HALKIN SESİ

14 Mayıs seçimlerine çeyrek kala-5

GÜNEYDOĞU İLLERİNDE SİYASAL DURUM

14 Mayıs seçimlerine çeyrek kala-5
29-04-2023 12:15
29-04-2023 12:18
Google News

16-Güneydoğu insanı Ulusal medya yerine Daha çok kendi yerel medyasını izlemeyi tercih ediyor.Bu bağlamda bölge insanı ulusal TV siyasi tartışmalara ilgi göstermiyor.

17-Güneydoğu kentlerinde yaşayan insanlar TV de gördükleri siyasi parti mitinglerindeki kalabalıklara, oy verme bağlamında güvenmiyor, inanmıyor.

18-Güneydoğu illerinde yaşayanların ezici çoğunluğu Sağlam seçmen-Paket oy olarak iki partiyi işaret ediyor: HÜDAPAR ve HDP

19-Güneydoğu coğrafyasındaki illerin tamamında seçmen mevcut adaylara değil daha önceki dönemlerde Milletvekilliği, İl Başkanlığı görevi yapmış kimliklere eleştiri yöneltiyor ve bölgedeki siyasi partilerin umduğunu bulamadıkları anda geçmiş yıllara baksınlar söylemiyle bir değerlendirme yapıyor.

20-Güneydoğu Bölgesindeki seçim çalışmalarını birebir gözlemlemiş,incelemiş bir akademisyen olarak şunu söyleyebilirim.

Siyasi parti yerel teşkilatlarına bağlı alt kademe diye tanımlanan Kadın ve Gençlik Kollarının eski yıllarda yapılan seçimlere göre daha az aktif görev yaptıklarına tanıklık ettim.

21 Gerek İktidarın verdiği müjdelerin gerekse muhalefetin verdiği vaatlerin Güneydoğulu seçmeni çok etkilediğini söylemek mümkün değil.

22- Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Bu bağlamda yerel teşkilatların ve Milletvekili adaylarının parti genel merkezleri tarafından çok ihmal edildiğini, Genel merkezlerin yereldeki temsilcilerine yeteri kadar destek vermediklerini söyleyebiliriz.

23-Güneydoğu kentlerinde sokağın nabzını, seçmeninsesini dinlemeye çalıştığımız gezilerde bize aktarılan bir dedikodu çok dikkatimi çekti. Kent merkezlerinde tam anlanmaylayankılanmayan dedikodu şuydu; Siyasi partilerin yerel unsurları seçilme ihtimali az olan Milletvekili adaylarına, HDP in baraj altında kalacağını dolayısıyla çok az oy alınsa bile seçilme ihtimali zayıf olan birçokkişinin Milletvekili olup TBMM ye gideceğini söylemişler. Bu tezi dillendirenler Ak Partinin ilk kurulduğu zaman % 35 oy ile 350 Milletvekili çıkardığı somut örneğini veriyorlarmış. Bu dedikodunun bölge halkı nazarında ne kadar karşılık bulabileceği sorusu birlikte araştırma yaptığımız arkadaşlar tarafından bana yöneltildi.

Cevabım kısa kesin ve netti

Bu manipülasyon tutmaz. Güneydoğulu seçmen bu söyleme itibar etmez.

24-Son bulgu olarak şunu söyleyebilirim;

Seçmen bazında Güneydoğu kentlerine baktığımızda ve Türkiye genelinde oy kullanacak kitle konusunda şunu çok net söyleyebiliriz

İdeolojik partilere oy veren seçmenlerin dışındaki kitlenin zemini çok kaygandır zira birçok seçimde değişik partilere oy veren seçmen çok rahat tercihini değiştirebilme yeteneğindedir. İdeolojik PartilerHDP;MHP, YRP, HÜDAPAR dışındaki seçmenler marjinal,fanatik seçmen değildir.Bir adım daha ileri giderek uzun yıllara dayanan tecrübemle şunu söyleyebilirim ki Türkiye’de geçmişte yapılan seçimlerde çok önemli bir kitlenin YÜZER-GEZER oy kullandığın gördüm. 14 Mayıs seçimlerinde bu kitlenin seçim saatinde bile ne yapacağı bilinemez. 

DEVAM EDECEK

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete