KÜÇÜK ESNAF, DEV AVM’LERE KARŞI

KÜÇÜK ESNAF, DEV AVM’LERE KARŞI

HALKIN SESİ - 9 yıl önce

Sokağın nabzını yokladığımız sayfamızda küçük esnafın sorunları var bu hafta.

Avm’lerin şehrin merkezine kurulması deyim yerindeyse küçük esnafı bitirdi. Dev avm’ler karşısında güç geçtikçe küçülen küçük esnaf, Batman halkına sitemli. Halk, esnafına sahip çıkmıyor.

“Vatandaşın düğününe, taziyesine biz gidiyoruz. Bir sıkıntısı olursa vatandaşın kapısını çalan bizleriz. Vatandaşın cebinde parası yoksa onu boş göndermiyoruz. Vatandaş, borca alıyorsa bize, peşin ödeyecekse avm’ye gidiyor” diyerek sitemlerini dile getiren esnaf, avm’lerin şehir merkezi dışına çıkarılması için gerekli çabanın da gösterilmediğini dile getiriyor.

Vatandaşın sesine kulak verilmesini temenni ediyoruz…

AVM’LER, KÜÇÜK ESNAFIN DİBİNDE BİTİYOR

 

Gap Mahallesi 2510 sokakta bulunan Mari Mar’ın işletmecisi Necat Calp, küçük esnafın gelirinin her geçen gün azaldığını söyledi. Büyük avm’lerin, küçük esnafı bitirdiğini söyleyen Calp “7 senedir bu işi yapıyorum. İlk zamanlar işim iyiydi. Gelirim bana yetiyordu. Ancak Batman’da avm’lerin açılmasıyla birlikte işlerimde düşüş yaşandı. Gelirim azaldı. Şu anda gelirim bana ve aileme yetmiyor. Bütün şehirlerde avm’ler kentin dışında açılıyor ama her ne hikmetse Batman’da avm’ler küçük esnafın dibinde bitiyor. Bu haksız rekabete artık son verilsin” dedi.

HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR

Akyürek Mahallesi İstasyon Caddesi’nde bulunan mert Market’in işletmecisi Eyüp Değirmenci de küçük esnafın ekmeğine el konulduğunu söyleyerek yetkililere çağrı yaptı. Hemen her mahallede açılan ve düşük fiyata ürün satan bazı avm’lerin, küçük esnafı zorladığını ifade eden Değirmenci “her mahallede ucuza mal satan marketler zincirleri açılıyor. Ürünleri çok ucuza satıyorlar ama o ürünler sağlıklı mı, katkı maddesi içeriyor mu, vatandaş buna dikkat etmiyor. Halkın sağlığıyla oynuyorlar. Bu durumda olan, hem halka oluyor hem de küçük esnafa oluyor. Batman’da küçük esnafın hali harap ama kimse bunu görmüyor” ifadelerini kullanıyor.

VATANDAŞ, ESNAFA SAHİP ÇIKMALI

Cumhuriyet Caddesi Hamidiler Pasajı’nda bulunan İrfan Kuruyemiş’in sahibi Mehmet Başaran, herksin esnaf olamayacağını söyledi. Esnaflığın zor zanaat olduğunu dile getiren Başaran “herkes, esnaf olamaz. Müşteriyi iyi ağırlamak, müşteriye kıymet vermek, kaliteli ve taze mal satıp halkı mağdur etmemek çok önemli. Biz, avm’ler gibi vatandaştan büyük kar elde etmenin yolarlını aramıyoruz. Aldığımız ürünü ufak bir karla satıyoruz. Vatandaşın parası yoksa borca satıyoruz. Vatandaşı sıkboğaz etmiyoruz. Vatandaşa sadece esnaflık değil, komşuluk ediyoruz, dostluk kuruyoruz. Vatandaşın sıkıntısında onu ziyaret eden, taziyesine giden, düğününe giden avm’ler midir, yoksa küçük esnaf mıdır? Vatandaş, bu bilinçle hareket etmeli ve küçük esnafa sahip çıkmalıdır” dedi.

BORCA ALIYORSA BİZE, PEŞİN ÖDEYECEKSE AVM’YE…

Meydan Mahallesi 110. sokakta bulunan Emin Market’in işletmeciliğini yapan Emin Oruç, Batman halkının küçük esnafa sahip çıkmadığını söylüyor. Sitemlerini dile getiren Oruç “Batman’da küçük esnaf, sorunlarla boğuşuyor. Biz, elektrik kesintileriyle boğuşuyoruz, kiramızı ödemekte güçlük çekiyoruz. avm’lerde satılan ürünler, küçük esnafın sattığı ürünlerden daha mı kaliteli, daha mı ucuz? Vatandaş, neden orayı tercih ediyor anlamıyoruz. Vatandaşın cebinde para yoksa borç usulü alışveriş yapacaksa bize geliyor, peşin ödeyecekse avm’ye gidiyor. Bu adaletsizlik son bulsun artık” diyor.

ESNAFIM AMA İŞ ARIYORUM

Meydan Mahallesi’nde Köşem Büfe’yle halka hizmet veren Metin Tunç, 10 yıldır Batman’da esnaflık yaptığını belirtti. Esnafın sorunlarına kayıtsız kalındığını ifade eden Tunç “esnafım ama iş arıyorum. Esnafın hali bu noktaya geldi. Sorunların içinde boğuluyoruz. Ne belediye, ne Valilik ne de diğer yetkililer küçük esnafın sorunlarıyla ilgilenmiyor. Elektrik sorunundan mı bahsedeyim, kiraların yüksekliğinden mi bahsedeyim, büyük avm’lerin şehrin merkezine kurulmasından mı bahsedeyim… Sorunlarımız saymakla bitmez” şeklinde konuştu.

 

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

BÖLGENİN EN BÜYÜK KIRTASİYE MAĞAZASI: ŞENSES KIRTASİYE!

2014-12-14 14:22 - YENİ YERLER

İRFAN YEŞİL (KARDİYOLOJİ UZMANI)

2014-12-18 18:18 - ROPÖRTAJ

SALON REZİDANS, İLK KONUKLARINI AĞIRLADI

2014-12-16 21:39 - GÜNDEM

ZİVER ÖZDEMİR, TORPİLLİLER LİSTESİNDE!

2014-12-14 19:45 - GÜNDEM

2 BİN YILLIK SOY AĞACI BULUNDU!

2014-12-14 18:28 - GÜNDEM

OSMANLICA DAYATMASI…!

2014-12-15 14:24 - HALKIN SESİ

KÜÇÜK ESNAF, DEV AVM’LERE KARŞI

2014-12-19 19:03 - HALKIN SESİ

KALBİNİZİ DÜNYA’YA EMANET EDİN…

2014-12-18 18:10 - ROPÖRTAJ

“HAYATIM BOYUNCA DEVLET İHALELERİNE GİRMEDİM”

2014-12-19 15:47 - GÜNDEM

ENGELLİLER DESTEK BEKLİYOR

2014-12-17 20:03 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Engellilerin dünyası

15:53 - HALKIN SESİ

Çay, Batmanlıların yaşam biçimi…

08:30 - HALKIN SESİ

Doğanın bize sunduğu şifa; aromaterapi

10:48 - HALKIN SESİ

Nuh’un şehri Ağrı’dan merhabalar…

01:00 - HALKIN SESİ

Gerçeğin bilgisi deneyle başlar, deneyle biter

00:28 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

Dayı yeğen kavgasında silah çekildi 

15:21 - ASAYİŞ

Milletvekili Nasıroğlu 1 Mayıs’ı kutladı

14:38 - SİYASET

1 Mayıs kutlu olsun

14:35 - SİYASET

Hak İş’ten 1 Mayıs çağrısı…

14:19 - GÜNDEM

Ayran kapış kapış…

14:13 - YAŞAM