Nostalji

26 YILDA 13 VALİ

1990 yılında şehir kimliğine kavuşan Batman’da bugüne kadar 13 Vali görev yaptı. Bugünkü Nostalji Sayfamızda Batman’ın Valilerini kaleme aldık.

26 YILDA 13 VALİ
13-01-2016 18:55
25-12-2021 12:33
Google News

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

NOT: Nostalji sayfamızda emeği geçen Eğitimci Ekrem Günaydın’a teşekkür ediyoruz.  https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?ref=ts&fref=ts

SON KAYMAKAM ALİ ÜLGER’Dİ

Batman’ımız 16 Mayıs 1990 tarihinde il oldu. Batman'ın son Kaymakamı Ali Ülger, kentimizden ayrılmış herkes merakla şehrin ilk Valisini bekliyordu. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, ses sanatçıları İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan, Batman Cumhuriyet Meydanında düzenlenen il olma şenliklerine katılmışlardı. Günümüze kadar geçen 26 yıllık sürede ilimize atanan Vali sayısı 13’tür. Bu valilerimizi görev yaptıkları dönemlere göre değerlendirmek mümkündür.

1990’DA KENTE ATANAN İLK VALİ TUNCER PERÇİNLER’Dİ

24.07.1990 tarihinde ilimize atanan ilk Valimiz Tuncer Perçinler’dir. (1990–1991) yılları arasında Batman’da Valilik yaptı. Tuncer Perçinler, 11 Kasım 1941 yılında Kastamonu’da doğdu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur. Kemaliye, Sarayönü, Torul, Köyceğiz, Karacasu ve Tirebolu Kaymakamlıklarını, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı, Ağrı, Batman ve Niğde Valilikleri yapmıştır. 27 Haziran 1979 tarihinde Ağrı valisi Tuncer Perçinler resmi dairelerde memurların iş verimliliğini azalttığı gerekçesiyle resmi dairelerde çay içmeyi yasaklamasıyla hatırlanıyor.

SAMİ SEÇKİN DE ANAP DÖNEMİ VALİSİYDİ

(1991–1992) yılları arasında Batman’da Valilik yapan Sami Seçkin, Batman’ın 2. Valisidir. 1999 yerel seçimlerinde Zonguldak Valiliği görevinden istifa ederek, CHP'den Zonguldak Milletvekili Adayı olmuş, partinin baraj altında kalması ile seçilememiş ve merkez valiliğine atanmıştı. Zonguldak valiliğini yürüttüğü dönemde, merkez ve ilçelerde gezilmedik köy bırakmayan ve yaptığı hizmetlerle iz bırakmıştır. Emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşmiş ve burada yaşamaya devam etmektedir.

*PERÇİNLER VE SEÇKİN, ANAP DÖNEMİ VALİLERİYDİ

Tuncer Perçinler ve Sami Seçkin, ANAP dönemi valileri olarak değerlendirilebilir. Bu dönem 1990–1992 dönemi olup nispeten yönetim bakımından sıkıntı çekilen evreydi. Esnafın toplu kepenk kapatma eylemlerine karşı güvenlik güçlerinin işyeri kilitlerini balyoz kullanarak açmaya çalıştığı dönemler olarak hatırlanabilir.

VALİ ŞANAL, ZOR BİR DÖNEMDE VALİLİK YAPTI

1992 yılı başında çıkan ilk Valiler Kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişi Zeki Şanal, Batman Valiliğine atandı. (1992–1993) yıllarında Batman’da Valilik yapan Zeki Şanal, Batman’ın 3. Valisidir. 1950’de Osmaniye’de doğdu, 1974'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Komiser Yardımcılığı ve Komiserlik, Pülümür, Polatlı ve Yeşilhisar Kaymakam Vekilliği, Hassa, Muradiye, Kızıltepe ve Gazipaşa Kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulunda Mülkiye Müfettişliği, Batman, Niğde, Tekirdağ ve Hatay. Sinop Valilikleri, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yaptı. Evli 2 çocuk babasıdır. 22 Aralık 2008 tarihinde merkeze alınmıştır. Vali Şanal son derece zorlu bir dönemde Batman Valiliği yaptı. Bütün sıkıntılara rağmen Vali Şanal, insancıl kişiliği ile hatırlanmaktadır.

HAPSE GİREN İLK VALİ SALİH ŞARMAN’DI

Ardından gelen Salih Coşkun Şarman, (1993–1997) yılları arasında Batman’da Vali olarak görev yaptı. Batman’ın 4. Valisi olan Salih Coşkun Şarman, 1948 yılında Çorum’da doğdu. 1970’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirip, 1971’de İçişleri Bakanlığı’na girmiştir. Ünye gibi ilçelerde kaymakamlıklar yaptıktan sonra, 1993 yılında Batman valisi olmuştur. 1997 yılına kadar Batman Valisi olarak çalışmıştır. Görev süresi boyunca PKK ile bire bir çatışmalara girmiş, operasyonlara katılmıştır. Kurduğu özel ordu, getirdiği gizli silahlarla Türkiye tarafından tanınmıştır. Bulgaristan’dan alınan bazı silahların kayıp olduğu iddiaları ile gündeme gelirken, bir firmadan rüşvet olarak Mercedes aldığı iddiası ile yargılandığı davada suçlu bulunup, hapse girmiştir. Türkiye’de hapse giren ilk vali olup, toplam 16 ay hapis yatmıştır. Batman valiliği sırasında yaşadıklarını "Rutin Dışı" ismiyle kitap haline getirmiştir.

ŞARMAN’DAN SONRA GELEN VALİ DEVELİOĞLU’YDU

Salih Coşkun Şarman’dan sonra Batman’da görev yapan Vali Necati Develioğlu oldu. Batman’ın 5. Valisi olan Necati Develioğlu (1997–1998) yılları arasında görev yaptı. 1935 yılında Kayseri-Develi’de doğup, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Develioğlu, Kayseri Maiyet Memurluğu, Kadınhanı, Hadim ve İncesu Kaymakam Vekillikleri, Göksun, Tutak, Bala, Elmadağ, Menemen Kaymakamlıkları, Trabzon, Ankara, İstanbul Vali Yardımcılıkları, Hakkâri, Batman, Burdur Valilikleri yapmıştır. 1 Mart 2000 tarihinde emekli olmuştur. Evli ve üç çocuk babasıdır.

BATMAN’IN 6. VALİSİ TEMEL KOÇAKLAR OLDU

Batman’ın 5. Valisi Mustafa Temel Koçaklar (1998–2000) yılları arasında kentte görev yapmıştır. Mustafa Temel Koçaklar Şarkışla, Buldan Kaymakamlıkları yaptı. Şarkışla’dan sonra çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevlerinde ve Batman, Mardin Valiliği görevinde bulunmuştur. Daha sonra Muğla Valiliğine atanmıştır. Görevini sürdürürken, 2001 yılında merkeze alınan dönemin Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun işlemin iptali için açtığı dava sonrasında Danıştay'ın, Yiğenoğlu’nun lehine karar vermesi nedeniyle Merkez Valiliğine atanmıştır. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından boş bulunan Danıştay Üyeliğine atanmıştır.

İSA PARLAK, 7. VALİ OLARAK GÖREV YAPTI

Batman’ın 6. Valisi İsa Parlak (2000–2003) yılları arasında kentte görev yapmıştır. İsa Parlak, 1955, Ankara-Şereflikoçhisar’da doğdu. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1982–1984 yılları arasında TODAİE’de master yaptı. Sırası ile Silvan, Kumru ve Oltu İlçelerinde Kaymakamlık, Şanlıurfa vali yardımcılığı, Gölmarmara Kaymakamlığı, 1988 yılında Teftiş Kurulu Başkanlığına Mülkiye Müfettişliği yaptı. 20 Ocak 2000tarihinde Batman Valiliğine, 30 Ocak 2003 tarihinde ise Isparta Valiliğine atandı. Evli olup, 2 çocuk babasıdır.

*ŞARMAN, DEVELİOĞLU, KOÇAKLAR VE PARLAK, KOALİSYON VALİLERİYDİ

Salih Coşkun Şarman, Necati Develioğlu, Mustafa Temel Koçaklar ve İsa Parlak, ilimizi 1993’ten 2003 tarihine taşıdı. Bu Valilerimiz koalisyon dönemi valileriydiler. Salih Şarman, DYP'nin hükümet ortağı olduğu dönemlerde valilik yaptı. Diğer üç vali ise Anavatan Partisi'nin iktidar ortağı olduğu dönemin valileri olarak bilindiler. 90'lı yıllarda yapılan işler, uygulamalar ve diyaloglar sıkıntılıydı. Özellikle 90'lı yılların ilk yarısında güven bunalımı hâkimdi. Bir valimizin söylemi ile Devletin “kudret elinden” başka bir şey görmek mümkün olmadı. Buna şiddet eli demek daha doğru bir tabir kabul edilmelidir. Kayıplar, faili meçhuller, sokak ortasında adam vurmalar, operasyonlara bile katılan valiler vs.

EFKAN ALA, AK PARTİ’NİN ATADIĞI İLK VALİ OLDU

Bu dönemlerden sonra 2003 yılından bugüne değin AK Parti iktidarını görüyoruz. Bu anlayışın ilk uygulamasında Vali Efkan Ala, Batman’ın 7. Vali’sidir. Şu anda İçişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır. Değişim ve dönüşüm çok bariz bir şekilde kendisini gösterdi. Kırsal kesimi ihya eden KÖYDES uygulamasını ilk olarak Batman'dan başlatan ve bu konuda o zamanki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ikna ederek KÖYDES'in ülke çapında proje olmasını sağlayan kişidir Vali Ala. Batman, Efkan Ala'nın kariyer basamaklarında hızla tırmanışa geçtiği ilk yerdir. (2003–2004) yılları arasında Batman’da Valilik yapan Efkan Ala, 8. Vali oldu. 1965'te Erzurum Oltu'da dünyaya gelen Ala, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1987 mezunudur. Efkan Ala 1988′de Kaymakamlık stajına başladı. İki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere’de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli’de vali yardımcılığı yaptı. Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı’nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı, Turizm Bakanlığı’nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. Batman valiliğinden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne atanmıştır. 10 Eylül 2007 tarihi itibariyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilmiştir. 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle Efkan Ala, İçişleri Bakanı görevine getirilmiştir. Efkan Ala evli ve iki çocuk babasıdır.

HALUK İMGA, HALKLA DİYALOG KONUSUNDA CESURDU

(2004–2007) yılları arasında Batman’da Valilik yapan Haluk İmga kentin 9. Valisi oldu. Haluk İmga 1951 Edremit, Balıkesir Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Delice ve Kuyucak İlçelerinde Kaymakam vekilliği, Şuhut, Varto, Zara, Aksu ve Eğirdir Kaymakamlıkları, Isparta, Ankara, İzmir Vali Yardımcılığı, Batman Valiliği yaptı. 5 Mart 2007 tarihinde Afyonkarahisar Valiliğine atandı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Aynı anlayışı sürdürmesinin yanında halkla diyalog konusunda Ala’dan da daha cesur davranmayı başaran bir valimizdi. Devlet gücünü göstermeden kendini hissettiren bir yönetici profili çizdi. Özellikle taziyeler konusunda ortaya koyduğu tavır takdir topladı.

KENTİN 10. VALİSİ KIZILCIK OLDU

Recep Kızılcık (2007–2009) yılları arasında Batman Valisi olarak görev yaptı. Batman’ın 10. Valisi olan Dr. Recep Kızılcık, 21 Nisan 1967’de Tekirdağ’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora yapmıştır. Pehlivanköy, Kürtün, Kâhta Kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Yardımcılığı, 5 Mart 2007 tarihli ve 2007/11773 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Batman Valiliği görevine atanmıştır. İçişleri Bakanlığının 10 Haziran 2009 tarihli 10030 numaralı yazısı ve Bakanlar Kurulunun 11 Haziran 2009 tarihli kararıyla Trabzon Valiliği görevine atanmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. 2 Ağustos 2014 tarihinde vefat etmiştir.

VALİ TURHAN, MEHMET ŞİMŞEK’İN VEKİLLİĞİ DÖNEMİNDE GREV YAPTI

Batman’ın 11. Valisi Ahmet Turhan (2009–2012) yılları arasında görev yaptı. 1966 yılında Yozgat’ta doğup, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olan Turhan, 1990 yılında Kaymakamlığa geçti. Sırasıyla Keles, Hani, Tekkeköy, Midyat, Yahyalı, Çumra ve Develi Kaymakamlıklarında bulundu. İçişleri Bakanlığının 10 Haziran 2009 tarihli 10030 numaralı yazısı ve Bakanlar Kurulunun 11 Haziran 2009 tarihli kararıyla Batman Valiliği görevine atanmıştı. Evli 3 çocuk babasıdır. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Batman’da Milletvekilliği yaptığı dönemlerde Batman Valisi olan Ahmet Turhan, bir gazetecinin sorusu üzerine Batman’a 2. Organize Sanayinin kazandırılması hususunda “Batman’ın 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak ikinci Organize Sanayinin çalışmalarına şimdiden başlamamız gerekiyor. Bu açıdan tekstil, bölgemiz Güneydoğu açısından en uygun yatırım alanı. Tabi ki yeni kurulan bir sektör. Sorunları olacaktır, kapanmalar olacaktır. Maaşların ödenmesinde sıkıntılar olacaktır. Her ne kadar tekel binalarında başlamış olsa da bugün Batman’da birçok apartmanın altında küçük işletmeler oluştu. Bu açıdan bakıldığında ileriki dönemde Batman işsizliğin en çok yaşandığı il değil, belki tekstilin Güneydoğu merkezi konumunda bir şehir olacak” ifadelerini kullanmıştır.

YILMAZ ARSLAN’IN İLK İŞİ KÜRTÇEYE YOĞUNLAŞMAK OLDU

12. Valimiz olan Yılmaz Arslan, Yılmaz Arslan (2012–2014) Yılmaz Arslan, 1967’de Samsun-Havza’da doğdu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Ortaköy, Kumru, Saray, Altınözü Kaymakamlıkları, Van Vali Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Mülkiye Müfettişi ve Mülkiye Başmüfettişliği, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği yapmıştır. İçişleri Bakanlığının 10 Haziran 2009 tarihli 10030 numaralı yazısı ve Bakanlar Kurulunun 11 Haziran 2009 tarihli kararıyla Balıkesir Valiliği görevine atanmıştır. 2012 yılı kararnamesi ile Batman'a atanmış ve 23 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan valiler kararnamesi ile Merkez Valisi olmuştur. Evli ve 3 çocuk babasıdır. Balıkesir Valiliği’nden Batman’a atanınca yaptığı ilk işlerden birisi de Kürtçe öğrenmek olmuştu. “Kürtçede bazı kelimelere yabancı değilim. Aracı olmadan vatandaşı tercümansız dinlemek istiyorum” diyen Arslan, Batman’da 2 yıl görev yaptı. Kapalı kapılar ardındaki toplantılarda hoşsohbet ve doğaldı. Kamu hizmetinin vatandaşa en kestirmeden ve yüksüz olarak ulaştırılması konusunda dikkatliydi. Bu hassasiyet promosyon ve silah ruhsatlarından alınan paraların alınmaması konusunda açıkça görünüyordu. Diğer valilerden net olan bir farkı ise BDP’li Belediye Başkanı’na bakış ve tavrı. Birçok müfettiş ve yöneticinin aksine Belediyeyi bir kamu ve devlet kurumu görüyordu. Bu nedenle rakip veya yok görme yerine diyalog kurmayı benimsiyordu. Elbette bunda kuşkusuz, o dönemin çözüm sürecinin egemen olduğu bir dönem olmasının da büyük etkisi vardı.

BATMAN’IN SON VALİSİ AZMİ ÇELİK

13. Valimiz Azmi Çelik, (2014-)’den bu yana Batman’da görev yapımaktadır. 1967 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde doğup, ilk ve orta öğrenimini Oltu'da tamamlayan Çelik, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılında Kaymakam Adayı olarak Trabzon'da göreve başladı. Kastamonu – Azdavay, Bayburt- Aydıntepe, Batman – Kozluk, Diyarbakır – Çermik, Isparta – Şarkîkaraağaç Kaymakamlıklarından sonra 2004 yılında Havza Kaymakamlığına atandı. 2008 yılı Ağustos’unda Samsun Havza’dan Yenişehir’e atanan Kaymakam Azmi Çelik, Kayseri Vali yardımcılığı, 7 Ağustos 2012, 657 Sayılı Kanun ile 2451 sayılı Kanunu'nun hükümleri gereği 1. Derece Kadrolu Eskişehir Vali Yardımcılığı yaptı. 13 Mayıs 2014 tarih ve 5916 sayılı valiler kararnamesi ile Batman Valiliği görevine atandı. 23 Mayıs 2014 tarih ve 29008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ile Batman Valiliği’ne atandı. 2 Haziran 2014’den bu yana Batman2da Valilik Yapan Azmi Çelik, Evli ve iki çocuk babasıdır. Medyaya fazla çıkmayı sevmeyen, hizmetleri sessiz sedasız yürütmeyi tercih eden Vali Azmi Çelik'in daha önce Kozluk Kaymakamlığı yaptığını hatırlatmakta fayda var. 19 aydan bu yana Batman Valiliği görevini yürüten Vali Çelik aynı zamanda İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da hemşerisi. 26 yılda 13 vali değiştiren Batman'da, Valilerin ortalama kalış süresi 2 yıla tekabül ediyor. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3 Nisan 2024 e-gazete