SİYASET

24 AY ARADAN SONRA OHAL SONA ERDİ…

21 Temmuz 2016 tarihinde, FETÖ’nün darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL), dün sona erdi. 2 yıl aradan sonra ülkede OHAL’in kaldırılıyor olması, kamuoyunda farklı değerlendirmelerle karşılandı.

24 AY ARADAN SONRA OHAL SONA ERDİ…
19-07-2018 21:16
Google News

 

BAZI STK’LAR UMUTLU, BAZILARI İSE KAYGILI…

Bazı STK’lar ülkede hayatın normale döneceğini savunurken, bazı STK’lar ise yereldeki idarecilere tanınan sınırsız yetkilerle Olağanüstü Hal uygulamalarının devam edeceği kaygısını dile getirdi. Batman Sonsöz Gazetesi olarak, kentteki STK’larla OHAL’i konuştuk. Bakın hangi düşünceler öne çıktı?

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HER ZAMAN KORUNMALI”

BARO Başkanı A.Hamit Çakan “OHAL’in kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. 2 yıllık sürecin ve KHK hukukunun sadece hak arama özgürlüğünü kısıtlamakla kalmadığı, pek çok alanda da kısıtlamalar getirdiği yönünde toplumda ortak bir kanı oluşmuştur. OHAL’in kaldırılması, hızla normalleşmeye dönülmesi, demokratik, temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir toplum düzeni inşa edilmesi, hukuk kurumları olarak temel talep ve beklentimizdir. Bazı yasal düzenleme ve uygulamaların, OHAL’i yerel makamların inisiyatifi ile uygulanabilecek şekilde kalıcı hale getirmesinin, demokratik toplumun gerekleri ile temel hak ve özgürlükler yönünden bir takım sakıncaları da beraberinde getirebilecektir. Kamusal güvenlik ve özgürlükler arasında hassas bir denge söz konusudur. Bu denge korunurken temel hak ve özgürlüklerin özü korunmalı ve ölçülülük kriterinden taviz verilmemelidir” dedi.

HIZLI BİR DEĞİŞİM DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

ASKON Başkanı M. Selman Nasıroğlu “15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra OHAL, güvenlik gerekçesi ile ilan edilmiş olup, ülkenin selameti ve aramızdaki hainlerin temizlenebilmesi için gerekli tek yol olarak karşımıza çıkmıştı. 2 yıllık süreçte AK parti Hükümeti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın kararlı duruşu ile OHAL sürecinde FETÖ ile mücadele edilmiştir. Başkanlık Sistemi ile birlikte önü açılan Türkiye’de OHAL, artık gerekliliğini yitirmiştir. Ekonomide, ticarette, turizmde, sağlıkta daha hızlı bir değişim dönüşüm yaşanacağının sinyallerini alıyoruz. Bunun etkilerini bölgemiz ve Batman’ımızda da göreceğimizden şüphemiz yoktur” dedi.

“TURİZME OLUMLU YANSIYACAK”

GATOB (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği) Başkanı Hüseyin Aslan “OHAL, Bölgemizde istenmeyen bir durum olsa da yaşanan çatışmalardan ötürü güvenlik gerekçesidir. Zor dönemlerden geçen bölgemiz, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal miras ile tam bir turizm açık hava müzesi gibidir. Bu nedenle OHAL’in kalkması biz turizmcileri sevindirdi,  bölge turizmine olumlu olacaktır. Bölgeye seyahat etmeyi planlayıp da OHAL nedeni ile planlarını bekleten gezginler, iş adamları, kültür, tarih ve doğa sevdalılarını kadim Batman'a bekliyoruz” dedi.

“KHK YERİNE CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ GELİYOR”

İHD Batman Şube Başkanı Devran Yıldız “Darbe girişiminin bastırıldığı, yaygın gözaltı ve tutuklamaların yapıldığı, yüz binlerce memurun ihraç edilip tutuklandığı bir süreçte çeşitli hukuksal araçlardan yararlanmak için ülkenin tamamını kapsayan anti demokratik OHAL’in kaldırılmasından sonra otoriter uygulamaların kalıcı hale getirileceği ve yeni yönetim modelinde kullanılabileceğini ön görüyoruz. OHAL kapsamında çıkarılan KHK yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri çıkarılabilecek, Valilikler, insan hakları alanında kısıtlamalar getirebilecek. İsmen kalksa bile yasal düzenleme ile 3 yıl daha OHAL devam edecektir. Valiler, vatandaşların seyahat ve örgütlenme özgürlüklerine müdahalede bulunarak kimlerin şehirlere girmesine, kimlerin çıkarılacağına karar verebilecek, evrensel ilkelere aykırı şekilde gözaltı süresi 12 güne kadar uzatılabilecektir” dedi.

“NORMALLEŞEN BİR ÜLKEYE DÖNÜYORUZ”

Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş de OHAL’in kalkması ile tekrar normalleşen bir ülkeye dönüleceğini belirterek “OHAL, ülkeyi darbecilerden korumak için getirildi. Doğru olan da 15 Temmuz darbesinden sonra bu yönteme başvurmaktı. Çünkü olağanüstü bir dönemden geçiyorduk. Ama takdir edersiniz ki OHAL, bizim gibi ekonomi ile ilgilenen kurum ve kuruluşları yavaşlatıyordu. Ülke huzuru ve normal koşullara dönülmesine desteğimizi hep sürdürdük. Normal koşullara dönüyoruz. Gün, artık olağanüstü dönemi geride bırakıp özellikle de bölgemizde ekonomiyi daha iyi nasıl bir düzene sokarız anlayışı ile elbirliği ile kenetlenme günüdür.  Bölgemizde yapacak çok işimiz var. Yatırım, üretim ve işsizliği giderme adına üzerimize ne düşüyorsa hazırız” dedi.

“NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLAMALI”

Hüda Par Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz “İki yıl süren sürece dönüp baktığımızda ciddi mağduriyetlerin ve hak ihlallerinin yaşandığını görebiliyoruz. Maalesef ki yaşanan kimi mağduriyetler halen sürüyor. Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için OHAL’in ardından artık normalleşme sürecinin başlayarak reformların kendini hissettirmesi gerekiyor. Bu süreçte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, halkın beklentilerindendir. Bu konuda çözüm odaklı adımların atılması elzemdir. OHAL sonrası normalleşme süreci başlamalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete