HASANKEYF

4 BİN TONLUK ESER, DİCLE’YE VEDA EDİYOR

Ilısu Barajı’ndan etkilenen Batman'ın Hasankeyf İlçesi’nde, 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi (Kızlar) Camisi'nin önceki gün 352 tekerlekli SPMT aracına yüklenen 2 bin 650 ton ağırlığındaki son bölümü, Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmaya başlandı.

4 BİN TONLUK ESER, DİCLE’YE VEDA EDİYOR
21-12-2018 18:30
Google News

Dicle Nehri üzerine inşa edilen 12 gözlü menfez köprüden geçirilen tarihi caminin, yeni yerine taşınması yaklaşık 6 saat sürecek.

TAŞINACAK ESERLERİN EN AĞIR OLANI…

Su altında kalacak 3 bin 500 nüfusa sahip Hasankeyf'in, tarihi ve kültürel varlıklarıyla 5,5 kilometre uzaklıktaki Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için başlatılan çalışma sürüyor.

Hasankeyf'teki eserler arasında en ağır yapı olan ve 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen Eyyubi (Kızlar) Camisi'nin bahçe duvarlarının 6 parça halinde, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) ile geçici koruma alanına taşınmasının ardından, ana gövdenin 2 bin 650 tonluk en ağır ve son bölümünün 352 tekerlekli SPMT aracıyla taşınması devam ediyor.

TAŞIMA İŞİ ÖNCESİ HALAY ÇEKTİLER

Taşeron firma işçileri, caminin en ağır bölümünün taşınma işlemi öncesinde halay çekti.

Dicle Nehri üzerine inşa edilen 12 gözlü, 104 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğindeki menfez köprüden geçirilen tarihi caminin yeni yerine taşınmasının yaklaşık 6 saat sürmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete