GÜNDEM

14 YIL ÖNCE BUGÜN - BATMAN

2006 yılının 31 Ekim’ini 1 Kasım’a bağlayan gece, Batman’da sel felaketinin yaşandığı günler olarak tarihe geçti. O kara tarihin 14. yılında Batman yine hüzünlendi.

14 YIL ÖNCE BUGÜN - BATMAN
31-10-2020 14:52
Google News

 

BATMAN YİNE HÜZÜNLÜ
Kentin altyapısı ve kanalizasyon hattı, 31 Ekim gecesi başlayan sağanak yağışa dayanamadı. Sağanak yağış, sel felaketini beraberinde getirdi. Kentin halen ıslah edilemeyen İluh Deresi de biriken sulara yetmedi. Dereden taşan sular, çevre mahallelerdeki ev ve işyerlerini adeta yuttu geçti. Sel sularının etkisiyle İluh Deresi’nde bulunan taş köprü de yıkıldı. Mahalleler arasındaki ulaşım da köprünün yıkılmasıyla birlikte kopma noktasına geldi. Karşıyaka, 19 Mayıs, Petrolkent, İluh ve Hilal Mahalleleri’nde yaşam durdu.

11 CANIMIZ GİTTİ
Sel felaketiyle Batman’da 2400 ev ve 29 işyeri yıkıldı. 117 trafo devre dışı kaldı, kentin büyük bölümü elektriksiz kaldı. Onarım çalışmaları ise yapılamadı. Kentte etkili olan sel felaketi, can kayıplarına da yol açtı. Sel sularında 11 canımız gitti. 2 yaşındaki Ali Bebeğin cesedi, duvar arasında sıkışmış halde bulunurken, Petrolkent Mahallesi’nde sel sularına kapılan 4 yaşındaki Melek ve Melek Turan ikizlerin cesetleri de çamura saplanmış halde bulundu. Çaresiz insanların yardım çığlıkları, yürekleri parçaladı.

YARDIM İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI
Can pazarına dönen Batman’da, Valilik ve Belediye öncülüğünde, kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle yardım seferberliği başlatıldı. Yardım kampanyaları, Batman dışından da destek gördü. Sel felaketinin yaşandığı mahallelere kamyonlarla gıda, giyim ve ısınma malzemeleri gönderildi. Yardım kuruluşları sıcak yemek dağıttı. O kara günlerde evini kaybeden vatandaşlar için çadır kentler oluşturuldu. Selzedelerin bir kısmı konteynırlardan oluşan yaşam alanlarına taşınırken, bir kısmı ise Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda barındı.
Sel felaketinin üzerinden 14 yıl geçti. Yaralar kısmen sarılmasına rağmen 31 Ekim Gecesi, kara günlerden biri olarak hafızalarda yer edindi.

CİNAYET ZANLISI YAKALANDI

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete