GÜNDEM

6 bin nüfuslu ilçede son kilim dokumacısı...

Batman’ın Hasankeyf İlçesinde yaşayan kilim ustası 45 yaşındaki Mehmet Nuri Aydın, unutulmaya yüz tutmuş dokuma sanatını 4. nesil olarak yaşatmaya çalışıyor.

6 bin nüfuslu ilçede son kilim dokumacısı...
06-12-2017 20:21
Google News

“BAYRAĞI DEVREDECEK KİMSE YOK”
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te yapılan arkeolojik kazılarla tarihi yüzyıllara dayanan dokuma sanatı unutulmaya yüz tuttu. Kilim dokumacılığını 4. nesil olarak yaşatmaya çalışan Mehmet Nuri Aydın isimli vatandaş ise 6 bin 300 nüfusa sahip ilçede tek başına zamana meydan okuyor. 25 yıl önce babasından devraldığı bayrağı bu güne getiren kilim dokumacısı Aydın, ilerde bu mesleği bırakacak kimsenin olmadığını belirterek “Kilim dokumada 4. nesil olarak bu mesleği ben sürdürüyorum. Dedelerimden sonra babam bu ile uğraştı. Babamdan sora ise bayrağı ben devraldım. Şuan benden sonra bu mesleği Hasankeyf’te sürdürecek kimse ne yazık ki kalmadı” dedi. 

FUARLARDA DOKUMACILIĞI TANITIYOR

Dokuma sanatının fabrikaların seri üretimine karşı yenik düştüğünü söyleyen dokuma ustası Aydın, Son yıllarda dokuma kilimlerine ilgi azaldığını ve bu mesleği sürdüren ustaların ilgisizlikten dolayı dokuma işini bıraktıklarını söyledi. Bu işi artık hediyelik kilim üreterek sürdürmeye çalıştığını kaydeden Aydın, “6 bin 300 nüfuslu ilçede bu mesleği tek başıma devam ettiriyorum. Batman Valiliği ve Hasankeyf Kaymakamlığı’nda yapmış olduğum girişimler neticesinde kilim dokuma sanatını fuarlarda tanıtmaya başladım. Ankara Altındağ fuarı, İzmir fuarı, İstanbul Emitt Fuarına katılarak bu sanatı tanıtımını yaptım. El dokuma kilim ile fabrikada dokunulan kilimler arasında çok büyük farklar bulunuyor. El dokumaları bir emeğin ürünü olup sağlamlığıyla dikkat çeker. Fabrika ürünlerinde ise bu özellikler bulunmuyor” diye konuştu. (Necdet Çakır)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete