacak besinler tüketmemiz gerekiyor. Ayrıca kanser riskini de aşağıya çekiyor. Gıda mühendisi bir profesör hocanın da yönlendirmesi ile yurt dışına da açılan şirket adından bayağı söz ettirecek gibi görünüyor. (zeytunieminetuncer) adında Instagram hesabı da bulunan şirketin inanılmaz yükselişini takip etmenizi öneririm.
Organik zeytinyağına ilgi duyan uzak doğu ülkelerinden inanılmaz bir talep varmış ve bu sene Japonya'da yarışmaya bile katılmışlar. En son da Berlin lezzet festivalinden teklif gelmiş. Londra'dan da altın madalya gelince lezzet tam anlamıyla bilindik olup, zirve yapmış. Gerçekten bir kadının bu denli başarısı bizleri onurlandırıyor. Bence bir kadın isterse yapamayacağı hiç bir şey yok. Yeter ki istesin ve doğru sistem ile çalışsın. Ailesinde tarımla ilgilenen kimse yokken tek başına bu seviyelere gelen güçlü bir kadına sadece şapka çıkarılıp, başarılarının devamını dilemek düşer. Haftaya görüşmek üzere hoşçakalın süreç bitene kadar ne olur evde kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?