SASON

1500 YILLIK MANASTIR, AHIR OLDU

Sason’un Meşeli Köyü Turnalı Mezrasında bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon yapılması beklenen 1500 yıllık tarihi Havari Petrus Ermeni Manastırı, köylülerin hayvanlarına ahır olarak kullanılıyor.

1500 YILLIK MANASTIR, AHIR OLDU
15-06-2015 20:37
Google News

Manastır, defineciler tarafından da tahrip edilmiş durumda.

MANASTIR TURİZME AÇILMALIDIR

Manastıra giden yolun kapalı olması nedeniyle müdahale edemediklerini belirten Batman, Bitlis, Muş, Van ve İstanbul Ermenileri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Dağcı, manastırın onarılıp inanç turizmine açılmasını istedi.

BAKANLIK HEYET GÖNDERMİŞTİ

Kral Tavit’in yaptığına inanılan ve 2 katı zemin altında toplam 3 katlı olan tarihi yapı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan restorasyon talebi edilmiş, mimar, mühendis ve arkeologlar, manastıra gelerek incelemelerde bulunmuştu. Manastırın içi ve çevresinde video çekip fotoğraf alan heyet, raporunu bakanlığa iletmişti. Bakanlığın restorasyon çalışması yapımını beklerken hayvan barınağı haline gelen tarihi manastırda hiçbir çalışmanın yapılmadığını savunan Dağcı “Birçok kültüre ve dini inançlara beşiklik eden yüzyılların mirası olan tarihi yapı yok olmakla yüz yüze. Kaderine terk edilmiş olan manastır, bir an evvel turizme kazandırılmalıdır” dedi.

DİNİMİZE HAKARET EDİLİYOR

İbadet yerlerinin hayvan barınağı haline getirilmesinin dinlerine hakaret olduğunu söyleyen Dağcı “Bu duruma sebep kilisenin yolunun olmamasıdır. Valiliğe dilekçe vererek kilisemizin yolunun açılmasını istedim. Halen kilisenin 1.5 kilometrelik yolu açılmamıştır. Bu yüzden kilisemiz ahıra dönüştürülmüştür” şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete