SİYASET

ACAR BAŞARAN, ENGELLİLERİ SAĞLIK BAKANINA SORDU

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplanması istemiyle Meclise iki adet soru önergesi verdi.

ACAR BAŞARAN, ENGELLİLERİ SAĞLIK BAKANINA SORDU
04-12-2015 19:42
Google News

Bölgemizde uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasakları nedeniyle engelli vatandaşların sağlık hizmeti alamadığını belirten Acar Başaran, ilk soru önergesinde “Özellikle Cizre, Lice, Silvan, Nusaybin, Derik, Varto ve Sur'da defalarca uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle onlarca yurttaş öldürülmüştür. Resmi verilere göre Reyhanlı'da 146, Amed’de 402, Suruç’ta 104, Ankara’da 441 yurttaş yaralanmış, birçoğu bedensel, ruhsal ve duyusal hasar almıştır. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde kaç engelli yaşamaktadır? Bu yurttaşların düzenli olarak erişmesi gereken sağlık hizmetleri sağlanmış mıdır? Buralarda yaralandığı halde ambulans ve hastane ihtiyacı sağlanmadığı için kaç yurttaş kalıcı olarak engelli hale gelmiştir?” sorularını yöneltti.

ENGELLİLERE ANADİLDE SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR MU?

Acar Başaran, engellilere tanınan haklara ilişkin yönelttiği ikinci soru önergesinde ise “Nüfusun %12.29'nu oluşturan engelliler, resmiyette birçok hakka sahip gibi görünseler de, uygulamalarda yaşanan eksiklikler nedeniyle sıklıkla mağdur olmaktadırlar. Tanımlanmış engelleri nedeniyle birçok yurttaş rehabilitasyon merkezlerine gitmektedir. Ancak dikkate alınmayan anadil faktörü nedeniyle kişiler rehabilitasyon sürecinde tam bir verim alamamaktadır. Türkiye'de engellilere hizmet veren kaç kurum bulunmaktadır? Bunların illere göre dağılımları nedir? Mevcut kurumların kaçında anadilde hizmet verilmektedir? Bu kurumlarda engellilere anadilde hizmet sunabilecek personel mevcut mudur? Anadili Türkçe olmayan engellilerin sayılarını belirlemek için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete