“BATMAN’A ESNAF SARAYI KURMAK İSTİYORUZ”

Söyleşimizde, Batman Esnafının sorunlarını dinledik. Oda’nın ve Birliğin yeni dönem projeleri de anlattı. Buyurun, birlikte okuyalım.

ROPÖRTAJ - 3 yıl önce

Ziya Gökalp Mahallesi Atatürk Bulvarı

Çömçe Lokantası’nın karşısında bulunan

Güney Plaza’nın 5 ve 7. Katlarında bulunan

Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ni ziyaret ettim.

Oda’nın ve Birliğin başında, başarılı bir isim duruyor;

Mehmet Salih Kaplan.

Esnaflık kültürü almış ve

Batmanlılık bilinci edinmiş bir isim.

İki görevi birden yürütürken,

Esnafın sorunlarını kendine dert edinmiş.

İki Oda’ya iki daire almış.

Bunu yaparken esnafın aidatlarını arttırmamış,

Aksine evraklara, kâğıda ödenen ücretleri kaldırmış.

Oda’ya ve Birliğe kazandırdığı iki ofis, kurum binaları gibi çalışıyor şimdi.

iş bölümleri, sekreterlikler, online hizmetler derken,

Oda ve Birlik, onun döneminde kurumsal bir kimlik edinmiş.

Batman’da bütün esnafın yer aldığı bir web sayfası hazırlatmak,

Ve esnafların kendi aralarında kooperatifler oluşturarak satış yapabilecekleri bir e-ticaret sitesi için de ön ayak olmak için çaba içinde şimdi.

Söyleşimizde, Batman Esnafının sorunlarını dinledik.

Oda’nın ve Birliğin yeni dönem projeleri de anlattı.

Buyurun, birlikte okuyalım.

-Salih Kaplan kimdir, kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

“1968 doğumluyum. Batmanlıyım. 1990 yılından bu yana ticaret yapıyorum. Ayakkabı ve spor giyim alanında mağazalarımız var. 2014 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı’na seçildim. Görevim devam ederken 2018 yılında ise Batman Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanlığı’na seçildim. Bu iki görevi aynı anda sürdürüyorum”

EN BÜYÜK HEDEFİMİZ KURUMSAL BİR KİMLİK EDİNMEKTİ

-Esnaflık yaparken Oda Başkanı olmaya nasıl karar verdiniz?

“Esnaflar arasındaki diyalog ve sohbetler vesilesiyle, esnafın sıkıntılarını biliyorduk ve biz de bu sıkıntıları birebir yaşıyorduk. Esnafların talebiyle biz de başkanlığa aday olduk. 2014 yılında yapılan seçimde başkanlığa seçildik. Esnaflar arasında ki diyaloglarımız ve sorunlarına vakıf olmak, en büyük avantajımızdı. Esnafımızın beklentileri çok yüksekti. Bu yüzden seçildikten hemen sonra odamızı kurumsal bir kimliğe kavuşturmaya çalıştık.  Kurumsal bir yapıya kavuşturmaktan kastımız, şeffaf ve kontrol edilebilir bir işleyişti. Tabi en önemli bir hedefimiz de ulaşılabilir bir oda olmaktı. Bunu yüzde 80 -90 oranında başardık. Bakanlığın belirlemiş olduğu veritabanına geçişimizi başlattık”

-Veri tabanı ne demek, nasıl entegre oldunuz?

“Veri tabanı entegre edildiği zaman, defter ve makbuz tamamen ortadan kalkıyor, sistem üzerinden tüm işlemleri yapıyoruz. Bu durumda denetlenebilir ve şeffaf bir durum ortaya çıkıyor, bu durum bizim için son derece önemli. Diğer haliyle ucu açık birçok yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyordu. Bunun önünü kesmek için ilk yaptığımız icraat, sisteme entegrasyonu sağlamak oldu”

-Odaya kazandırdığınız bina hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

“Tabi bu hizmetleri yapmak için daha konforlu bir yer ihtiyacı vardı. Biz de bu ihtiyaca cevap verecek bir yer arayışına girdik. Yeni yerimize taşınırken personel sayımızı da artırarak esnaflarımıza daha hızlı bir şekilde hizmet ürettik. Esnaflar için zaman çok kıymetlidir. Hizmet odaklı bir anlayıştan dolayı 3 personel istihdam ettik. Türkiye’de belki de ilk kez bir oda kendi imkanları ile kendine yer kazandırmış oldu. Tüm esnaf arkadaşlarımızın da fedakârlığı ile bu yerimize taşındık. Biz Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan (TESK) destek almadan bu binayı yaptık. 2017 yılında bu yerimize taşındık”

-Yeni binanıza taşındıktan sonra neler değişti?

“Çözüm odaklı bir anlayışı odaya getirdik. Bizler esnafımızın sorunlarına en hızlı çözümü üretmek için çalışıyoruz. Bugün git, yarın gel kavramını kaldırdık. Çok olumlu dönüşler alıyoruz.  Bu durumda bizi sevindiriyor”

-Peki, Batman Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanlığı (BESOB) süreciniz nasıl gelişti?

“2018 Şubat ayında Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanlığı seçimlerini kazandıktan sonra 2018 yılı Haziran ayında Batman Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanlığı’na seçildim. Buraya seçildikten sonra aynı hedefler ile çalışmaya başladık. 3 yıldır buradaki hizmetlerimizi şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde çalışıyoruz. Birliğimize de bir yeni bina kazandırdık. Böylece Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne aynı apartmanda iki daire alarak, aynı çatı altında birleştirmiş olduk. Batman Esnafı, Hizmetin en İyisine Layıktır, sloganı ile çalışıyoruz. Bunun için yaptığımız hizmetleri yeterli görmüyoruz. Çıtayı daha da yükselteceğiz”

-Batman Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’ni kimler oluşturuyor?

“Birlik üyesi 6 odamız bulunmaktadır. Merkezde 4, Kozluk İlçemizde 2 Odamız, Birliğimize üyedir. Birliğe bağlı tüm odalara objektif ve çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Hangi odamızın sorunu olursa çözümü anında sağlanmış olur”

-Toplamda kaç üyeniz var?

“Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na 4500 üye kayıtlı. BESOB’a bağlı ise 7000 üyemiz var”

-Batman’da esnaf sayısı artışta mı düşüşte mi?

“Şu anda esnaf ve girişimciler, bekleme sürecine girmiş durumda. Doğru zamanı bekliyorlar. Pandemi sürecinden esnaflar çok etkilendi. Bazı sektörlerde çalışan esnaflar, sektör değiştirmek zorunda kaldı. Bizim en büyük beklentimiz bu pandemi sürecinin bir an önce bitmesidir. Batman’ın genç bir nüfusu var. Girişimciler açısından da önemli bir şehiriz. Bu süreci atlattıktan sonra esnaf sayısı artacaktır”

-Batman’da esnafın sorunlarını maddeler halinde sıralayabilir misiniz?

“Birinci sorun, yeri kiraları. Kiralar çok yüksek. Batman hızla gelişen bir kent olduğu için bu gelişim süreci kiralara da yansımış durumda. Müşteri kitlesine bağlı olarak esnaflar iş yapmaktadır. Batman’da 600 bin kişilik bir nüfus var, 5-6 milyonluk kentler ile kira bakımında yarışıyoruz. Bu aslında çok çelişkili bir durum. Bu da esnafı ciddi sıkıntıya koymaktadır. Esnaf bu kirayı karşılamakta zorlanıyor.

İkinci önemli sorun, bankaların pandemi sürecindeki tutumu. Bu süreçte nakit kredilere destek vardı. Bu süreçte sicil affı çıkmasına rağmen yeteri kadar ilgi göstermediler. Kredi kullandırma konusunda ve finansal araçlara ulaşma konusunda sıkıntı yaşadı esnaflar. Zor bir süreçten geçiyoruz.

Bütün kısıtlama ve kapanmalardan en çok esnaf etkilendi. Bu ciro ve iş kayıplarında esnaf birikiminden olmak zorunda kaldı. Sermaye desteği lazım, faizsiz nakit desteği lazım. Bu konu üzerinde de çalışmalarımız sürmektedir.

Üçüncü önemli sorun, maalesef Batman’da çok fazla aynı meslek grubunda iş yeri açılıyor. Bu durum da müşteri sayısını azalttığı gibi esnafta da gelir kaybına sebep oluyor.

Dördüncü madde zincir marketler kent ekonomisine ciddi zararları oluyor. Bununla ilgili çalışmalarımız yıllardır devam ediyor.  Bununla ilgili şu anda TBMM’ye bir çalışma gittiğini biliyoruz. Bizlerin talebi belli bir mesafe olması ve ürün sayısında kısıtlama yapılmasıdır.  Açılış ve kapanış saatlerinin düzenlenmesi gibi taleplerimiz de var. Küçük esnafa ciddi zararları oluyor. Yerel esnaf yapılan çalışmaların sonucunu bekliyor”

“BATMAN’A ESNAF SARAYI KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

-Yeni dönemde Oda ve Birlik adına yapacağınız çalışmalar var mı?

“Birçok hedefimize ulaştık. Odalarda hizmet karşılığı resmi harçlar ve ücretler var. Biz odamızda resmi harçlar haricindeki tüm işlem karşılığı ücretleri kaldırdık. Bu da Oda’nın neredeyse yüzde 50 gelirine denk geliyordu. Buna rağmen bu ücretleri kaldırdık ve bu kadar yatırım yaptık. Esnafımızın zor dönemden geçtiği dönemde bu katkıyı sağladık. Bu Türkiye’de bir ilkti. Bu dönem Odalar Birliği’nde de hizmet karşılığı ücretleri kaldırdık. Birçok hedefimize ulaştık. Ama en büyük hedefimiz, bir hizmet binası. Birliğe bağlı 6 odamız var. Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Minibüsçüler Odası, Kahveciler Odası, Şoförler Odası

Ve Kozluk’ta iki odamızı bir çatı altında toplamak istiyoruz. Bir esnaf sarayı kompleksi kazandırmak için çalışmalara başladık.

Haftanın Öne Çıkanları

Batman ek sanayide cinayet

2021-10-04 22:42 - GÜNDEM

Batman’ın ilk doktoru vefat etti

2021-09-29 22:17 - GÜNDEM

İLUH HASTANESİ, 17 BRANŞLA HİZMETTE

2021-10-03 13:06 - SAĞLIK

CİNEMART YENİLENDİ

2021-09-30 06:41 - YAŞAM

Becirman yolu kana bulandı: 1 ÖLÜ 5 YARALI

2021-10-03 23:10 - GÜNDEM

ÜMİT ÇİÇEK'TEN SONSÖZ'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

2021-10-04 14:42 - ROPÖRTAJ

DİYAETTİN UÇAR’A YENİ GÖREV

2021-10-01 10:26 - SİYASET

SİGARAYA ZAM GELDİ

2021-10-04 08:32 - GÜNDEM

MİLYONDA BİR GÖRÜLEN HASTALIK TAŞIYORDU,YAŞAM’DA İYİLEŞTİ

2021-09-30 15:21 - SAĞLIK

“BATMAN’A ESNAF SARAYI KURMAK İSTİYORUZ”

2021-10-06 16:39 - ROPÖRTAJ

İlgili Haberler

Ezidilerle ilgili bilinmeyenler bu belgeselde

14:19 - ROPÖRTAJ

Nurettin Kaya’nın hikâyesi de tasarımla başladı

12:36 - ROPÖRTAJ

167 yıllık bir mücadele 8 Mart…

08:00 - ROPÖRTAJ

ÖDÜLLERE DOYMAYAN FOTOĞRAFÇI

12:14 - ROPÖRTAJ

İçimde sonsuz bir öğrenme ve öğretme aşkı var

00:12 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Telefon bataryası patladı!

02:07 - GÜNDEM

Petrol Mezarlığı aydınlatıldı

00:01 - GÜNDEM

Öğrenciler, ülkeleri kültürlerini sergiledi

00:00 - EĞİTİM

Valilik dev ekran kuruyor

00:00 - SPOR

il başkanı serbest bırakıldı

19:51 - SİYASET