GÜNDEM

AKAT “HALK OY DEPOSU DEĞİLDİR”

AKAT “HALK OY DEPOSU DEĞİLDİR”

AKAT “HALK OY DEPOSU DEĞİLDİR”
12-12-2014 20:58
Google News

Bütçe görüşmelerinde Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay üzerine söz alan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, seçim barajının düşürülmesini istedi.

BARAJI FAZLASIYLA AŞARAK MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİK

Milletvekili Ayla Akat, yüzde 10’luk seçim barajına ilişkin “seçim yasasının 30. maddesinde yer alıyor baraj. Ve en çok da bizi ilgilendiriyor. Çünkü biz baraj aşarak parlamentoda grubumuzu kuramadık. Bağımsız girerek parlamentoda grup kurma hakkını kazandık.

Çoğumuz seçim bölgemizde barajı fazlasıyla aşarak bağımsız milletvekili seçildik. Peki, yüzde 10’luk seçim barajının bir örneği var mıdır? Evet, batı demokrasisinde böyle bir örnek yok ama dünyada sadece Şensel adalarında böyle bir uygulama var. 1985 değişiklikleriyle anayasaya temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkesi getirildi. Temsilde adalet, yönetimde istikrar sağlandı mı? Yüzde 10’luk seçim barajı temsilde adaleti sağlamamaktadır. Ama istikrar =tek parti olarak algılanıyor. Oysaki istikrar yalnızca tek partiyle sağlanmaz. Barajın kaldırılmasının, halkın yönetime katılması demektir. Halkın yönetime katılması önemlidir çünkü halk oy deposu değildir” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete