EKONOMİ

AHMETOĞLU MERMER

AHMETOĞLU MERMER

AHMETOĞLU MERMER
24-12-2014 16:37
Google News

Birbiri ardına gelen yurtdışı seyahatlerim sebebiyle okuyuculardan uzak kaldım.

Uzun bir aradan sonraki ilk konuğum, Mermer ihracatında, Irak’ın lider firması ve aynı zamanda Batman’ın en modern mermer fabrikası olan Ahmetoğlu Mermer firmasının sahibi Hacı Tevfik Üleç.

Örnek alınması gereken başarılı iş adamının ticari hayatının yeni girişimcilere örnek, mevcut girişimcilere cesaret vermesi umuduyla… Ahmetoğlu Mermer fabrikasını gezdiğimde edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşacağım…

IRAK’A İHRACATTA LİDER AHMETOĞLU MERMER

Batman’da ve Diyarbakır’da da mermer sektörü son yıllarda mesafeler kat etti. Özellikle Batman’ın ihracatında mermer madeninin yeri gittikçe daha yükseğe çıkıyor.

İşte o mermer firmaları arasında, bugün tanıtacağımız firmamız olan, Ahmetoğlu Mermer bayrağı en önde taşıyan bir firma.

Şen Mermer ve Ahmetoğlu Mermer olmak üzere 2 şirketiyle ihracat yapan firmamız toplamda yıllık 5–6 milyon USD’lik bir ihracat yapıyormuş ki bu Batman için çok iyi bir ihracat rakamı. Üstelik eğer Irak’ta IŞİD kaynaklı karışıklık olmasına rağmen oluşan bir rakam. Bölgenin sakinleşmesi ile birlikte önümüzdeki senelerde çok iyi bir gelişme bekliyor.

Firma da görüştüğümüz aile büyüğü olan ve aynı zamanda şirketin kurucusu olan Hacı Tevfik beyin başarı hikâyesi 1970’lere kadar dayanıyor.

İŞTE AHMETOĞLU MERMER’İN BAŞARI HİKÂYESİ

Hacı Tevfik Üleç Bey, Batman’ın en köklü tacirlerinden biri. Aynı zamanda üretime de ilk adım atan kişilerden biri. Ta 1970’lere kadar uzanan ticari hayatında inşaatla ilgili hemen her alanda ticari faaliyette bulunmuş. Toprak Seramik bayiliği, demir ticaret, karo seramik vesaire. Son 20–25 yıllık dönemde de birçok konuda üretim tesisleri olmuş. Grubun diğer şirketi olan Şen Mermer 2004 yılında kurulmuş. Şirket Karo İmalatı, Akrilik Küvet imalatı halen devam eden üretim faaliyetlerini Organize Sanayi Bölgesinde bulunan modern Mermer Fabrikası Ahmetoğlu Mermer ile taçlandırıyor. 

İHRACATTA İLK ADIM ŞUBELEŞME

Başarılı bir ticaret için, pazara yakın olmanın gerektiğinin farkında olan şirket yetkilileri 2005 yılında Irak’ın Erbil kentine ilk atölyelerini kurmuşlar. Bunu Süleymaniye’de kurulan 2. Atölye ve sonra 3.’sü izlemiş. 2005 yılı çok önemli bir tarih. Çünkü bu tarih Irak’ta savaşın etkilerinin daha yeni yeni azaldığı bir dönem. Yeniden yapılanma dönemi ve hala taşlar yerine oturmamış. Firma gerçek bir cesaret ve girişimcilik örneği oluşturarak böyle bir dönemde bu zor bölgeye yerleşmiş ve Irak’ın yeniden yapılanmasında her binaya bir taş koymuş sayılır.

Bu sayede firma Irak’a en çok ihracat yapan mermer fabrikası durumunda.

ATÖLYECİLİKTEN FABRİKAYA DÖNÜŞÜM

Batman’da ve Irak’ta birçok atölyesi bulunan Şen Mermer Şirketine, 2007 yılında Ahmetoğlu Şirketini kurdu. Ahmetoğlu Mermer olarak, 2012 Yılında Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikayı devraldı. Sonradan eklediği makinelerle Batman’ın en modern mermer tesisine sahip olmuş oldu. Firmanın 50 – 60 arası çalışanı var. Çoğunlukla çift vardiya çalışılıyor. Firmanın özellikle çevre ülkelerdeki durumun toparlanması ile birlikte 2015 yılında çok daha yüksek bir kapasiteye ulaşmaya hazır durumda. Umuyoruz ki, sadece Ahmetoğlu Mermer değil, Batman’daki tüm fabrika ve işletmeler bu konuda umduklarını bulacaklar.

TEŞVİKLER YETERLİ Mİ?

“Teşvikleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna Hacı Tevfik beyin verdiği bir cevap hepimizi gülümsetti. “Hiç teşvik almadık ki yeterli bulayım” Gerçekten teşviklerden daha 1 Tl bile faydalanmamış.  İhracatta vergi iadelerinin alınması gibi çok temel bir teşviki alırken bile Batman firmaları oldukça zorluk yaşıyor. Benim de yakından bildiğim konuda şikâyetleri haklı buluyorum.  Gerçekten batıda firmalar, ihracatlarının vergi iadelerini 15–30 gün arasında alırken Batman’da bu süreç 6–7 aya hatta bir eksiklik bulunması durumunda 1 yıla uzayabiliyor.

ELEKTRİK FİYATLARI YÜKSEK

“Son dönemlerde bu süreçte iyileşmeler yaşanmış, süreç 2–3 ay kısalmıştı” diyor Tevfik Bey, fakat Maliye’deki müdür ve çalışanların gitmesi ve yerlerine daha acemi kişilerin gelmesi birlikte yine eski kötü duruma geri dönülmüş. Bizim de temennimiz Batman’ın tecrübeli bürokratlara, bilgili memurlara sahip olmasıdır. Bölgeye yapılacak en büyük yatırım nitelikli insan yatırımı olacaktır. Firma henüz hiçbir teşvik almamış durumda. Ancak küçük bir teşvik belgesi için başvurmuş durumda, eğer olur da belgeyi kapatırlarsa 7–8 ay sonra bazı işçileri için sigorta desteğinden faydalanacak hepsi bu. Firmanın özellikle elektrik fiyatlarının yükseklikleri ile şikâyetleri var. Çok yüksek faturalar ödüyorlar gerçekten. Fiyatların dışında, batıda hiç olmayan elektrik kesintileri sorunları hala çok yoğun yaşanıyor. Batman’da sanayinin gelişmesi için altyapı şart.

 VERGİ İADELERİ 6–7 AY SÜRÜYOR

Tevfik Bey’in ihracatta vergi iadeleri ile ilgili çok haklı şikâyetleri var. Gerçekten de batıda firmalar, ihracatlarının vergi iadelerini 15–30 gün arasında alırken Batman’da bu süreç 6–7 ay sürüyor. Bu nedenle firma, Irak’taki karışıklıklardan önce üretiminin % 80’ini ihraç ediyorken o dönemde ihracatın payı % 40’a kadar düşmüş.

YORUMUMUZ

Batman’ın en eski ihracatçılarından biri olan Tevfik Bey, sektörü oldukça iyi tanıyor. Sektörün sıkıntılarının çözülmesini isteyen Tevfik Bey, bölgeye yatırım yapan işadamlarının desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Ayrıca demin de bahsettiği gibi, bölgede yaşanan elektrik sorununun giderilmesini isteyen başarılı işadamı, bu konuda yetkililerin harekete geçmesini istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete