HASANKEYF

20 EYLÜL HASANKEYF GÜNÜ’NDE ILISU PROJESİ ELEŞTİRİLDİ!

2015 yılında, 20 Eylül’ü Dünya Hasankeyf Günü ilan eden Batman Ekoloji Meclisi, antik kenti sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı Projesinin durdurulmasını istedi.

20 EYLÜL HASANKEYF GÜNÜ’NDE ILISU PROJESİ ELEŞTİRİLDİ!
20-09-2016 20:15
Google News

20 Eylül Dünya Hasankeyf Günü ile ilgili açıklama yapan Ekoloji Meclisi, 14 bin yıllık tarihin, sular altına gömülmek istendiğini açıklayarak “Güvenlikçi yaklaşımın bir parçası olan ve tarihi Hasankeyf’i de tehdit eden Ilısu Baraj Projesi’nin yapımı sürüyor. Enerji ihtiyacı bahane edilerek yapılmak istenen bu baraj ile medeniyetler beşiği olan Mezopotamya’nın, 12–14 bin yıllık tarihinin yok edilmek istendiği aşikârdır” ifadelerini kullandı.

“HASANKEYF’İN KORUNMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

İnsanlığın ortak değerlerini ve hafızasını yok edecek olan Ilısu Baraj Projesinin, aynı zamanda yüzden fazla canlı türünü de tehdit ettiği belirtilen açıklamada “Ulusal ve küresel kırmızı listelerde tehdit altında olduğu bildirilen çok sayıda canlı türünün yaşam alanını tehdit eden bu proje akla, vicdana ve tarafı olduğumuz uluslar arası sözleşmelere aykırıdır ve iptal edilmelidir. 20 Eylül Dünya Hasankeyf Günü vesilesiyle medeniyetler beşiği olan ve Mezopotamya'nın en önemli tarihi miraslarından olan Hasankeyf’in ve Dicle Vadisi’nde yaşam savaşı veren canlı türlerinin korunması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete