HALKIN SESİ

Akıntıya Karşı Yüzenler

Akıntıya Karşı Yüzenler

Akıntıya Karşı Yüzenler
07-08-2022 08:36
07-08-2022 08:37
Google News

Bedava peynir fare kapanında…

Son zamanlarda katıldığım kişisel gelişim ve kariyer konferanslarında sıklıkla duyduğum sözlerden biri. Katıldığım bu konferanslarda toplumdaki işsizlik ve gençlerin eğitim hayatındaki olumsuzlukların bütün nedenlerini gençlere yüklemek için kullanılan aşağılayıcı bir cümle.

Bedava peynir fare kapanında denilerek gençlerin çaba göstermediğini ve tembellikle kısa yoldan bir şeylere ulaşmaya çalıştıklarını vurgulama amaçlanmaktadır. Ancak bu sorunların tek sorumlusu olarak gençleri göstermenin olaya taraflı ve kötümser bir tavırla bakıldığı düşüncesindeyim.

Katıldığım tüm kariyer konferanslarında toplumun yüzde birlik bir kesimini bile oluşturmayan bazı genç girişimcilerin başarı hikayeleri ballandıra ballandıra anlatılmakta. Tüm gençlerden aynı performans beklenmekte ve bunu başaramayan gençler de ne yazık ki yukarıda bahsettiğim cümle ve benzerleri ile kınanmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz devrin ekonomik ve eğitim sorunlarının tüm faturasını gençlere keserek asıl sorundan uzaklaşmış oluyoruz. Uzun yıllar okul sıralarında dirsek çürüten gençler kendi alanlarında prestijli bir işte çalışmak istediğinde ise büyük bir talepte bulunmuşlar gibi rahatsız edici tepkilere maruz kalmaktadır. Her şey okul değil denilerek okul hayatı için verilen bütün emekler ayaklar altında ezilmeye mahkum bırakılmakta ve işsiz bırakılan gençleri azaltmaktansa adım başı üniversiteler açarak sorunu daha çözümsüz bir hale getirmeye çalışan sisteme karşı ise 3 maymunu oynamak daha çok işlerine gelmektedir.

Özel sektörün her türlü baskısı ve kötü muamelesinden kurtulmak isteyen diğer bir kesim ise gecesini gündüzüne katarak aylarca hatta yıllarca Kpss’ye çalışarak kamuda bir iş hayali ile yaşamaktadır. Ancak Pazar günü girdiğimiz sınavda da anlaşıldığı gibi aylarca verilen çaba ve emeklerin 2 buçuk saatte sömürüldüğüne ve sonuçların da büyük bir kesim için hüsran olduğuna şahit olduk.

Kamuda işini alacak kişinin tüm çalışma hayatında hiçbir zaman karşısına gelmeyecek olan gereksiz bilgiler ile kendisini donattığı Kpss’den de istediğini alamadan dönerek yeni kapılara yönelmeye çalışması çaresizlik ve zaman kaybından ibarettir. İşsizlikten yakınan ve çalışma hayatına katılmak isteyen gençler için bedava peynir fare kapanında sözü sadece gençleri yaralamakta ve asıl sorundan uzaklaşmamıza neden olmaktadır.

Her gün 8 ile 5 arası çalışmak için tüm sosyal aktivite ve hobilerinden vazgeçerek gece gündüz ders çalışan gençleri tembel ve yeteneksiz olarak karalamak da ancak bizim ülkemizdeki bazı sözde donanımlı 3 maymunların yapacağı bir yorum olacaktır. Yıllarca okullar okuduktan sonra ve kendilerini eleştiren sözde donanımlılardan çok daha birikimli olan gençlerimiz garsonluk ve kasiyerlik yaparken her türlü aşağılama ve kötü muameleye maruz kalmak istemedikleri ve kendi mesleklerinde ilerlemek istedikleri için tembel ve yeteneksiz olarak karalanmaktadır.

Diyeceğim şu ki tüm sosyal ve ekonomik baskılarına rağmen eğitimleri, birikimleri ve çabaları ile akıntıya karşı yüzmeye çalışan bu gençleri görmemek büyük haksızlıktır. Bu denizde tüm gençler olarak hepimiz çabalamakta ve akıntıya karşı yüzmekteyiz. Ancak şu unutulmasın ki bazılarımız akıntıya karşı yüzerken ne yazık ki boğuluyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete