ORUÇ TUTMAK MI? AÇ KALMAK MI?

Gül Mirkan

9 yıl önce

İslam dininin kutsal kitabı Kur’anı Kerim, Ramazan Ay’ında indirilmeye başlanmıştır.  Kur'anda bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “kadir gecesi” yine bu ay içinde kutlanır. İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır.

İslam âlemi için Ramazan Ay’ı çok kıymetlidir. Bu ayda rahmet kapıları açılır.

Yer gök, rahmetin nuruyla aydınlanır. Bereket ayıdır, dualar kabul olur, günahlar bağışlanır. Belki de Allah’ın kuluna sunduğu en büyük nimetlerdendir. Sunulan bu fırsat ayını kullanmak insanlara kalmış.

Genelde Ramazan Ay’ında belli kanallarda belli hocalar her yıl dudak uçurtan meblağlarla şaşmadan yerini alır.

Peygamber Efendimizin, sahabelerin hayatını anlatırlar bizler de bıkmadan en ince ayrıntısına kadar dinleriz.

Ve sadece dinleriz. Çünkü bazen hocalara o kadar absürt sorular soruluyor ki insanların aklını sorgular duruma düştüğüm oluyor.

İslam’ı çok bildiğimden değil akıl ve mantık çerçevesinde sorulmayacak sorular olduğu için sanırım.

Ve bu programları izlerken insanların bu programlardan çok daha fazla şeylere ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

İslam dini bu kadar mükemmelken, Allah’ın elçi olarak gönderdiği kulu bu kadar değerliyken, İslam’ı kendine pusula seçen bizler neden bu kadar İslam’dan uzak yaşıyoruz.

İbadetler, insanların kulluk bilincin göstergesidir. Ama ibadetlere sığınıp İslam’ın temeli olan bilgiden bu kadar uzaklaşmak sanırım İslam’dan uzaklaşmaktır.

Ve bence hepsinden de kıymetli olan, güzel ahlaklı olmaktır. Peygamber Efendimiz “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” dediğini okumuştum.

İnsanların ibadetinin kabul edilip edilmediğini hiç kimse bilemez. Oysaki ahlaklı olmak evrenseldir sanırım. Dinimizin evrensel oluşu gibi.

Dinimiz, sevgi ve barış dinidir. Dinimiz hakkı gözetmek, başkasına karşı iyi davranmak, yardım etmekle bizleri mükellef kılar.

Geçenlerde yolda iki arabanın korna çaldı diye birbirine girdiğini gördüm.

Arabayı durduran şoför, sopayla arkadaki arabaya yürüdü. Neyse ki korna çalan daha normal davrandı da kavga büyümedi. 

Oruç tutmadığı için bir bayana şiddet uygulandığını yine bu yıl haber bültenlerinde gördük.

Hiçbir şekilde o şiddeti mazur görmek kabul edilebilir bir olay olamaz.

Eğer oruç tutmanın sadece aç kalmak olduğunu düşünüyorlarsa mümkünse oruç tutmasınlar.

Aslında yazıya başlarken bu hafta sonu gazetemizde bütün bir aile olarak iftarımızı açtığımızdan bahsetmeyi planlıyordum. O kadar dolmuşum ki yazının gidişatı o yönde olmadı. 

Biz Sonsöz olarak hep beraber güzel bir iftar programında bir araya geldik.  Ailelerin toplandığı sıcak, samimi bir ortamda iftarımızı açtık. Hoşçakalın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI