HALKIN SESİ

ALO TEVŞO’da ESNAFIN NABZINI YOKLADIK

Son süreçte yaşanan çatışma ortamı, esnafı olumsuz etkiledi. Piyasanın durgunlaşması nedeniyle malını satmakta zorlanan esnaf, piyasanın düzeleceği günleri umutla bekliyor.

ALO TEVŞO’da ESNAFIN NABZINI YOKLADIK
11-12-2015 12:31
Google News

ONLARCA ÇEŞİT BALIK BURADA

Alo Tevşo Semt Pazarında bulunan Cengiz-İsmet Balıkçılık, onlarca çeşit balığıyla müşterilerine hizmet veriyor. Balık fiyatlarının normal seyrinde olduğunu ifade eden Cengiz Kezer “Balık çeşitlerimiz boldur. Hepsi de tazedir. Şu anda fiyatlar uygundur. Hamsinin kilosu 2,5 TL, istavrit 3,5 TL’dir. Ama süreçten dolayı vatandaşın alım gücü düşmüş durumda. Satışlar daha iyi olabilirdi” dedi.

PEKMEZ, HER DERDE DEVA

Alo Tevşo Semt Pazarında pekmez satarak ekmeğini kazanan M. Emin Altun, meşhur Gercüş üzümünden elde edilen pekmezlerin vitamin deposu olduğunu söyledi. 20 senedir bu işi yapan Altun a “Geçen yıla göre göre pekmez fiyatları bu sene daha düşük. Bu yüzden satışlardan memnunuz. Pekmezlerimiz doğaldır, hakiki pekmezdir. Bu yüzden vitamin deposudur. Vücuttaki kanı arttırır Enerji verir İştah açar Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir Damar sertliğine iyi gelir. Kan dolaşımını rahatlatır. Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir” dedi.

KELLE-PAÇA BURADAN ALINIR

Sinan Kasap’ta birbirinden taze sakatat ürünleri, müşterilerini bekliyor. Esnafın zor günler geçirdiğini ve Alo Tevşo’nun eski hareketli günlerini aradıklarını söyleyen Bilal Songur “Babadan kalma mesleği devam ettiriyorum. Sakatatlarımız günlük kesilip bize getiriliyor. Hepsi tazedir. Tezgâhımızda bağırsak 3,5 TL, işkembe 5 TL, yürek 15 TL, kuzu dalak 10 TL, dana dalak 5 TL, kele 10 TL’den satışa çıkıyor. Alo Tevşo, daha önceden iğne atsan yere düşmez denilecek kadar kalabalık ve yoğundu. Şimdi o günleri gözlerimiz arıyor” dedi.

BALIKTA TAZELİK ÖNEMLİ

Ahmet Baytar da Alo Tevşo’da balık işi yapan esnaflarımızdan biri. 29 senedir bu işi yaptığını söyleyen Derya Balıkçılık Sahibi Baytar, taze balığı ayırt etmenin püf noktalarını paylaşırken “Taze balık diri ve canlı görünür. Derisi parlaktır. Bayat balığın derisi mat ve cansızdır. Taze balığın pulları sert ve sıkıdır. Gözleri canlı ve dışa doğru çıkıktır. Tezgâhımızda bulunan bütün balıkları tek tek inceleyebilirsiniz, hepsi tazedir. Balıkları temizleyip yıkayıp müşterimize öyle veriyoruz. Tatlı su ve deniz balıkların tümünü burada bulabilirsiniz. Çünkü balık bizim işimiz” diyor.

BÜTÜN YEŞİLLİKLER BURADA

Pazarda yeşillik satan Saffet Ramazan da satışlardan memnun değil. Son süreçte semt pazarlarındaki durgunluğa dikkat çeken esnafımız “Bütün yeşillik çeşitlerini satıyorum. Batmanlılar sofralarından yeşilliği eksik etmiyorlar. Vitamin deposu olduğu için, vücudu dinç tutuğu için sebze tüketimi uzmanlar tarafından da öneriliyor. Ancak son süreçte esnafın durumu çok iyi değil. Satışlar eskiye oranla çok düştü” şeklinde konuşuyor.

NAR, MEVSİMİN GÖZDESİ

Pazarda nar satan Ramazan Erdoğan, meyve tüketimi konusunda vatandaşlara sesleniyor. Yaşlı ve çocukların bolca meyve tüketmesini isteyen Erdoğan “Aslında nar için mucize meyve demek çok da fazla abartı olmaz. Çünkü nar tane olarak tüketildiğinde veyahut taneleri sıkılarak suyu çıkarıldığında mükemmel vücut dengeleyicidir. Narın kansere karşı koruma sağlamasının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarında da çok faydalı olduğu yapılan klinik deneyler ve çalışmalarla ispatlanmıştır. Yaşlıların, gebe kadınların ve çocukların bolca tüketmesi gereken bir meyvedir” diyor.

ÇAYLAR VEYSİ’DEN

Alo Tevşo’nun esnafına çay ikramında bulunan Çaycı Veysi Can, kış mevsimiyle birlikte satışlarının artacağından umutlu. Kışın çay tüketiminin arttığını söyleyen Can “Esnafla aramızda aile bağları oluşmuş durumda. Sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz. Burada hepimiz ekmeğimizin peşindeyiz. Benim de işim, esnafa çay satmak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete