TÜRKİYE VE DÜNYADAN

451 bin metrekare peyzaj çalışması yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ve ilçelerde vatandaşların hem dinlenmesi hem de hoşça vakit geçirmesini sağlamak amacıyla 2023’te 9 önemli projeyi tamamlayarak hizmete açtı.

451 bin metrekare peyzaj çalışması yapıldı
16-01-2024 20:00
16-01-2024 14:41
Google News

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 2023 yılı çalışma takvimi kapsamında 7’den 70’e tüm vatandaşların yararlanabileceği önemli projeleri hayata geçirdi.

Ekipler; Devegeçidi Piknik Alanı, Selahattin Eyyubi Uyanış Gençlik Kampı, Diyarbakır Merkez Camii Çevre Düzenlemesi, Sur Dışı Ben u Sen Peyzaj Düzenlemesi, Hani Şifalı Su Çevre Düzenlemesi, Eğil İlçe Girişi Çevre Düzenlemesi, Dicle İlçesi Huzur Parkı, Ergani Millet Bahçesi ve Silvan 1. Kılıçaslan Kent Meydanı’nı tamamlayarak vatandaşların hizmetine açtı.

Sur’ların ihtişamı ortaya çıktı

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları’nın dış kısmında ziyaretçilerin, kesintisiz şekilde gezebilmelerine olanak tanımak amacıyla başlattığı “Benusen Peyzaj ve Çevre Düzenleme” projesinde altyapı çalışmalarını tamamladı.

Sulama tesisatı, toprak ihtiyacı olan alanlara toprak takviyesi ve tesviyesi gibi altyapı çalışmalarının yapıldığı projede toplam 33 bin metrekare alan yenilendi.

Ekipler, tarihi Diyarbakır Surlarının ihtişamını ortaya çıkarmak için Sur diplerinin 12 bin 205 metrekarelik alanını çimlendirdi, 9 bin 875 metrekarelik bölümü ise bitki dikimine uygun hale getirildi.

12 farklı türde 303 ağacın toprakla buluştuğu projede ekipler, Mardin kapı ile Benusen’e kadar olan bölüme 10 farklı türde 8 bin çalı dikti.

Ziyaretçilerin tarihi Surları, rahat şekilde gezmelerine olanak sağlamak amacıyla 3 bin metrekare alan bazalt ile kaplanarak yürüyüş yolu inşa edildi.  Yaklaşık 2 bin 815 metrekarelik bölüm ise bisiklet yolu şeklinde değerlendirildi.

Vatandaşların Sur dışında kalan Benusen Vadisi’nin manzarasını doyasıya izleyebilmelerini sağlamak için toplam 1185 metrekareden oluşan farklı noktalarda 4 seyir terası oluşturuldu.

Vatandaşların konforu için her şeyi düşünen ekipler 6 yönlendirme panosu, 29 bilgilendirme panosu, 35 oturma birimi, 40 çöp kovası, çeşme,  bisiklet park alanını farklı noktalara yerleştirip idari bina inşa etti.

9 proje bitti 4 ü devam ediyor

Toplam 451 bin 420 metrekarelik alanda yapılan peyzaj çalışmaları sayesinde çocuklar, gençler ve kadınlara aynı anda birçok aktivite yapma olanağı tanındı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, oluşturduğu yeşil alanlar dışında kent merkezinde yeni imar alanlarında yer alan kavşakları da düzenleyerek şehrin daha estetik görünmesini sağladı.

2023’te 9 önemli projeyi vatandaşların hizmetine sunan Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 4 projede ise çalışmalarına devam ediyor.

Toplam 145 bin metrekare alandan oluşan ve vatandaşların hoşça vakit geçirmelerini sağlayacak olan Silvan Malabadi Köprüsü Çevre Düzenlemesi, Çüngüş Millet Bahçesi, Mezopotamya Yeşil Kuşak ve Sanayi Mahallesi Peyzaj Düzenleme çalışmalarını da 2024 yılı içinde tamamlamayı planlıyor.

3 milyon 354 bin bitki toprakla buluşturuldu

2023’te daha yeşil ve estetik kent için farklı türlerde ağaç, mevsimlik yazlık-kışlık çiçek ve çalı olmak üzere toplam 3 milyon 354 bin 340 bitkiyi toprakla buluşturdu.

Bitkilerin büyük bölümünü kendi tesislerinde üreten Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 2023 yılında farklı tür ve renklerde 3 milyon 300 bin kışlık ve yazlık çiçeğin 3 milyon 50 bin adedini kentin kavşak, refüj ve parklarına dikti.

2023 yılı çalışma planı kapsamında 15 bin kendi üretimi, 15 bin 621 ağacı da dışarıdan alarak ihtiyaç duyulan alanlara dikti. Bu sayede kente yeni yeşil alanlar kazandırıldı.

Geçen yıl içinde farklı türlerde dışarıdan alınan 8 bin 719 ve kendi tesislerinde ürettiği 15 bin çalıyı kentin orta refüj, kavşak ve parklarına diken Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, gelen talepler doğrultusunda vatandaşlara ve kamu kuruluşlarına ücretsiz mevsimlik çiçek, çalı ve fidan dağıtımı yaptı.

Bitkilerin sağlıklı gelişmesi için 15 bin dekar alanda faaliyet yürütüldü

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, tüm görev ve yetki alanlarında, başta yabani ot ile mücadele olmak üzere, bitki hastalıklarına karşı 15 bin dekar alanda faaliyet yürüttü.

İlaçlama birimi kent merkezinde yer alan parklar, ana arterler üzerinde bulunan kavşak, refüj ve kaldırımlar ile mesire alanlarında zararlılara yönelik ilaçlama çalışması gerçekleştirdi.

2023 yılı içinde bitki hastalıklarına karşı, park, kavşak, kaldırım, refüj ve mesire alanlarında yer alan ağaç, çalı ve çimlerde tespit edilen hastalıklara yönelik fungusit uygulaması yaptı.

17 ilçeye çocuklar için oyun grupları

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı yapı ekibi 2023 yılı çalışma takviminde 17 ilçenin tamamında çocukların keyifli zaman geçirmeleri için ihtiyaç duyulan alanlarda oyun grupları monte etti.

Yapı Ekibi, kent genelinde daire başkanlığına bağlı tüm parklarda kırılan ve kullanılmaz hale gelen çocuk oyun gruplarını yeniledi.

İhtiyaç duyulan yeşil alanlara çatılı piknik masalarının da yerleştirildiği parklarda kent mobilyalarının bakım ve onarımı yapıldı.

Parklarda yer alan süs ve kuru havuzların rutin kontrollerini ve bakım-onarımlarını gerçekleştiren Yapı Ekibi, ihtiyaç duyulan taziye evleri ve camilere ahşap bankların kurulumunu üstlendi.

12 bin 520 dönüm çim alanın bakımı yapıldı

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Budama Ekibi toplam 12 bin 520 dönüm çim alanın biçimini ve bakımını gerçekleştirdi.

Ağaçların daha sağlıklı gelişmesini sağlamak için farklı türlerde 72 bin ağacın budamasını yapan ekipler, ayrıca yeşil alanlarda 2 bin 191 hafriyat çıkardı.

Sulama Ekibi, yaz aylarında hava durumunun mevsim normalleri üzerinde seyretmesi üzerine yeşil alanların zarar görmemesi için 20 ton taşıma kapasitesine sahip 14 büyük ve 6 ton taşıma kapasitesine sahip 11 küçük arazöz ve 120 personelle farklı vardiyalarda sulama işlemi yaptı.

Sene boyunca ekipler, yeni peyzaj alanlarında yeni sulama hatları döşedi, eskiyen hatlarda yenileme işlemi gerçekleştirdi. Yıl içinde ihtiyaç duyulan park ve yeşil alanları aydınlatmak için çalışmalar yürütüldü.

Mevcut dolum ünitelerinin yetersizliği nedeniyle kent merkezinde Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın görev sorumluluğunda bulunan birçok parkta sondaj çalışması gerçekleştirildi. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete