YAŞAM

70 yıldır ilk kez görülüyor

Önceki gün saat 14.00 sularında Kozluk dağ köyleri bölgesinde vatandaşlar tarafından görülen yaralı Sakallı Akbaba, yetkililere teslim edilerek, koruma altına alındı.

15-04-2024 09:46
15-04-2024 16:48
BATMAN
Google News

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve doğayı temizleme özelliği ile bilinen sakallı akbaba (Gypaetus Barbutus) kuşunun Afrika’dan başlayıp, Hakkâri’de biten göç dalgasında sürüden ayrılmış olabileceği belirtiliyor.

DİYARBAKIR’A GÖNDERİLECEK

Kozluklu duyarlı vatandaşlar tarafından yaralı ve bitkin halde bulunan akbaba, görevliler tarafından özel araç ile Belediye Veteriner Hekimliğine getirildi. Akbabanın, yapılacak ilk tedavinin ardından Akbabanın Dicle Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine götürüleceği açıklandı.

70 YILDIR İLK KEZ

Yaban hayvanlarını koruma uzmanları, sakallı akbabanın 70 yıl önce Batman bölgesinde görüldüğünü hatırlatarak “İspanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük kara Sakallı Akbaba popülasyonu; 50-100 çift ile Türkiye Orta Anadolu'da ve lokal olarak Hakkari Yüksekova'nın dağlık kesimlerinde görülmektedir. Büyük ihtimalle göç dalgası sonrası Kozluk dağlık kesiminde yorgun ve yaralı bir şekilde sürüden ayrılmış olabilir” dedi. (  (Ubeydullah Baş)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30 Nisan 2024 e-gazete