GÜNDEM

Af yasası çıkacak mı? Adalet Bakanı'ndan yeni af açıklaması! .

Af yasası çıkacak mı? Adalet Bakanı'ndan yeni af açıklaması! .

Af yasası çıkacak mı? Adalet Bakanı'ndan yeni af açıklaması! .
08-01-2020 21:01
Google News

Af yasası tartışmaları yeniden başlayacak gibi görünüyor. Bir televizyon kanalına konuk olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, af yasası ile ilgili açıklamada bulundu. Af bekleyenlerin yakından takip ettiği sürece dair önemli ifadelet kullanan Gül, Meclis'i işaret etti. Af yasası beklentisi 2019'da damga vurmuştu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, herkesi affedecek bir sistemi doğru bulmadıklarını ifade etmişti. Yargı reformunda da af yasası yer almamıştı. İkinci yargı paketinde ise infaz düzenlemelerinin olacağı bildirilmişti. Peki, af yasası çıkacak mı? İşte Adalet Bakanı'nın yeni af açıklaması ve detaylar...

.ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL'DEN 'AF YASASI' AÇIKLAMASI

Bu konuda hem MHP'den hem partimizden açıklamalar oldu. Meclis açıldığında bu konu AK Parti grubu başta olmak üzere Meclis'in gündeminde olan bir konu. Grubumuzun konuyla ilgili kararı nedir, teknik hususlar nelerdir, akademi ne diyor?

.Biz teknik olarak baktık artık Meclis karar verecek. Yaşlı, kadın, hamile vs infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi uygulamalar... İyi halin de değerlendirildiği öneriler de var. Ancak son takdir elbette Meclis'indir.

AF YASASI ÇIKACAK MI?

Af yasasının çıkması şu an için beklenmiyor. Af yasasına iktidar ve muhalefet sıcak bakmıyor. MHP de, şartlı ceza için sunduğu taslağı bir süreliğine geri çekti.

.Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Herkesi affedecek bir sistem vicdanı yaralar, adalet duygusunu zedeler" demişti. Ancak infaz düzenlemesi ile serbest kalanlar olabilir. Peki infaz düzenlemesi nasıl olacak?

.CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

İkinci yargı paketinde ceza infaz sistemi ile ilgili çalışmalar yer alacak. Kulis bilgilerine göre, Adalet Bakanlığı 3'te2 kuralı yerine, yüzde 50 ceza sistemi üzerinde çalışıyor.

.10 yıl ceza alan bir kişi bugünkü sistemde 6 yıl 6 ay hapis yatıyor. Beklenen sistemde ise 10 yıl ceza alan bir kişinin 5 yıl hapis yatması bekleniyor. Kanun çıktığında süresini dolduranların serbest kalması da gündemde..

 

CEZALAR ARTIRILACAK

Terör, istismar, kadın cinayetleri, ülkeye karşı işlenen suçlar, devlet büyüklerine karşı işlenen suçlar gibi birçok konuda cezaların artırılması da infaz düzenlemesinde yer alacak.

BU SUÇLAR KAPSAMDIŞI OLACAK

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar (TCK Madde 302'de devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hükumete karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma)

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükumete karşı suç)

.

Milli savunmaya karşı suçlar (Halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik)

Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları (Devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgileri açıklama)

Soykırım ve insanlığa karşı suçlar

3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar

5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz)

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu

6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar

Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri

İşkence ve Eziyet Suçları

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?