SİYASET

AKAT, BATMANDAKİ PETROLÜ MECLİS’E TAŞIDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediyelerin kendi bölgelerinde çıkarılan petrolden pay almaları için hazırladığı kanun teklifini Meclis'e verdi.

AKAT, BATMANDAKİ PETROLÜ MECLİS’E TAŞIDI
03-07-2014 20:33
Google News

Batman Milletvekili Ayla Akat Ata "Türk Petrol Kanunu, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis Başkanlığına sundu.

BATMANDAN ÇIKARILAN PETROLÜN BATMANA KATKISI YOK

Akat, Türkiye'de çıkarılan petrolün büyük bölümünün Batman'da çıkarıldığı ancak elde edilen gelirin bölge ekonomisine herhangi bir katkısı olmadığını vurgulayarak "TÜİK verilerine göre 2011 ve 2012'de işsizlik oranının en yükse kodluğu şehir Batmandır. Batman'da çıkarılan petrolün Batman halkına bir getirisi olmamaktadır. Bu anlamda petrol gelirlerinin halka ulaşmasını sağlamak için bu gelirlerin bir kısmının yerel yönetimlere aktarılması zorunludur. Böylelikle demokrasinin gereği olan yerindenlik ve yerellik ilkeleri de bir ölçüde güvence altına alınacak ve yerel yönetimlerin özerkliklerinin artırılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

ELDE EDİLEN GELİR, BELEDİYEYE AKTARILSIN

Belediyelerin kendi bölgelerinde çıkarılan petrolden pay almaları gerektiğini açıklayan Akat “6491 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun 9. maddesinde yapılmasını istediğimiz değişiklikle tahsil edilen devlet hissesinin yarısı Maliye Bakanlığınca petrolün üretildiği yerin bağlı olduğu Büyükşehir veya il belediyesi hesabına aktarılır" ifadelerine yer verdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete