“İLK İCRAATIM ÖZGÜRLÜKLER ALANINDA OLACAK”

“Tüm partilerin mutabık olduğu konu;

ROPÖRTAJ - 6 yıl önce

“24 Haziran Seçimleri, hayati öneme sahip…”

Sandık başına giderek;

Hem cumhurbaşkanı

Hem de milletvekili adayları için partilere oy vereceğiz.

Ülkenin, yaşadığımız yerlerin belki de kaderi değişecek.

Bu yüzden kullanılacak her oy, çok önemli…

Kafanız karışmış olabilir,

Oy kullanacağınız adayları seçmekte zorlanıyor olabilirsiniz.

İşinizi rahatlatalım,

Adayları tanıtalım, dedik…

İlk söyleşimizi, CHP Batman Milletvekili Adayı Ayhan Işık’la gerçekleştirdik.

İftar sonrası, Sonsöz’deyiz.

Sorulara açık ve net yanıtlar veriyor Sayın Işık…

Keskin ve net ifadeler kullanıyor.

Söyleşimize zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ederken,

Başka bir söyleşi için biz yollardayız, size keyifli okumalar…

 

 

-Sizi kısaca tanıyalım önce…

1967 Batman Kozluk doğumluyum. İlk orta ve liseyi Kozluk’ta okudum. Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Muhasebe Bölümü ve Eskişehir Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldum, ilçeme döndüm. İlk tuğla fabrikasını aldım, bir sanayici olarak çalıştırdım ve ilçeme hizmet ettim. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisinden Kozluk Belediye Başkanı seçildim. AK Parti döneminde, görevimin son 6 ayı açığa alındım, yargılandım, beraat ettim. Ankara’da ticaretle uğraşıyorum. Evliyim. 2 hukukçu oğlum var.

“TALİHSİZ BİR DÖNEMDE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTIM”

-99’lı yıllarda Belediye Başkanlığı yaptınız. O dönemi anlatır mısınız?

“Türkiye için çok talihsiz bir dönemdi. 99 depremi yaşandı. Batıdaki belediyeler afet kapsamına girince, İller Bankasından Belediyelerimize gelen bütçe kısıtlandı. 5 yıllık Belediye Başkanlığım dönemimde bana gelen para 1.4 milyon TL. 2001 krizi patladı. Türkiye’de ekonomi felç oldu. 8 ay Kozluk Belediyesine İller Bankasından 1 lira para gelmedi. Resmi belgelerde bunlar mevcut. Sıkıntılı bir dönem geçirdik. Hatta iktidardaki 3 parti ve ana muhalefet partisi, baraj altında kaldı. Vatandaş, yenilik ve değişim istiyordu. O süreçte AK Parti iktidara geldi. Sıkıntılara rağmen Bölgenin ilk taziye evini Kozluk’ta ben yaptım, taziye evi geleneği bizim dönemimizde başladı, Güneydoğu’ya örnek oldu”

“SİYASET YAPMAK, GEÇMİŞTE DAHA ZORDU”

-Şimdi de Milletvekili Adayısınız. Siyaset yapmak, geçmişte daha mı zordu?

“Evet, bence geçmişte siyaset yapmak, daha zordu. Sosyal medya yoktu. Basın, bu kadar güçlü değildi. İnsanların siyasetteki duruşu, kişisel menfaatlere göre şekilleniyordu. Şimdi ise insanlar genel hizmet istiyor. Bu insan, Batmanı nasıl kalkındırabilir diye bakıyorlar”

“GERÇEK BİR SOSYAL DEMOKRATIM”

-Peki neden CHP?

“Eski bir siyasetçiyim. AK Parti’de siyaset yapmak asla içime sinmedi. Hiçbir zaman başvuru da yapmadım. Gerçek bir sosyal demokratım ve kendimi CHP’de çok rahat ifade edebiliyorum. Sol görüşlü biriyim. CHP ile Ankara’da görüşmeler yapmıştım. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile bir iki sefer görüşmüştüm. CHP’nin, yaşamıma uygun olduğunu gözlemledim. Yeniliğe açık bir parti. Türkiye koşullarında insanların daha hür, daha özgür, daha demokrat yaşamalarını istiyor. Susan bir Türkiye değil, konuşabilen bir Türkiye’yi hedefliyor. Biz de Genel Başkanımızın önünde daha rahat konuşabiliyoruz, eleştirebiliyoruz, reddedebiliyoruz”

“AK PARTİ’DE DEMOKRASİ YOK”

“Bakın CHP, parti kararı aldı, dokunulmazlıklar kalkacak dedi. Ama mevcut vekillerin yüzde 75’i hayır dedi. Bunu Ak Parti’de yapsanız, ihraç edilirsiniz. Orada kişinin özgürlüğü yok, hukuk yok, demokrasi yok. Genel Başkan ne diyorsa o. Bakın AK Parti, Batman’da adaylarla ilgili eğilim yoklaması yaptı, 1500 delege, gençlik kolları, kadın kolları, oy kullandı. Peki, sonucu kim öğrendi? Genel Merkez, halkın tercihi olan isimler arasında sıralama yapabilir, hatta 1 kontenjan da Genel Başkana bırakabilir. Ama onlar ne yaptı? Gizli oylama, gizli sayım. Ama CHP ne yapıyor? Milletvekillerinin yüzde 85’i, hâkim karşısında oy kullanıyor. Kim oy aldı ise o isimler listeye girdi. Genel Merkezin müdahalesi yok”

“BÖLGE SEÇMENİ, CHP’YE ÖNYARGILI”

-Seçmenin CHP’ye yaklaşımı nasıl?

