TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Akıllı yelek tasarladı

Muş'ta öğrenciler, AFAD personelinin sahadaki arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla "akıllı yelek" tasarladı.

Akıllı yelek tasarladı
06-05-2023 17:05
Google News

Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Fatma Betül Yıldırım ve Nudem Taşkesen, Van'ın Bahçesaray ilçesinde 2020'de yaşanan çığ ile Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenerek "Akıllı Yelek" projesini hayata geçirmeye karar verdi.
Danışman öğretmenleri Ferhan Ulu'nun desteğiyle AFAD çalışanlarıyla görüşerek sahadaki çalışmaları hakkında bilgi alan öğrenciler, tasarladıkları yelekle İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST'e katıldı.
Yıldırım ve Taşkesen, TEKNOFEST'te "İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi" kategorisinde Türkiye birincisi oldu.
Birinci olmanın sevincini yaşadıklarını belirten öğrencilerden Yıldırım, AA muhabirine, Bahçesaray'da 2020'de çığ faciasının yaşandığı söyledi.
Bu olaydan etkilendiklerini ve yelek üretmeye karar verdiklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Deprem faciası yaşadıktan sonra projeye eklemeler yaptık. Örneğin yeleğin üzerinde bir sensor bulunmaktaydı, şimdi 3 sensor bulunuyor. Ürettiğimiz yelek AFAD çalışanlarının işlerini daha kolay yapabilmesini sağlayacak. Işık sensörü sayesinde AFAD çalışanı karanlık ortama girdiğinde yelek otomatik olarak ışık verecek. Yeleğin üzerinde bir titreşim sensörü de bulunuyor. AFAD çalışanı enkaz altında kalırsa başına bir iş gelirse yelek sesli ve ışıklı ikaz vermeye başlayacak" dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete