GÜNDEM

AKAT, TMK’NIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNERDİ…

AKAT, TMK’NIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNERDİ…

AKAT, TMK’NIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNERDİ…
10-07-2014 17:20
Google News

HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, “Terörle Mücadele Kanunu İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Meclise sundu.

Akat Meclise sunduğu Kanun Teklifinde “Anayasa’nın 10. Maddesinde herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir ifadesi yer almaktadır. Ancak Terörle Mücadele Kanunu (TMK), terör tanımını belirsizleştirip her türlü muhalefet öznesini bu kapsama dahil ettiği gibi, ceza muhakemesi usulüne istisnalar getirerek infazda eşitsizlik de yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kanun Teklifi’nde cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Akat “Ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlalleri, keyfi disiplin cezaları, cinsel şiddet vakaları ve özellikle de hasta, yaşlı ve çocuk mahkûmların yaşadığı mağduriyetler ceza infaz sistemimizin temel sıkıntıları olarak kendini göstermektedir. Pozantı, Sincan ve Şakran Cezaevlerinde çocuklara cezaevi personeli tarafından uygulanan işkence ve tecavüz vakaları ülke gündemine yansımış, ancak sorunu çözebilmek adına somut bir adım atılmamıştır. Bununla beraber, cezaevi koşullarından ya da yaşlılıktan dolayı ölümcül hastalıklara yakalanan pek çok hükümlünün son günlerini ailesinin yanında geçirmesine müsaade edilmemektedir. Türkiye’deki mevcut ceza rejimi içinde barındırdığı eşitsizlik ve adaletsizliklerden dolayı kapsamlı bir yenilemeyi gerektirmektedir” sözlerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?