HALKIN SESİ

ALO TEVŞO, EN HAREKETSİZ GÜNLERİNİ YAŞIYOR

“Esnafın Nabzı” köşemiz için Alo Tevşo Halk Pazarı’ndayız.

ALO TEVŞO, EN HAREKETSİZ GÜNLERİNİ YAŞIYOR
30-10-2015 21:29
Google News

Çeşitli iş kollarında ekmeğini kazanan esnaflarımızla sohbet edip, yaşanan süreçten nasıl etkilendiklerini soruyoruz.

İzlenimlerimize göre, artan zamlar, çatışma ortamı ile birlikte halkın alım gücünün düşmesi ve çarşı-pazardaki hareketsizlik, esnafı kara kara düşündürüyor. Esnaf, barış sürecinin devam etmesi için çağrılarını yineliyor. “İş güç nasıl gidiyor?” sorumuza esnaftan aldığımız yanıtlar ise şöyle:

ORGANİK ÜRÜNLER BU TEZGÂHTA

Alo Tevşo pazarında şarküteri ürünleri satan Hüseyin Damak, 20 yıldır bu işi yapak ailesini geçindiriyor. Tezgâhta kış mevsiminin vazgeçilmez ürünlerini sattığını söyleyen Damak “Tezgâhımda Baykan cevizi, helin peynir, kuru üzüm, sımak, bastık, sucuk ve daha birçok ürün bulunmaktadır. Ürünlerimizin hepsi organiktir. Organik ürün bulmak zordur. Ama biz Batman halkımız için yüzde yüz organik ürünleri getiriyoruz. Baykan cevizi kilosu 15 TL, helin peynir 20 TL, kuru üzüm 16 TL, sımak 10 TL, bastık 15 TL, hakiki sucuk 27 TL’de satılıyor. Bu ürünler, kış mevsiminin vazgeçilmezleridir. Çünkü vitamin deposudur. Vücudu dinç tutar, hastalıklara karşı korur” dedi.

YEŞİL ZEYTİN DE VAR...

18 senedir Alo Tevşo’da esnaflık yapan Hasan Tuncay da esnaflığın zor olduğunu söyledi. Salamuralık zeytinleri satarak ekmeğini kazanan Tuncay “Zeytinlerimiz organiktir. Yeni henüz yapılmamış zeytinlerdir. Kilosu 3 TL ile 5 TL arasında değişiyor. Halkımız burada ham zeytin alıyor. Aldıkları zeytinleri, kendi isteklerine göre salamura yaparak tüketiyorlar. Zeytin bağırsaklara iyi olduğu için yoğun rağbet görüyor” dedi

“SEBZE, SOFRALARIN BAŞKÖŞESİNE OTURUYOR”

Alo Tevşo’nun müdavimlerinden Nevzat Akkurt da 26 senelik esnaf. Kış sebzelerini satarak ekmeğini kazanan Akkurt “10 senedir bu işi yapıyorum. Yazın yaz sebzelerini, kışın da kış sebzelerini satıyorum. Yeşillikler, sofraların başköşesine oturuyor çünkü sağlıklıdır, vücudu dinç tutuyor. Bu yüzden kışın daha çok tüketiliyor. Sebze satışlarından memnunuz. Kendi tarlalarımızda ektiğimiz ürünleri getirip burada satıyoruz” diyor.

 “YEŞİLLİKLER ZAMDAN ETKİLENMEDİ”

Yeşillik satan bir başka esnafımız da Ercan Şanlı. Tablasındaki yeşillikleri “şifalı ot” niyetine satan Şanlı “Şifalı ot diyorum çünkü birçok gıdadan daha faydalıdır. Hastalıklara karşı korur, şifa deposudur. Sebze ve yeşilliklerin kış mevsiminde bolca tüketilmesi taraftarıyız. Fiyatlarımız da gayet uygundur. Birçok şeye zam geldi ama yeşillikler zamdan etkilenmedi”  ifadelerini kullanıyor.

ŞEMSİYELER PİYASAYA ÇIKTI

Yağışlı havalarla birlikte şemsiyeler de tezgâhlardaki yerini aldı. Alo Tevşo’daki tezgâhında oyuncak ve şemsiye satan M. Emin Güneş “Kış geldi. Yağışlı havalar başladı. Biz de hem halka hizmet etmek hem de ekmeğimizi kazanmak için şemsiye satıyoruz. Tezgâhımızda oyuncaklar da var” ifadelerini kullanıyor.

ESNAF, YORGUNLUĞUNU DEMLİ ÇAYLA GİDERİYOR

Esnafa çay ikramı yapan Kutbettin Tok da Alo Tevşo Halk Pazarı’nın müdavimlerinden biri. Demlediği çayla esnafın yorgunluğunu gideren Tok “İşlerimiz son süreçte epey bir düştü. Ancak kışın işlerimizin açılacağına inanıyorum. Esnafa çay ikramı yapıyorum. Onlar, yorgunluğunu bu şekilde atıyor. Ben de bu şekilde ekmek paramı kazanıyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete