GÜNDEM

132 YIL SONRA GELEN VEFA SAHİPSİZ KALDI

132 YIL SONRA GELEN VEFA SAHİPSİZ KALDI

132 YIL SONRA GELEN VEFA SAHİPSİZ KALDI
27-08-2014 20:49
Google News

1849 yılında bir grup İngiliz bilginle birlikte Güneydoğu’da incelemelerde bulunurken rahatsızlanan ve Batman Beşiri ilçesine bağlı Kurukavak köyünde Yezidiler tarafından tedavisi yapılan İngiliz bilgin Henry Layardin’in 4. kuşak torunu John Layardin, 132 yıl sonra 1981 yılında Kurukavak köyünü ziyaret ederek çeşme yaptırdı.

1981 yılından 2011 yılına kadar köye hayat veren çeşme komşu Beşpınar köyünden gelen su hattında yaşanan sorun nedeniyle 3 yıldır akmıyor. Beşiri Kaymakamlığı ve Özel İdare 2 yıl önce Kurukavak köyünün su sorununu çözdü.

"BÖYLE VEFA GÖRMEDİK"


Köy sakinlerinden Halil Sümer, büyük dedeleri zamanında bir grup İngiliz bilginin Güneydoğu incelemesi kapsamında Kurukavak köyüne geldiklerini ve burada İngiliz bilgin Henry Layardin’in rahatsızlandığını belirterek, "Diğer İngiliz Bilginler yaklaşık 2 hafta burada kalıyorlar. Layardin tam iyileşmeyince diğer İngiliz bilginler köyden ayrılıyor. Layandir ise yaklaşık 3 aylık tedavi sonucu kendine geliyor ve iyileşiyor. Tabi ki köyde yaşadıklarını, dedelerimiz ona karşı samimiyetlerini hepsini günlüğüne yazıyor ve bölgenin haritasını çıkarıyor. 132 yıl sonra Layandir’in torununun torunun torunlarından John Layardin gazetede köyümüzle alakalı bir haber görüyor. Büyük dedesinin anı kitabından tedavi gördüğü köyün bizim köy olduğunu teyit ediyor. Bunun üzerine John Layardin 1981 yılında köyümüze gelerek büyük dedelerinden Henry Layardin’e gösterilen yakın ilgi karşılığında köye birtakım yardımlarda bulunma kararı alıyor" dedi.
MİDYAT TAŞINDAN ÇEŞME YAPTIRDI


Halil Sümer, John Layardin’in 1981 yılında köylülerin talebi üzerine komşu Beşpınar köyünden su hattı çekerek köye Midyat taşından 4 gözlü çeşme yaptırdığını ifade etti. Sümer, çeşmenin 2011 yılına kadar köye hayat verdiğini belirterek, "2011 yılında Beşpınar köyünden gelen su hattında sorun çıktı ve suyumuz kesildi. Çeşme son 3 yıldır akmıyor. Ama bizim içim manevi değeri çok büyüktür. Bu çeşme 132 yıl sonra gelen vefanın canlı bir örneğidir. Keşke tüm insanlarda bu vefa olsa ve dünya bir cennet olsaydı" diye konuştu. 
Sümer, köyün su sorunun 2 yıl önce Kaymakamlık ve Özel İdare'nin ortak çalışmasıyla giderildiğini ifade ederek, köy hattından çeşmeye su bağlayacaklarını ve bunu ömür boyu yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete