EĞİTİM

AÇLIKLA NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?

Sağlık Sayfamız için bu hafta Özel Batman Zilan Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Büşra İzgi’yi ziyaret ediyoruz.

AÇLIKLA NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?
16-05-2018 21:52
Google News

Ramazan Ayı’na girdiğimiz şu günlerde Büşra Hanım’a, nasıl beslenmemiz gerektiğiyle ilgili sorular yöneltiyoruz. Alanında başarısıyla tanınan Büşra Hanım, sorularımıza net ifadelerle yanıtlar verdi. Büşra Hanımın önerilerini dikkate almanızda fayda var…

15 SAATLİK AÇLIKLA NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?

Büşra Hanım, günde ortalama 15–16 saat açlıkla karşı karşıya kalacağımız, vücudumuzun direncini kaybetmeden kilo almadan ve sağlıklı bir şekilde geçirmemiz için nasıl beslenmemiz gerektiğine dikkat çekerken “Normal koşullarda bireylerin beslenme programında 3-4 öğün yer alırken, bu miktar Ramazan ayında 2 öğüne düşer; güneşin doğuşundan batışına kadar geçen sürede aç kalınır. Bu zamanlarda fazla yemek yenmediğinde kilo verme durumu gözlenirken, aç kalma korkusuyla çok fazla yemek yendiğinde ise bireylerde kilo artışı görüldü için çok dikkatli bir şekilde beslenmemiz gerekiyor” diyor.

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Ramazan Ayında 2 ana öğünden biri olan sahurun, kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirten Büşra Hanım “Uzun süreli açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olacağı için sahurun yapılması oldukça önemlidir. Kahvaltılık türünde çok ağır olmayan fakat aynı zamanda da tok tutan besinler tüketmemiz gerekmektedir. Kahvaltılık dediğimizde aklımıza tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi besinler gelmemeli. Bu tür besinler her gün içerisinde susuzluk hissini artırırken hem de yağlı oldukları için kilo artışına sebep olur. Bu yüzden hem proteinden zengin hem de bizi tok tutacak besinler tüketmemiz gerekir” diyor.

BESLENME KONUSUNDA ÖRNEK;

-1 bardak süt

-1-2 dilim peynir

-1 adet haşlanmış yumurta

-7-8 erik veya 5-6 çilek

-domates, salatalık, yeşillik

-tam buğday ya da çavdar ekmeği

Büşra Hanım, bu sahur menüsünün, kişilerin hem sağlıklı beslenmesini sağlayacağı hem de daha uzun süre tok tutacağını önemli hatırlatıyor.

RAMAZANIN SÜPER 5’LİSİ: SÜT/YOĞURT/KEFİR

Büşra Hanım “Süt ve süt ürünleri sahurda bulundurmak tokluk sürenizi uzatmanızı sağlar. İçerdiği yüksek protein ile çabuk acıkmanızı engellemektedir” diyor.

YUMURTA ÖNEMLİ

Yumurtanın da ramazan Beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Büşra Hanım “Anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olan yumurta tok tutmada en etkili besinlerden biridir. Uzun süre tok tutuşu ve oldukça besleyici öğeler barındırması yumurtayı sihirli besine dönüştürmektedir. Sahurda 1 adet haşlanmış yumurta veya yumurtayla yapılmış menemen veya omlet tüketmek tokluk süresini uzatmakta faydalı olacaktır” diyor.

TARÇINI, SÜT VE SUDA KULLANIN

Büşra Hanım “Sahursa ekmek tercih etmek daha az kalori ile daha uzun süre tokluk sağlamamıza yardımcı olacaktır. Çabuk doymamızı sağlayan esmer ekmek, uzun bir tokluk süresi de sağlayacaktır. Zayıflamak isteyen ve tokluk süresini uzatmak isteyen herkesin sofralarının başköşesinde yer alan salata sahurda da kurtarıcı rolü üstlenir. Salatalara atılan sirke ve limon ile sindirimin daha da uzamasına neden olarak aç kalmadan oruç tutmanızı sağladığını fark edeceksiniz. Kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran tarçın mucize baharatlar arasındadır. Ramazan ayı süresince tarçını bol miktarda kullanmak aç kaldığımız süre boyunca tokluk süremizi uzatacaktır. Tarçını her yerde kullanabiliriz. Sütümüzde, yoğurdumuzda, suyumuzda veya çayımızda” diyor.

NOT: Ramazan’da açlıktan daha önemli bir konu varsa, o da susuzluktur. Susamamak için, içtiğimiz bol suyun yanında su içeriği yüksek besinler tüketmekte susuzluğumuzun bastırılmasına yardımcı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete