YAŞAM

33.yılın kutlu olsun Batman

Raman Dağları ile çevrili alanda, Dicle Nehri, Batman Çayı ve Garzan Çayı arasında kalan ovada kurulmuş Beşiri’nin küçücük bir köyüdür. O dönem bölgede karış karış petrol arayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Raman Dağlarında ilk petrole rastlar.

33.yılın kutlu olsun Batman
16-05-2023 09:21
16-05-2023 09:34
Google News

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLA

İLUH’UN YILDIZI KISA SÜREDE PARLAR

Bugün de petrol üretiminin halen devam ettiği Raman–8 kuyusu, Batman’ın kaderini değiştirir. Petrol kuyularına her geçen gün yenileri eklenir. Kaliteli petrolün fışkırdığı topraklar, çevre illerden hatta batı illerinden dahi yoğun göç almaya başlar. Tren yolunun, bu köyün içinden geçmesi de ekonomiyi geliştiren etmenlerden biri olur. Çıkarılan ham petrol, varillere doldurulur, demir yolu ağı ile batı illerindeki rafinerilere gönderilir. İluh’un yıldızı kısa sürede parlar. Hızla gelişen İluh'ta 1955 yılında belediye teşkilatı kurulur.

YIL 1990…

1937 yılında Beşiri’nin bucağı olan İluh, 1957 yılında adını Batman Çayından alır ve ilçe olarak Siirt’e bağlanır. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde 292 milletvekili çıkararak meclisteki çoğunluğu sağlayan Anavatan Partisinin (ANAP) Lideri Turgut Özal da o dönem Türkiye’nin 8. cumhurbaşkanı olur. Bölgenin tanınan siyasetçilerinden Ataullah Hamidi, Anavatan Partisinden seçimlere girer ve Siirt’in Batman İlçesinin Belediye Başkanı olur.

Dönemin Başbakanı Özal, Hamidi’yi ziyaret etmek üzere Batman İlçesine gelir, bölge halkının talebini kırmaz ve “Batman’ı il yapacağım” der. Yıl 1990… Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, önüne Siirt haritasını koyar, Gercüş’ü Mardin’den alır, Beşiri ve Hasankeyf’in yanına Kayapınar, Bekirhan, İkiköprü ve Yücebağ Beldelerini alır, Sason’u da bu haritaya ekleyerek 5 ilçe ve 7 beldeden oluşan Batman İl Haritasını çizer. Bu harita, İller İdaresi, İçişleri Bakanlığı ve Mahalle İdare’den onay alır.

TÜRKİYE’NİN PETROL KENTİ BATMAN…

Siirt’in bir kısım ilçelerinden Şırnak, bir kısım ilçelerinden ise Batman doğar. Bunun için o dönemin insanları, Siirt iki doğurdu der ve Batman, 16 Mayıs 1990 yılında artık il olmuştur.

Köy, bucağı, ilçe ve il serüvenini tamamlayan Batman, 650 bin nüfusuyla bugün büyük şehir olmaya aday illerden biridir. Türkiye’nin 72. plakasına sahip olan Batman İli, bugün Türkiye’nin petrol kenti olarak tanınır. Yeraltında zengin petrolü, yer üstünde tarihi ve doğal güzellikleri, bereketli tarım toprakları ile Batman’ın 33. yıldönümü kutlu olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete