GÜNDEM

60 YILDIR KİMLİKSİZ YAŞIYOR

Batman’da yaşayan 60 yaşındaki Ayşe Mertoğlu, nüfus cüzdanı olmadığı için ameliyat olamıyor. Yaşlı kadın, kimliğine kavuşması halinde seçimde ilk kez oy kullanacak.

60 YILDIR KİMLİKSİZ YAŞIYOR
13-10-2015 11:50
Google News

Petrol Mahallesi 152. sokak No:19’da yeğeni ile yıkık bir evde yaşayan Mertoğlu, bugüne kadar kimliksiz bir şekilde hayatını sürdürdü. Kocasını yıllar önce kaybeden Mertoğlu, yeğeninin desteğiyle yaşayarak hayat mücadelesi veriyor. Gözlerindeki rahatsızlıktan dolayı Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne giden anlatan yaşlı kadın, ameliyat olabilmek için nüfus cüzdanının çıkarılmasını istiyor. Türkçe bilmeyen ve derdini Kürtçe anlatan Mertoğlu, devletin hiçbir desteğinden faydalanamadığını vurgulayarak, zor durumda olduğunu aktardı.

“GÖRMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUM”

Çocukları olmadığı için yeğeniyle beraber kaldığını belirten çaresiz kadın “Daha önce ciddi bir hastalığım olmadı. Ama şuan gözlerim nerdeyse görmüyor. Doktora gittim, kimliğim olmadığı için ameliyat olamadım. Yeğenimin evi yıkılmış durumda, geçimini sağlamakta zorlanıyor. Devlet bana kimliğimi verirse, yaşlılık maaşı ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından yardımlar almaya hak kazanacağım. Gözlerim görmemeye başladı. Tek isteğim bu ameliyatı olmam için kimlik versinler.”

“BUGÜNE KADAR OY KULLANAMADI”

Ayşe Mertoğlu’nun yeğeni Nidar Mertoğlu ise halasının bugüne kadar kimliği olmadığı için oy kullanamadığını kaydetti. Halasının, kimlik alması halinde ilk defa oy kullanacağını belirten Mertoğlu “Halam devletin hiçbir desteğinden faydalanamıyor. Şuan gözlerinden ameliyat olması gerekiyor. Ama kimliği olmadığı içi, bu ameliyat yapılmıyor. Gerekli yerlere başvurduk ama bir sonuç alamadık” dedi.

“HALAM ÖLSE VEYA ÖLDÜRÜLSE DEVLETİN HABERİ OLMAZ”

Devletin, halasının varlığından habersiz olduğunu anlatan Mertoğlu “Bizim tek isteğimiz halamın kimlik alması. Bu kadar zor olmamalı. Bu kadın ölse ya da öldürülse devletin haberi olmaz. Çünkü kayıtlarda halam yok. Bugüne kadar ufak tefek rahatsızlığı oldu, sağlık ocaklarında bakıldı. Ama şu an durumu çok ciddi ve gözleri artık göremiyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete