O BİR GÖREV İNSANI…

O BİR GÖREV İNSANI…

ROPÖRTAJ - 9 yıl önce

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğiniz Cumartesi Buluşmalarına HDP Batman Milletvekili Adaylarından Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan ve Kadir Tunç katılım sağlarken, 3. Sıra Adayı Saadet Becerikli ise barış mitingine yönelik gerçekleşen saldırıdan dolayı Ankara’da görevlendirildiğinden dolayı programımıza katılım sağlayamamıştı. Sayın Becerikli’nin seçim öncesi düşüncelerini, yaşananları ve en önemlisi öngörülerini almak için bir röportaj gerçekleştirdik.

***

Sayın Becerikli, uzun yıllardır siyasetin içinde yer alan bir isim.

Bölgede yaşanan en ağır süreçlere birebir tanıklık etmiş. Tanıklık etmenin de ötesinde, o dönemlerde siyasetin içinde yer alarak insan hakları alanındaki mücadelesini bugünlere kadar getirmiş.

Bu alanda verdiği emekle “görev insanı” olarak tanındı Sayın Becerikli.

Bundandır ki sürece ilişkin görüşlerini bir hayli merak ediyorduk.

Nezaket örneği sergileyerek evinde ağırladı bizi. Özenle hazırlanmış bir kahvaltı sofrasında 7 Haziran ve sonrasını, çözüm sürecini, çatışmalı ortamı ve 1 Kasım seçimlerini konuştuk.

“Biz bu yola çıkarken canımızı ortaya koyduk. Ölebiliriz, yaralanabiliriz, yeter ki Türkiye’ye demokrasi gelsin, ülkenin sorunları barışçıl yollarla çözülsün” diyerek samimiyetini ortaya koyuyor Vekil Adayı.

Silahlar bırakılabilirdi. Kongre toplanacaktı. Bunun için Dolmabahçe mutabakatı üzerinden müzakerelerin yürütülmesi gerekiyordu. Ama ne oldu? Cumhurbaşkanı, ben Dolmabahçe mutabakatını tanımıyorum dedi, masayı devirdi, süreci bitirdi” diyerek ilginç bir çıkış yakalıyor.

Gazetemizin Sahibi Ercan Atay, Yazarımız Gül Mirkan ve Muhabirimiz Yusuf Kavak’ın da katılım sağladığı söyleşimizde hem Batman’ı hem de ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu bulabileceksiniz…

BARAJI AŞMAMIZI SİNDİREMEDİLER”

7 Haziran ile 1 Kasım seçimlerini değerlendirmesini istiyoruz Milletvekili Adayı Saadet Becerikli’den. 7 Haziran’daki coşkuyu hatırlatan Sayın Becerikli “Coşkulu bir hava vardı. 4 yıl aradan sonra yapılan bir Genel Seçim vardı. HDP’ye yönelik saldırılar devam ediyordu. Ancak halk her zaman mazlumun yanında yer aldığı için HDP’ye daha çok yakınlaşmıştı. Seçim beyannamemiz büyük etki yaratmıştı. Bütün saldırılara rağmen Batman’da Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla düzenlenen o mitingi hatırlayın. Yıllardır Batman siyasetindeyim ama öyle bir coşku görmemiştim. HDP’nin barajı aşması, parlamentoya gitmesi ve sorunların parlamento çatısı altında demokratik bir şekilde çözülmesi için büyük bir umut vardı. Ama 7 Haziran’da barajı aşmamızı sindiremediler” diyor.

“SORUNLARI PARLAMENTODA ÇÖZEBİLİRDİK”

7 Haziran’dan sonra yaşanan süreci özetlerken “Bizi tamamen parlamento dışına ve sistem dışına itmeyi amaçladılar. Hiçbir talebimizi dikkate almadılar. Havuz medyası, her söylemimizi çarpıtarak kullandı. 1 Kasım seçim kararının alınması Türkiye halklarına haksızlıktır. AK Parti’nin, CHP’nin, MHP’nin, bütün seçmenin iradesi sandığa yansımıştı. Meclise temsilciler gönderildi. Sorunları parlamento çatısı altında çözebilirdik. Ancak buna izin vermediler. 1 Kasım öncesi savaş kararı alındı. Suruç’ta bu patlak verdi” ifadelerini kullanıyor Sayın Becerikli.

CEYLANPINAR OLAYI ARAŞTIRILMALIYDI”

Vekil Adayı Becerikli, gelinen süreci anlatırken “Suruç’ta patlak veren olaylar, Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesiyle devam etti. Biz çağrı yaptık. Parlamentonun toplanmasını istedik, bunu yapmadılar. CHP çağrı yapınca toplandılar. Suruç ve Ceylanpınar olayları, tarafsız bir komisyon tarafından araştırılsın, incelensin, kamuoyuna duyurulsun dedik. Ama AK Parti ve MHP hayır oyu kullandı. Komisyon oluşturulmadı. Suruç ve Ceylanpınar olayı çözülseydi, bugünkü süreçler yaşanmayacaktı. Üzerine örtmeye çalıştılar. Ceylanpınar’da öldürülen iki polis için intikam almaya çalıştılar. Sözde IŞİD’i vuracaklardı. Ama Kandil’e yöneldiler. Burada oy hesabı vardı. HDP’nin oylarının düşeceği, milliyetçi oyları alacakları yönünde hesap yaptılar” diyor.

“AMAÇ, YAŞANANLARI HDP’NİN ÜZERİNE YIKMAKTI

Yaşananların amacına dikkat çeken Sayın Becerikli “Güvenlik bölgeleri ilan ettiler. Amaç o bölgeleri insansızlaştırmak ve her türlü hukuksuzluğu yapabilmekti. Bunlar sıklaşınca Cizre, Yüksekova ve Silvan’da olaylar gelişti. Özyönetim sebep gösterildi ama Silvan’da tanık oldum. Çatışmalar yaşanmıştı. Hendek kazılmıştı. Oradaki 12 vekile direk ateş açtılar. Gelen kurşunlar sekti, duvara çarpıp iki kız kardeşin boğazını sıyırdı. Onları hastaneye götürdük. O hendekler olmasaydı, o sokaklara girselerdi, orada büyük katliamlar yaşanırdı. Havuz medya bunları farklı yansıttı. Tek amaç, olayları HDP’nin üzerine yıkıp, baraj altında bırakmaktı” açıklamasını yapıyor.

 “İNSAN CANI, OYLARDAN DAHA ÖNEMLİ”

1 Kasım seçim çalışmalarından da bahseden Sayın Becerikli “Her gün cenaze haberleri geliyordu. Seçime odaklanamıyorduk. Bizim için insanlar, seçimden ve oydan çok daha önemlidir. Son olarak Ankara’da barış mitinginde, silahsız bir şekilde, barış umutlarıyla alanda toplanmış, kardeşlik temenni eden yüzlerce insan bombayla imha edildi. Ankara’da görevlendirildim. İnsanlar, cenazelerini tespit edemiyordu. Çünkü bedenler parça parçaydı. Aileler, çocuklarını görmek istiyordu ama çocuklarının yüzleri yoktu. Büyük bir dramdı. O süreçte seçim çalışmalarına başlamak mümkün olmuyordu” diyor.

HALK ARTIK ÖFKELİ VE KIRGIN

Seçim çalışmaları hakkında bilgi veren Milletvekili Adayı Saadet Becerikli “Köy toplantıları yaptık. O insanlardan moral aldık, onlara moral verdik. Mesela Kozluk’ta, yoğun yağmura rağmen insanlar büyük bir coşkuyla bizi karşıladı. İnsanlar her şeyin farkında. Bu ölümlerin, tek bir insanın söylemi ve isteğiyle olduğunu herkes biliyor. Tek sorumlunun Cumhurbaşkanı olduğunu biliyorlar. Halk öfkeli ve kırgın. Ben inanıyorum ki, 1 Kasım’da insanlar vicdanlarının sesini dinleyecek, yine HDP’ye oy verecek. Çünkü AK Parti’ye ve Başbakan’a tepkiler büyüyor. Başbakan Davutoğlu, halkı beyaz Toros’larla tehdit ediyor, nerede zalim varsa yanında yer alacağım diyor, Bunlar halkın tepkisini topluyor”

MECLİSE 8 DOSYA VERDİM”

Bugüne kadar kaç soru önergesi verdiği soruluyor Sayın Becerikli’ye. Sorumuzu “Hasankeyf hakkında araştırma önergesi verdim. Onunla birlikte 8 dosya Meclise verdim. Ama hiçbirine cevap gelmedi. Mecliste kütüphane var. Her dilden kitap var ama Kürtlerle ilgili hiçbir şey yoktu. Onunla ilgili de dilekçe verdim. Kürt tarihi kitaplarının o raflarda yer alması gerektiğini belirttim. Aslında olumlu da bakıldı ama oluşan kaos ortamı nedeniyle bunu takip edemedik” ifadeleriyle yanıtlıyor Sayın Becerikli.

“ÖLEBİLİRİZ, YETER Kİ DEMOKRASİ GELSİN

Sayın Becerikli, Sağlık Bakanlığı tarafından Beşiri’ye inşa edilen ama açılışı uzunca bir süre geciktirilen Beşiri Hastanesiyle ilgili Meclise verdiği soru önergesinin detaylarını paylaşıyor bizimle “15 yataklı bir hastane yapılmış ama açılmamış. İlçe halkı, her hastalıkta Batman’a geliyordu. Soru önergesi hazırladım. Bunu havuz medyası haberleştirdi. PKK’nin yaktığı ambulans ve hastanelerle ilgili sesinizi neden çıkarmıyorsunuz yazmışlar. Altına hakaret içerikli yorumlar gelmişti. Twitire şikâyet dilekçesi gönderdim. Düşüncelerimizi açık bir şekilde dile getirmemizi engellemeye çalışıyorlar. Biz korkmuyoruz. 90’lı yılları yaşadık. O dönemler İHD’de görevliydim. Ne beyaz Toros’lardan korktuk, ne de infazlardan. Şimdi beyaz Toroslar yok, siyah rengırlar var. Beyaz Toros’ların modası geçti. Onlar da teknolojiye ayak uyduruyor. Bu mücadeleye gönül verdik, bu sorunun demokratik yollarla çözülmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz bu yola çıkarken canımızı ortaya koyduk. Ölebiliriz, yaralanabiliriz, yeter ki Türkiye’ye demokrasi gelsin, ülkenin sorunları barışçıl yollarla çözülsün” diyor.

KANDİL, ÖCALAN’I DİNLEMEDİ Mİ?

AK Parti Batman Milletvekili Adayı Murat Çiçek’inKandil, Öcalan’ı dinlemedi. Öcalan, silahların sınır dışına çekilmesini istemişti” sözlerini eleştiriyor Sayın Becerikli “Murat Çiçek, Kandil ile Öcalan’ın ilişkisini gayet iyi biliyor. Nasıl böyle bir açıklama yapmış anlayamadım. Popülist bir yaklaşım. Kesinlikle gerçeklik payı yok. Kandil, asla Öcalan’ın söylediğinden çıkmaz. 5 Nisan’dan itibaren bir tecrit söz konusu. Kimseyle görüştürülmüyor. Bu yaşananlara Öcalan’ın tek çağrısıyla son verilebilirdi. Ancak oraya bir tecrit uyguladılar. Silahlar bırakılabilirdi. Kongre toplanacaktı. Bunun için Dolmabahçe mutabakatı üzerinden müzakerelerin yürütülmesi gerekiyordu. Ama ne oldu? Cumhurbaşkanı, ben Dolmabahçe mutabakatını tanımıyorum dedi, masayı devirdi, süreci bitirdi. Murat Çiçek’in kullandığı söz, Cumhurbaşkanını aklamaya yöneliktir. AK Parti’nin Adayıdır. Cumhurbaşkanını eleştiremeyince, Kandil’i eleştiriyor, PKK’yi bölük bölük olmuş, parçalanmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Kandil’e bombardıman başlamasaydı ben inanıyorum ki içerde olan güçleri hiçbir yere yönelmeyecekti” ifadelerini kullanıyor Sayın Becerikli.

“BASKI GÖRÜYORLARSA İHBAR ETSİNLER”

AK Parti’li Adayların, Batman’da seçim çalışması yürütürken tehdit aldıkları yönündeki iddialara da cevap veren Vekil Adayı Becerikli “Tehdidi kimden alıyorlarsa ihbar etsinler. Mazbatasını alınca Ziver Özdemir demişti ki silahların gölgesinde bir seçim yaşadık. Burada binlerce polis var, asker var. Niye ihbar etmediler? Biz bir basın açıklaması yapıyoruz, binlerce polis, etrafımızı sarıyor. Mava’ya, Cizre’ye giderken yolumuz kapattılar, barikatlardan geçemiyoruz. Meclise kayıtlı arabalarımızla yollarda defalarca durduruluyoruz. Batman’da basın açıklaması yaptık, vekiller olarak yürüyemedik. Tazyikli suyla hedef aldılar. Kim baskı görüyor? Bize askerin, polisin yaptığı baskı somuttur. Eğer onlara halktan bu şekilde somut baskı geliyorsa, bize söylesinler biz engelleyelim. Bize mensup kişilerse kesinlikle kabul etmediğimizi açık ifade ederiz. Bunu kamuoyu ile paylaşırız” diyor.

“TÜRKİYE BÜTÜNLÜĞÜ İÇİNDE BARIŞÇA YAŞAMAK İSTİYORUZ

HDP’li Becerikli, konuşmasının devamında “Biz, ülkenin sorunlarının demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesinden yanayız. Türkiye bütünlüğü içinde hep birlikte yaşamayı hedefliyoruz. Amacımız insanları ayrıştırmak değil. HDP’nin felsefesinde ayrıştırma yok. İçimizde o kadar farklı insanlar var ki. 80 vekilin 80’i ayrı. Türkler, Kürtler, Araplar, Süryaniler, Ezidi’ler… Burada bile bir ayrıştırma yok” ifadelerini kullanıyor.

CANLI BOMBALAR SERBEST, BELEDİYE BAŞKANLARI TUTSAK”

Bölgede DBP’li Belediye Başkanlarının tutuklandığını ya da görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Sayın Becerikli “Başbakan diyor ya canlı bombaların listesi var ama eylem yapmadan yakalayamayız diye. Peki, Belediye Başkanlarımız ne yapmıştı? Onları çok rahat alabiliyorsunuz ama tespit edilmiş canlı bombaları yakalayamıyorsunuz. Söz konusu canlı bomba olunca demokratik bir ülkeyiz, hukuk işliyor, eylem yapmadan yakalanamıyor” sitemlerini dile getiriyor.

OY ORANIMIZ ARTACAKTIR”

1 Kasım seçimlerine ilişkin tahminlerini soruyoruz Milletvekili Adayı Saadet Becerikli’ye. Sayın Becerikli “Anketler, HDP’yi 12–13 gösteriyor. Ben ise, kırsalda hileler yapılmasa, sandıklara müdahale edilmese 13 ve üzeri olur diye düşünüyorum. Batman’da oy oranımız yükselebilir. 4 bin yeni gencimiz oy kullanacak. Bunun büyük çoğunluğu HDP’ye yansıyacaktır. Hüda Par’ın, AK Parti’nin yanında yer alacağına yönelik görüşler dolaşıyor. Ancak bu AK Parti’ye yansısa bile HDP’nin oy oranında büyük bir fark yaratmayacaktır. Çok ciddi oyunlar dönmese oyumuz azalmaz hatta artar. Çünkü Hükümete ve Cumhurbaşkanına ciddi anlamda bir öfke var. Bu öfke ve kırgınlığın, sandığa HDP lehine yansıyacağına inanıyorum. Her yerde sandıklara sahip çıkılması gerekiyor. Özellikle kırsalda askerin, bir kısım muhtarların aracılığı ile sandıklara müdahale edilebileceğini düşünüyorum” sözleriyle sonlandırıyor sohbetimizi.

Haftanın Öne Çıkanları

KÜLTÜR KAYNAĞI “TANDIR” EKONOMİNİN DE LOKOMOTİFİ

2015-10-23 20:50 - ROPÖRTAJ

BEYAZ TOROS’UN DEĞERİ ARTTI

2015-10-23 20:25 - GÜNDEM

Murat Çiçek “KANDİL, ÖCALAN’I DİNLEMEDİ”

2015-10-26 18:40 - ROPÖRTAJ

HAMİDİ “BİR OY HER ŞEYİ ALT ÜST EDEBİLİR”

2015-10-25 20:41 - SİYASET

Gürbüz “HAYATIN HER ALANINDA VAROLABİLİYORUM”

2015-10-26 20:00 - ROPÖRTAJ

ASLAN, SÜNNET MEVLİDİNE KATILDI

2015-10-26 19:03 - EĞİTİM

KALKINMA BAKANI, BATMAN’DA KONUŞTU:

2015-10-22 20:45 - SİYASET

ÇETİN AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2015-10-22 18:50 - GÜNDEM

O BİR GÖREV İNSANI…

2015-10-27 22:38 - ROPÖRTAJ

CHP’LİLER, YAŞAR'IN KIZININ DÜĞÜNÜNDE BİR ARAYA GELDİ

2015-10-25 19:56 - SİYASET

İlgili Haberler

1 Mayıs nedir? Tarihçesi nedir? Neden kutlanır? Sizler için derledik

10:43 - ROPÖRTAJ

Ezidilerle ilgili bilinmeyenler bu belgeselde

14:19 - ROPÖRTAJ

Nurettin Kaya’nın hikâyesi de tasarımla başladı

12:36 - ROPÖRTAJ

167 yıllık bir mücadele 8 Mart…

08:00 - ROPÖRTAJ

ÖDÜLLERE DOYMAYAN FOTOĞRAFÇI

12:14 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Hüda Par’lı vekilden CHP'ye sert tepki!

16:00 - SİYASET

JASAT, firarilerin izini sürdü

15:54 - ASAYİŞ

Dikkatler, Cumartesi Annelerine çekildi

15:51 - SİYASET

5 Şanslı Öğrenci, Kurayla Belirlendi

15:48 - SPOR

Kadınlara beslenme bilinci eğitimi

15:43 - SAĞLIK