SAĞLIK

4 BOYUTLU ULTRASON NEDEN ÖNEMLİ?

Özel Zilan Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Işık, anne karnındaki bebeğin sağlığı konusunda da önemli veriler sağlayan 4 boyutlu ultrasonların, hastalıklara erken müdahale şansı tanıdığına dikkat çekti.

4 BOYUTLU ULTRASON NEDEN ÖNEMLİ?
10-02-2021 14:54
Google News


4 BOYUTLU ÜLTRASONLAR, HASTALIKLARIN ERKEN TEŞHİSİNDE ÖNEMLİ
Yrd. Doç. Dr. Yüksel Işık “4 boyutlu ultrasonlar bebeğin gülen yüzünde, vücudunda ellerinde ayaklarında fiziksel engel olup olmadığının belirlenmesinde önemlidir. Sık karşılaşılan bir durum olan bebeğin boynuna kordon dolanması durumu da bu yöntemle tespit edilebilir. Doğumdan sonra düzeltilebilen ve halk arasında tavşan dudağı olarak bilinen yarık dudak da 4 boyutlu görüntülemeyle daha iyi anlaşılabilir. Bu durumlarda erken müdahale şansı artar. Dört boyutlu ultrasonlar, anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığı için yapılan ayrıntılı ultrasonun bir parçası haline gelmiştir. Gebeliğin 20. haftasında yapılan ayrıntılı ultrason sayesinde 125 gebelikte bir görülen ve doğum sonrası erken müdahaleyle bebeğin yaşama olasılığını artıran kalp anomalileri de rahatlıkla teşhis edilebilir.” dedi.

AYRINTILI İNCELEME İMKANI SUNUYOR
Gebelikte ayrıntılı ultrasonun zorunlu bir uygulama olmadığını ancak önemli katkılar sunduğunu belirten Dr. Işık “Bebeğin önemli gelişim kontrol noktası olan kafatası yapısı, uzuvların sağlıklı gelişim gösterip göstermediği, eklemlerde eksiklik olup olmadığı, bel açıklığı, içe dönük veya dışa dönük uzuv yapıları, kalp sağlığı (anomali, defekt oluşumları), yarık dudak veya damak yapısı ayrıntılı olarak incelenebilmektedir” dedi.

BEBEĞİM SAĞLIKLI MI, SORULARINA YANIT VERİLEBİLİYOR
Tüm bu verileri en ince detayına kadar gözlemleyebildiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Yüksel Işık “Doğum esnasında herhangi bir sağlık sorunu sürprizine karşı önlem alınabilmesi için her hastalığın tedavisinde birinci olumlu faktör olan erken teşhis konusunda ayrıntılı USG en doğru sonuçları vermektedir. Dört boyutlu ultrason sayesinde anne ve baba adaylarının sorularına daha net yanıtlar vermekle beraber, anne ve baba adaylarının, bebeğim sağlıklı mı? Beyin, akciğer ve karın yapısı normal mi? Eli ayağı düzgün mü?, sorularını da yanıtlayabiliyoruz. Ayrıca 4 boyutlu ultrasonlar sayesinde bebeğin gerçeğe yakın görüntülenmesi ve bebeğin kime benzediği konusu da netlik kazanabiliyor. Görüntüleme sırasında çekilen dört boyutlu ultrason resimleri anne ve baba adayını mutlu ediyor. Ultrason fotoğrafları ve videoları gebeliğin anne üzerinde oluşturduğu kaygıyı azaltmakta ve bebek ile anne arasındaki bağı güçlendirmektedir” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete