GÜNDEM

AKADEMİSYENLER İSTANBUL’DA HASANKEYF’İ KONUŞTU

Europa Nostra Türkiye ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi çağrısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla'da bir araya gelen kültürel miras savunucuları, dünden bugüne Hasankeyf'in kültürel mirasını, yapılan kampanyaları, hukuki sürecini ve geleceğini konuştu.

AKADEMİSYENLER İSTANBUL’DA HASANKEYF’İ KONUŞTU
14-12-2015 19:45
Google News

 “Hasankeyf'i Kurtaralım” başlıklı panele Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Magma Dergisi'nden Özcan Yüksek, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan Ozan Torun ve Avukat Murat Cano konuşmacı olarak katıldı.

SÜREÇ, YIKIMA GİDEN YOLA SAPTI

Panelde konuşan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Ilısu Barajının planlandığı dönemde bu önemli miras alanı gözden kaçırıldı. 2003 yılında Hasankeyf'i koruyacağız açıklamaları kamuoyunda kısa süreli umut yarattı, ardından süreç yine yıkıma giden yola saptı” dedi. Etkinlikte konuşan Magma Dergisi Yazarlarından Özcan Yüksek ve Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan Ozan Torun da Hasankeyf’in, “Avrupa’nın Büyük Tehlike Altındaki 14 Kültürel Miras” arasında olduğunu söyledi.

DAVA BATMAN’DAN KAÇIRILDI

Avukat Murat Cano ise “2000'lerin başından başlayan hukuki mücadelede onca itiraza karşın geri adım atılmadı. 2006 yılında AİHM'e taşınan dava süreci halen sürüyor. İdari mahkemeler arasında mekik dokuduk, son olarak Diyarbakır İdari Mahkemesine yapılan başvuru sonrası keşif yapıldı. Hemen ardından Batman'da idari mahkeme kurularak dava adeta kaçırıldı” dedi.

Cano, hukuksal süreçteki tüm olumsuzluklara karşın Hasankeyf'in yalnız bırakılmayacağını vurgulayarak sözünü bitirdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete