HASANKEYF

609 YILLIK TARİHİN GÖVDESİ TAŞINDI

Ilısu Baraj Suları altında kalacağı için yeni yerleşkeye taşınan Tarihi Hasankeyf’te eserlerin taşınma işinde sona gelindi.

609 YILLIK TARİHİN GÖVDESİ TAŞINDI
16-12-2019 23:16
Google News

Hasankeyf İlçesi’ndeki 609 yıllık Er-Rızk Camisinin ana gövdesi, 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergâhtan Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşındı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Barajı ve HES projesi nedeniyle tarihi baraj gölü sahasından çıkarılan 1700 ton ağırlığındaki 609 yıllık caminin ana gövdesi, 256 tekerlekten oluşan, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracıyla Kültürel Park Alanı'ndaki yerine götürüldü. DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, daha önce 6 eseri taşıdıklarını anımsatarak “Caminin sökülen minaresinin taşları, depoda saklandı. Cami yerleştirildikten sonra minaresini hasarsız olarak örmeye başlayacağız. Er-Rızık Camisi, 1400'lü yılların başında Eyyübi Meliki Süleyman Bey tarafından yapılmış bir yapıdır. Bu eserimizi diğerlerinden farklı olarak 4 metre 40 santim yukarıya kaldırdık. Daha sonra taşıma platformuna getirdik. Şu anda da 54 tane SPMT aracılığıyla taşıyoruz. Halim duvarlarını da taşıyarak taşıma işlemlerini tamamlamış olacağız. Hasankeyf’te son operasyon. Bununla beraber taşıma işlemlerimiz tamamlanmış olacak” dedi.
GERİ SAYIM BAŞLADI

Kösalı, baraj gölü alanındaki suyun yükseldiğine işaret ederek “Şubat Ayında artık buraların su altında kalacağını tahmin ediyoruz” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete