GÜNDEM

“ALLAH, PEYGAMBER İÇİN ANIZ YAKMAKTAN VAZGEÇİN”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da hasat dönemlerinde kentin en önemli sorunlarından biri olan anız yangınları, kentte yaşamı felç ediyor.

“ALLAH, PEYGAMBER İÇİN ANIZ YAKMAKTAN VAZGEÇİN”
20-09-2016 20:27
Google News

Tüm yasaklara ve uyarılara rağmen anız yakmayı sürdüren çiftçiler, toplumun bütün kesimlerinden tepki topluyor. Beddualara kadar varan tepkiler, yetkili kurumları hareke geçirmeye ise yetmiyor.

TOPRAĞI, YAKARAK TEMİZLİYORLAR

Bilinçsiz çiftçiler, ürün hasadından sonra toprakta kalan yabani otları, tarım araçları yerine, yakarak temizleme yoluna gidiyor. Toprağın verimliliğini düşüren anız yangınları, topraktaki canlıların ölümüne yol açarken, hava kirliliğini de had safhaya ulaştırıyor.

NEFES ALMAK NEREDEYSE İMKÂNSIZ

Kentteki kurumların uyarıları nedeniyle çiftçiler, tarlalarını gecenin ilerleyen saatlerinde yakarak yaptırımlardan kurtulma yoluna gidiyor. Gece saatlerinde tarlalardan yayılan kirli ve zehirli duman, tüm kenti etkisi altına alıyor. Anız yangını nedeniyle yayılan duman, ev ve işyerlerini etkisi altına alıyor. Sıcak havalardan dolayı kapı ve penceresini açık tutarak uyuyan vatandaş, anız yangınlarından yayılan duman nedeniyle nefes almakta güçlük çekiyor. Astım ve KOAH hastaları başta olmak üzere bebekler ve yaşlılar da yoğun duman ve sis nedeniyle nefes alamaz hale geliyor. Dumanın bıraktığı sis, öte yandan evlerde kirliliğe yol açıyor.

KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Anız yangınları nedeniyle kentte etkili olan yoğun duman ve sis, trafik kazalarına da davetiye çıkarıyor. Kenti etkisi altına alan duman nedeniyle araçların ve kent merkezinden geçen trenlerin görüş mesafesi düşüyor.

UYARILAR İŞE YARAMIYOR

Çevrecilerin anız yangınlarına yönelik çiftçilere yaptığı uyarılar, ne yazık ki karşılıksız kalıyor. İlgili kurumların, anız yakan çiftçilere idari para cezasının uygulanacağı yönünde yaptığı uyarılar ise denetimsizlik ve takipsizlikten dolayı havada kalıyor.

“ALLAH, PEYGAMBER RIZASI İÇİN ANIZ YAKMAYIN”

Vatandaşlar, anız yangınlarına yönelik tepki ve eleştirilerini, sosyal medya üzerinden sert ifadelerle dile getiriyor. Anız yakan çiftçilerle yeteri kadar mücadele edilmediğini savunan vatandaşlar, kurumları sorumsuzlukla suçluyor. Vatandaşlar, anız yakan çiftçilere seslenerek “Allah, Peygamber için anız yakmayın” çığlığını duyurmaya çalışıyor.

ÇEVRECİLERDEN ANLAMLI TEPKİ

Anız yangınlarından kaynaklı oluşan duman ve TÜPRAŞ’tan kaynaklı zehirli gazlar nedeniyle Batman’da yaşamın felç olduğunu savunan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, çeşitli eylem ve protestolarla alanlarda olmaya devam ediyor. Anız yangınları nedeniyle yaptıkları sosyal paylaşım sayfasında bilgilendirme yapan Çevre Derneği “Anız yangınları nedeniyle 16 Mayıs’ta basın açıklaması yapmıştık. Buna rağmen bayram günü dâhil yaklaşık 10 gündür Batman, duman altı. Kapı ve pencereler kapalı, hastalar dışarı çıkamıyor. Duman ve partiküller, yaşamı esir almış. İlgililer hep mazeret buluyorlar. Neymiş efendim, anız yangını Bismil ve Silvan sınırlarındaymış. Orası başka ülke sınırları mı, ulaşılmaz bir gezegen mi? Çiftçilere gelecek olursak, anız yangınını biz çıkarmadık, diyorlar. Peki, uzağa gitmeye gerek yok bu sene hiç bir mısır tarlası yandı mı? Tabi ki hayır! Demek ki siz yakıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AÇIKLANDI:

Çözüm önerilerine yer verilen açıklamada “Devlet, kendisine karşı işlenen suçlarla mücadele kararlılığı ve yaklaşımını göstererek anız yangınları ile mücadele edecek. Bütün imkânlarını seferber edecek. Çevre Şehircilik Tarım Müdürü, sahaya inecek. Cezai yatırımlar aratacak, kolluk kuvvetleri ve insansız hava araçları, denetim yapacak. Vatandaş, anız yakan kim olursa olsun karşı çıkacak. Gerekirse kurumlara şikâyette bulunacak” ifadelerine yer verildi.(Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete