KADINLAR,

KADINLAR,

ROPÖRTAJ - 9 yıl önce

Efendim, malumunuz 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü bugün… Bu özel ve anlamlı günde boş durmak bize yakışmaz deyip, kadınlara çeşitli alanlarda kurslar veren ve onları daha güçlü hale getiren 19 Mayıs Aile Destek Merkezi’ne kısa bir ziyaret gerçekleştirelim istedik.

Kursun Genel Koordinatörü Hülya Afşin’le birlikte kuruma doğru yol alıyoruz. (hemen belirtmeliyim ki, Afşin, 19 Mayıs Aile Destek Merkezi ve İpragaz Aile Destek Ev’lerinin Genel Koordinatörüdür)

Kurumda Kurs Koordinatörü Yardımcısı Zeynep Filiz, kursiyerleriyle birlikte karşıladı bizi.

2 yıldır faaliyet gösteren destek merkezi’nde kadınlarla buluştuk. (açıkçası uzun bir zaman sonra böyle bir ortam iyi geldi bendeniz yazarınıza da)

19 Mayıs Mahallesi, Beşevler, Kısmet Mahallesi ile İkiztepe Köyü’ne hitap eden bu kurum, “Batman’da iyi şeyler de yapılıyor” dedirten ender yerlerden biri.

Zira her yaştan ve her meslekten kadının kurs gördüğü bu merkez, belli ki hevesle çalışan kişilerle ayakta kalıyor. Kurumun odalarını bir bir gezip, kadınlarla o tatlı muhabbetimize başlarken, Kurs Koordinatör Yardımcısı Zeynep Filiz’den de bilgi alıyoruz aynı zamanda.

Kursları tek tek incelerken yemek kursundan öğrenebileceğim çok şeyin olduğunu anımsıyorum. (aramızda kalsın, yakında yazarınızı bu kursa yemek ve tatlı yaparken görebilirsiniz)

Sadece yemek kursu mu? Ya step aerobik kursuna ne demeli? Kilolarımın arttığı bu dönemde en fazla ihtiyaç duyduğum şeylerden biri bu. (Gazeteyi biraz boşlayabildiğim takdirde) bu kurumu daha çok ziyaret edeceğe benziyorum benden söylemesi…

1000’E YAKIN EVİ ZİYARET ETTİK

19 Mayıs Aile Destek Merkezini tanıtmak için saha çalışmasına çıktıklarını anlatıyor sayın Filiz. Saha çalışmaları sırasında 1000’e yakın evi gezdiklerini aktaran Filiz, ziyaretler sırasında kurumu tanıttıklarını belirtiyor. 450 ön kayıt aldıklarını, şu ana kadar 300 mezun verdiklerini, şu anda ise 105 kadının kurslarda eğitim gördüğünü ifade ediyor.

9 ÇEŞİT KURSTA EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Kurumun bünyesinde açılan 9 kursta kadınlar ev ekonomisinden, yemek yapmaya kadar birçok şeyi öğreniyor. Kurumda ev ekonomisi, step aerobik, Kur’anı Kerim, el sanatları, bilgisayar, çocuk bakımı ve oyun odası, okuma yazma 1. kademe ve 2. kademe, aile içi eğitim kursları verildiğinin bilgisini veriyor sayın Filiz.

HEM ZAYIFLIYORLAR HEM DE YEMEK YAPMAYI ÖĞRENİYORLAR

Kurumda verilen aerobik kursunda 30 kadın, spor hocaları eşliğinde kilo veriyor. Buraya gelen kadınlar önce boy ve kilo ölçümlerinden geçiyor. Sonra spor aktiviteleriyle kilo vererek hem sağlıklı hem de daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Ziyaretimiz sırasında keyifli anlara şahitlik ediyor ve 3 ayda 10 kilo veren bir kursiyerimizi “ayın öğrencisi” ilan ediyoruz.

Aerobik kursundan sonra yemek kursundaki kadınları ziyaret ediyoruz mutfakta. O da ne? Kadınlar burada harikalar yaratmış. Şeyma Yardım hocanın öncülüğünde, turtalardan, sigara böreğine, tatlı çeşitlerinden sunuma kadar tüm incelikleriyle kendini geliştiren kadınlarla tanışıyoruz. Bendeniz yazarınız gibi mutfakla arası hiç ama hiç iyi olmayan kursiyerler, burada aşçılığa soyunmuş. Bu azim ve hevesi tebrik ediyor, kurumun diğer sınıflarını da tek tek inceliyoruz.

KUR’AN-I KERİM ÖĞRENİYORLAR

Efendim, kurumun en fazla ilgi gören kurslarından biri de Kur’an-ı Kerim kursu. 12 sabah, 12 öğlen olmak üzere 24 kursiyeri var bu sınıfın. Kurs hocalarının eşliğinde elif ba eğitimi alıyor, temel dini bilgiler üzerine eğitim görüyor kadınlar. Her yaştan kadının eğitim aldığı bu sınıf, ayrıca kadınların, sorunlarını konuştuğu, sıkıntılarını anlattığı bir danışma merkezi gibi…

İŞ SAHİBİ OLUYORLAR

Efendim kurumun sınıfları, kadınları sosyal aktivitelere davet edercesine düzenlenmiş. El işi kursiyerlerinin hazırladığı hediyelik eşyalar, bilgisayar kursu ve okuma yazma kursları, takdire şayan bir şekilde en ince detayına kadar dizayn edilmiş. Yemek kurslarından, el işi kurslarından eğitim alan kadınlar, hayatlarının geri kalan kısmında iş sahibi olma fırsatını yakalamış oluyor. Zira el işi ve ahşap boyamayı öğrenen kadınlar ya da pasta ve tatlı konusunda uzmanlaşan kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak ekmeğini kazanabiliyor.

ANNELER KURSTA, ÇOCUKLARI KREŞTE

Efendim kurumun en güzel ve rahatlatıcı yakı ise çocuk bakım odası. Şirin mi şirin bir odaya giriyoruz. İçerde bizi bekleyen minik çocuklar… Anneler, yan odada yemek yapmayı, Kur’an okumayı, el işi ve ahşap boyamayı öğrenirken ya da kilo verirken, çocukları ise bu odada kurs hocaları tarafından eğlendiriliyor, eğitiliyor. Anasınıfı ve kreş görevi gören bu oda sayesinde kadınlar, kurslarda rahatça zaman geçiriyor, çocuklar ise oyunlarla eğleneduruyor.

MİMARİ YAPISI ENGELLİLERE UYGUN

İtiraf etmeliyim ki, Eğitim Destek Merkezi’nin en takdir ettiğim yönlerinden biri de engelliler için uygun mimari yapısı oldu. Zira kurumun prefabrik binası, tüm inceliklerine kadar bu şekilde tasarlanmış. Kurumun Koordinatör Yardımcısı Zeynep Filiz, talep geldiği takdirde engelli kadınlara yönelik kursların da açılabileceğinin müjdesini veriyor.

GÜVENLİK KAMERALARIYLA İZLENİYOR

Kurumun dört bir yanında faaliyet gösteren güvenlik kameraları, kadınları ve onların minik yavrularını her türlü tehlikelere karşı korumak amacıyla 24 saat boyunca yayında. Güvenlik kameralarıyla güven altında olan kadınlar, tüm gününü rahat ve güvenli bir şekilde kurumda geçirebiliyor.

ÖNYARGILARI KIRDIK

Kurumun Genel Koordinatörü Hülya Afşin’e, bu kadar kadını bir araya getirmenin Batman şartlarında bir mucize olduğunu söylüyoruz. Afşin, önyargıları kırdıklarını aktarıyor bize ve ekliyor “daha önceden eşlerini ya da kızlarını buraya göndermek istemeyen beylerle karşılaşıyorduk. Ancak kurumu tanıdılar, buraya gelen kadınların gözlerindeki o mutluluğu gördüler. Bu saatten sonra işler değişti, artık o beyler eşlerini ve kızlarını kendi elleriyle buraya bırakıp gidiyorlar”

Kadınlara seslenen Afşin “hiçbir kursa katılmıyorsanız bile gelip burada çayınızı, kahvenizi için. Burada hemcinslerinizle bir araya gelin” mesajını veriyor.

VALİ’YE TEŞEKKÜR

Röportajımız sırasında konuştuğumuz kadınlar, böyle bir kurumun kendileri açısından ne kadar büyük önem arz ettiğini açıklıyor bize. Kurumu idare eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Beşir Arslan ile kuruma desteğini esirgemeyen Vali Azmi Çelik’e teşekkürlerini bizzat iletmemi istiyorlar.

Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’IN EN ESKİ ÇARŞISI ULUCAMİ ÇARŞISI

2014-11-21 17:21 - HALKIN SESİ

PAYLAŞIMCILIĞA GİDEN YOL, “GEVREK SİMİT SARAYI”

2014-11-19 17:57 - YENİ YERLER

YERELDE HALK İNDİRİM MARKETLERİ

2014-11-23 18:31 - YENİ YERLER

PATEN GÖSTERİ İÇİN KAYACAKLAR

2014-11-19 20:50 - SPOR

PİRİNÇ TANELERİ KOLYEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

2014-11-17 19:49 - HASANKEYF

KADINLAR,

2014-11-24 19:04 - ROPÖRTAJ

İLUH DERESİ’NDE SEVİNDİREN GELİŞME

2014-11-18 21:14 - GÜNDEM

BATMAN İL JANDARMA KOMUTANLIĞI VE BAĞLILARININ 2015 YILI YÜK VE ERZAK NAKLİ

2014-11-21 17:30 - GÜNDEM

MODERN YEMEK FABRİKASI HİZMETTE

2014-11-20 19:41 - GÜNDEM

İLK DEFA ELEKTRİKLE TANIŞTILAR

2014-11-23 20:08 - SASON

İlgili Haberler

1 Mayıs nedir? Tarihçesi nedir? Neden kutlanır? Sizler için derledik

10:43 - ROPÖRTAJ

Ezidilerle ilgili bilinmeyenler bu belgeselde

14:19 - ROPÖRTAJ

Nurettin Kaya’nın hikâyesi de tasarımla başladı

12:36 - ROPÖRTAJ

167 yıllık bir mücadele 8 Mart…

08:00 - ROPÖRTAJ

ÖDÜLLERE DOYMAYAN FOTOĞRAFÇI

12:14 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Kürt Dil Bayramı kutlanıyor

13:11 - GÜNDEM

Annenin ruh hali bebeği etkiler mi?

11:20 - SAĞLIK

İndirim Çadırı Outlet açıldı

10:38 - YAŞAM

Batman’da şok baskın; Adeta cephanelik ele geçirildi

10:11 - ASAYİŞ

Yeni dönemin ilk toplantısı yapıldı

02:00 - GÜNDEM