“Güneydoğu’da seçmen, CHP’den uzak. HDP’nin ciddi bir ağırlığı var. İnsanlar burada iki parti arasında kalmış. Ya HDP ya da Ak Parti. Tabi partimizin de bölgeyle ilgili ihmalleri var. Gerekli özeni vermemiş. Ama bölge halkı, CHP’ye önyargılı. CHP’yi dinsiz olarak görüyor. İnsanlar şunu görmeli artık, namaz kılmıyor, oruç tutmuyor olsa bile çalmıyor, hırsızlık yapmıyor, tecavüz etmiyor ve desteklemiyor, insan haklarına ve düşüncelere saygılı, herkese hoşgörüyle bakıyor. Çocuklara taciz olayları patlak veriyor, Ak Parti’den tek insan çıkıp eleştirmedi. Kadınların giyimine karışıyor, iş hayatına karışıyor, özgürlüğünü kısıtlıyor”

“ÖZGÜRLÜK KADAR DEĞERLİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR”

“Bakın, özgürlük kadar değerli başka bir şey daha yoktur. Müslüman İnsanlarımız da Avrupa’ya göç ediyor. Oysa oralar Müslüman değil ki. Ama özgürlükleri daha fazla. Orada hak var, hukuk var, demokrasi var, insan hakları var. Neden Suudi Arabistan’a, Yemen’e, Katar’a kaçmıyorlar? Oralar Müslüman Ülkeler oysa… Anlayacağınız, her şey para değil. İnsan özgürlüğü, insan onuru, her şeyden önce gelir. Bugün hangi birimiz telefonda rahat konuşuyor? Memurlar, ekmeğinden korkuyor. İşçi, işsiz, herkes korkuyor. Oturup, konuşalım, tartışalım, düşüncelerimizi dile getirelim. Ortak akıl olalım. Dünyanın en akıllı adamı bile olsa kandırılır çünkü zaafları vardır. Kandırıldı da zaten. Ama ortak akıl, kandırılmaz”

“MUHARREM İNCE’YE İNSANLAR İNANDI”

-Seçim çalışmalarınızda seçmenden ilgi ve destek görüyor musunuz?

 “İnanın müthiş bir eğilim var. Özellikle Muharrem İnce’den sonra müthiş bir ilgi var. İnsanlar ona inandı. O korkmuyor. Gevelemiyor. Diyor ki ‘benim cumhurbaşkanı yardımcılarımdan biri HDP’li olacak. Okullarda Anadilde eğitim olacak’ diyor. Milliyetçi oyların kaybının riskini alıyor ama yine de doğruyu söylüyor. Muharrem Beyin mitinglerinde kalabalıkları görüyoruz. O insanlar, taşıma yöntemiyle getirilmiyor. Zorla getirilen korucular, memurlar, öğretmenler, öğrenciler değil. Bakın Muharrem Beyin Diyarbakır Mitingi olacak. Bizim gitmemizi istemiyorlar. ‘Seçmenimizi görelim’ diyorlar”

“HDP’NİN BARAJ SORUNU YOK”

-342 bin seçmenli Batman’da, alacağınız oy oranı ne olur, tahmininiz var mı?

“Yaklaşık 290 bin geçerli oy çıkacaktır Batman’da. Katılım yüze 85 olur. Bu seçimin 4-1 biteceğine inanıyoruz. 4 HDP, 1 millet ittifakı alır.

“KİMSE HDP’NİN BARAJ SORUNU ÜZERİNDEN SİYASET YAPMASIN”

-Peki ya HDP, baraj altında kalırsa?

“HDP’nin baraj sorunu yok. CHP’nin batıdaki seçmenleri de HDP’yi destekleyecektir. HDP, mutlaka parlamentoda olmalı çünkü bir masanın 4 ayağından biridir. Türkiye demokrasisi için parlamentoda olmalı. Kimse bu partinin veya herhangi bir partinin oyları üzerinden, siyaset yapmamalı, parlamento hayali kurmamalı”

BATMAN, TÜKETEN BİR ŞEHİR OLDU”

-Batman’ın en önemli sorunu sizce nedir?

“Batman eskiden daha zengindi. Şimdi ise işsizlik had safhada. Herkes burada İş Kur’u konuşuyor. Burada yatırım olsa, fabrikalar olsa, neden insanlar İş Kur’u konuşsun? Üretmeyen bir şehir olduk. Tüketen bir şehir olduk. TPAO’da önce 7 bin insan çalışıyordu. Şimdi 1500 kişi. Tüpraş özelleştirildi. TP özelleştirildi. Devletin burada fabrikaları kalmadı. Batman’da mısır var, ayçiçeği var, pamuk var. Yağ fabrikası kurun. İnsanların karnı tok ise özgür düşünür. İnsanların karnı tok değilse, özgür düşünemiyor. AK Parti, insanları kendine muhtaç ediyor. Ayda 300–400 TL para için insanlar her ay devletin kapısına gidiyor. O parayı almazsam nasıl geçinirim diye korku içinde bırakılıyorlar”

“İLK İCRAATIM ÖZGÜRLÜKLER ALANINDA OLACAK”

-Meclise girmeniz halinde yapacağınız ilk icraat ne olacak?

“Mücadele alanım, hak, hukuk, adalet, demokrasi, OHAL’in kaldırılması yönünde olacak. İnsanların özgürce düşünüp, özgürce yaşayabilmeleri için bütün mücadeleyi vereceğim. Bunlar olmaz ise yatırım da gelmez. Huzur ve özgürlük yoksa yatırım neden gelsin? Batman hepimizin. Türkiye hepimizin”

“SUYUN GÖVDESİ DÜŞÜRÜLSE HASANKEYF KURTARILABİLİR”

-Bu arada Hasankeyf’le ilgili düşünceniz nedir?

“Eğri oturup, doğru konuşalım. Yapılan bir baraj var. Artık kimse o barajı yıkmaz. Ama o Hasankeyf, nasıl korunur, geleceğe nasıl aktarılabilir, nasıl bilimsel çalışma yapılabilir, araştırırız. Mesela suyun gövdesi bir miktar düşürüle bilir, yılda 100 bin kilovat enerji geleceğine 80 bin kilovat enerji gelir ama Hasankeyf kurtarılmış olur.  Baraj olur, enerji olur, hedeflenen enerji daha uzun vadede alınır ama Hasankeyf de kurtarılmış olur”

“NE OLURSA OLSUN, OYUNUZU KULLANIN”

-Seçmene ne söylemek istersiniz?

“Herkes sandık başına gitsin, özgür iradesiyle oy kullansın. Biz sandıklara hâkimiz. Millet İttifakı olarak, Faris Özdemir ve Kısmet Çelik beyle hazır olacağız. Piyasada sandık oyunları yapılacağı söyleniyor. Buna asla müsaade etmeyiz. Sandık başına gitmeyen seçmenlerin yarısından fazlası sosyal demokrattır. AK Parti’lilerin yüzde 90’ı sandığa gidiyor. Sert genç, hür genç, sosyalist gençlik, benim partim yok diyen gençlik, sandık başına gitmiyor. Lütfen bu defa gidin. Katılım ne kadar yüksek olursa, iktidara gelme şansımız o kadar yüksek olur. Ben katılımın yüzde 90 olmasını istiyorum”

Haftanın Öne Çıkanları

HAMİDİ, SEÇİM İLE İLGİLİ SUSKUNLUĞUNU BOZDU

2018-06-09 21:33 - SİYASET

EHLİYET’TE İDDİALI İSİM;

2018-06-07 19:53 - YENİ YERLER

“BATMAN’DA CHP 1-HDP İSE 4 VEKİL ÇIKARACAKTIR”

2018-06-08 21:00 - SİYASET

BATMAN, AYLA’YI AĞLATTI

2018-06-05 23:33 - SİYASET

ŞİMŞEK, HEMŞERİLERİNE SESLENDİ

2018-06-03 21:55 - SİYASET

SABRİ YILDIZ’IN ÖRNEK DAVRANIŞI…

2018-06-03 21:55 - EĞİTİM

SP, KOZLUK’TA SEÇİM LOKALİ AÇTI

2018-06-03 21:51 - SİYASET

MERAL AKŞENER, BATMAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ

2018-06-04 21:10 - SİYASET

KADAYIFTA BAYRAM İNDİRİMİ...

2018-06-08 20:58 - GÜNDEM

“İLK İCRAATIM ÖZGÜRLÜKLER ALANINDA OLACAK”

2018-06-10 21:50 - ROPÖRTAJ

İlgili Haberler

1 Mayıs nedir? Tarihçesi nedir? Neden kutlanır? Sizler için derledik

10:43 - ROPÖRTAJ

Ezidilerle ilgili bilinmeyenler bu belgeselde

14:19 - ROPÖRTAJ

Nurettin Kaya’nın hikâyesi de tasarımla başladı

12:36 - ROPÖRTAJ

167 yıllık bir mücadele 8 Mart…

08:00 - ROPÖRTAJ

ÖDÜLLERE DOYMAYAN FOTOĞRAFÇI

12:14 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Otel Zeki, gastronomi fuarında yer aldı

03:55 - GÜNDEM

Gazzeli Annelerin günü kutlu olsun

00:01 - SİYASET

Belediyeden yüksek gerilim mesajı

16:21 - GÜNDEM

Öğrenciler tren yolculuğu yaptı

16:12 - YAŞAM

Acılı baba, ilk kez konuştu

15:50 - YAŞAM