EĞİTİM

4-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE DİKKAT!

Batman Medicalpark Hastanesi Diyetisyeni A.Ozan Özcan, 4–6 yaş gurubu çocukların beslenmesine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

4-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE DİKKAT!
05-10-2016 19:27
Google News

Daha önceki yıllarda ilköğretime başlama yaşı 6–7 iken şu anda 66 aylık çocukların, kreş ve anaokulu sıralarında yer aldığını, bu nedenle çocukların beslenmesinde aileler ile öğretmenlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Özcan “Bu yaş gurubu çocukların pek çoğunun günlük beslenmesi düzensizdir, bu düzensizlik bir öğünde az besin alıp daha sonraki öğünde bunu kapatmak şeklindedir. Bazen yetersiz beslenilen bir günü fazla beslenilen diğer bir gün izler. Burada dikkat edilmesi gereken şey çocuğun günlük gereksiniminin karşılanması olumlu ve düzenli beslenmesi ve beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır. Bu yaş grubunda, iştahsızlık, yemek seçme, aşırı yemek yeme gibi sorunlar baş gösterebilir” dedi.

KIZLARDA İDEAL KİLO 16–18, ERKEKLERDE İSE 16–21

4–6 yaş gurubu kızlarda ideal kilonun 16–18 kg,  erkeklerde ise 16–21 kg olması gerektiğini söyleyen Dyt. Özcan “Çocuklarımızın, günde 1 adet yumurta, yaklaşık 120 gr et veya 60 gr kuru baklagil, 600 ml süt veya yoğurt, 30 gr peynir, 100 gr yeşil yapraklı sebze, 100 gr turunçgiller,100 gr diğer sebze ve meyveler, 100 gr ekmek, 50 gr pilav veya makarna, 30 gr sıvı yağ, 40 gr şeker, 25 gr pekmez, bal veya reçel tüketmesi yeterlidir” dedi.

AİLELERE VE ÖĞRETMENLERE UYARILAR

Bu yaş gurubu çocukların beslenmesine ilişkin, ailelere ve öğretmenlere uyarıda bulunan Dyt. Özcan “Zorlayarak, tehdit ederek, korkutarak besin sevdirmeye çalışmaktan kaçının. Başka yaşıttaşlarına oranla az veya fazla yediğini söyleyerek onu kıskandırma ve yarıştırmaktan kaçının. Tüketimiyle odaklı ödüllendirmelerden kaçının. Asla yemek üzerinden pazarlık etmeyin. Bazı besinleri çok sevdiği için o besinden yesin ama ne kadar istiyorsa yeter ki yesin düşüncesinden uzak durun, sevdiği bir müzik veya bir çizgi film karşısında bazı tüketmesi gerektiği besinleri yiyor diyerek kendinizi ve çocuğunuzu kandırmayın, yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her anında gerekli olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltının önemini anlatmayın siz uygulayın o sizi taklit edecektir. Sebzeyi yediremiyorum meyve sevmiyor süt içmiyor yakınmalarının altında yatan gerçeği unutmayın bizim olan biz gibidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete