HALKIN SESİ

ALO TEVŞO, HAYALET ŞEHRİ ANDIRIYOR

Kentin en yoğun ve kalabalık alışveriş güzergâhlarından biri olarak bilinen Alo Tevşo Semt Pazarı, piyasanın durgunlaşmasından sonra hayalet şehri andırıyor.

ALO TEVŞO, HAYALET ŞEHRİ ANDIRIYOR
02-04-2016 15:17
Google News

Semt pazarında kurulan tezgâhların yanı sıra köyden getirilen sebze, süt, Pekmez, yoğurt, yumurta ve tavukların da satış yeri olarak bilinen Alo Tevşo’da esnaf, piyasanın hareketleneceği günleri bekliyor.

“SATIŞ YAPMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Cengiz&İsmet Balıkçılık’ta lezzetli balıkların satışı yapan esnaf da piyasanın durgunluğundan şikâyetçi. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyen Cengiz Kezer “Balıklarımız günlüktür, hepsi tazedir. Birbirinden lezzetli bütün balık çeşitleri burada mevcuttur. Batmanlılar balık tüketmeyi çok sevdiği halde son zamanlarda satış yapmakta güçlük çekiyoruz” ifadelerini kullanıyor. Kezer, hamsinin 2.500 TL, palamutun 5 TL, sazanın ise 8 TL’den satışa sunulduğunu söyledi.

“PAZARA MÜŞTERİ ÇEKEMİYORUZ”

Pazarda tavuk, horoz ve hindi gibi canlı hayvanların satışı yapan Ferit Solmaz, bu zorluk süreçte esnafın desteklenmesi gerektiğini savunuyor. Alo Tevşo Semt Pazarına müşteri çekmekte zorlandıklarını ifade eden Solmaz “Canlı hayvanlar, Batmanlılar tarafından ilgiyle satın alınıyor. Aileler hayvanları besleyerek yumurta ve et ihtiyacını karşılıyor. Satışlarımız son sürece kadar iyiydi ama bozulan piyasa ile birlikte canlı hayvan piyasası da durgunlaştı” diyor. 6 senedir bu işi yaptığını belirten Solmaz, hindinin 70 TL, Arap tavuğunun 70 TL, ördeğin 30 TL, kazın ise 60 TL’den satıldığını belirtti.

FİYATLAR İYİ AMA SATIŞ YOK

Hakiki Gercüş pekmezini Alo Tevşo’da satışa sunan M. Emin Altun, pekmezin faydasına dikkat çekerek güven vermeyen yerlerden pekmez alınmaması gerektiğini savunuyor. El yapımı pekmezlerin şifa deposu olduğunu söyleyen Altun “Şu anda fiyatlar çok iyi olmasına rağmen satış yapamıyoruz. Gercüş üzümünden elde ettiğimiz pekmezler şifa ve vitamin deposudur” dedi.

İŞKEMBELER BU TEZGÂHTA

Batman mutfağının gözdesi işkembeler ise Mehmet Songur’un tezgâhında satışa sunuluyor. Kelle, paça ve karın bumbarların temizlenerek satışa çıktığını belirten Songur, daha iyi satış yapabilmek için sürecin düzelmesini dört gözle beklediklerini söyledi. 12 yıldır bu işi yapan Songur, temiz bumbarı 4 TL, kelleyi 10 TL, böbreği 7 bin 500 TL, kuzu işkembeyi 5 TL, yüreği ise 10 TL’den satıyor.

“HALK, ESNAFINA SAHİP ÇIKMALI”

Alo Tevşo Semt Pazarının seyyar esnaflarından Ömer Doğan, tezgâhındaki yeşillikleri en uygun fiyattan satışa çıkarıyor. Küçük esnafın desteklenmesini isteyen Doğan “Küçük esnaf varken büyük alışveriş merkezlerinden sebze ve yeşillik almasını kabul edemiyoruz. Biz bu halkın içinde yaşayan esnaflarız. Halk, esnafına sahip çıkmalı” dedi. Doğan’ın tezgâhında yeşil soğan 1 TL, dereotu 3 tanesi 1 TL, nane 3 tanesi 1 TL, maydanoz 4 tanesi 1 TL, marulu ise tanesi 1 TL’den satılıyor.

ESNAF DAYANIŞMASI

Semt pazarlarında objektiflere en sık yansıyan manzara ise esnaflar arasındaki dayanışma. Yoğunluğun azaldığı saatlerde yan yana gelerek sohbet eden esnaf, dertleşerek adeta terapist işlevi görüyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete