EĞİTİM

AKCİĞER KANSERİ, ÖLÜMLERDE BAŞI ÇEKİYOR…

Sigara, en önemli etken…

AKCİĞER KANSERİ, ÖLÜMLERDE BAŞI ÇEKİYOR…
04-02-2019 16:17
Google News

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Hüseyin Arpağ, kanserde erken teşhisin, hayat kurtardığını söyledi.

EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ; AKCİĞER KANSERİ

Yard. Doç. Uz. Dr. Arpağ “Ülkemizde 1 yıl içerisinde yaklaşık 96.200 erkek ve 67.200 kadına kanser teşhisi konuldu. Akciğer kanseri, tüm dünyada en çok ölüme neden olan kanser türüdür. Sigara, puro, pipo (tütün), nargile vb gibi tütün veya tütün ürünlerinin kullanımı, en önemli risk faktörleridir. Asbest (madenlerde, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılır), Radon (evlerde, toprakta doğal olarak bulunan, kokusuz radyoaktif  gaz), kansere yol açan etkenlerdir. Daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak, bazı kimyasalların uzun süreli solunması (arsenik, berilyum, kadmiyum…), hava kirliliği, ailede kanser öyküsünün bulunması, risk faktörleridir. Geçmeyen veya giderek artan öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, iştahsızlık,  halsizlik  ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen akciğer enfeksiyonları, belirtileri arasındadır” dedi.

ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK

Yard. Doç. Uz. Dr. Arpağ “Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Korunmada en önemli faktör, sigaraya başlanmaması, içenlerin de bırakmasıdır. Başkalarının içtiği sigara dumanından kaçınmalıdır. Asbest ve Radon maruziyetinde maske kullanılmalıdır. Sağlıklı beslenilmeli ve fiziksel aktiviteler yapılmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14 Mayıs 2024 e-gazete