EĞİTİM

ALTINCI HASTALIK NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, Altıncı Hastalık konunda anne ve babaları uyardı.

ALTINCI HASTALIK NEDİR, NASIL OLUŞUR?
06-11-2018 19:40
Google News

 

ALTINCI HASTALIĞA YAKALANAN ÇOCUKLAR, BAĞIŞIKLIK KAZANIR

Altıncı Hastalığın, kış aylarında çocuklarda sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olduğunu belirten Dr. Taşkın “Yüksek ateşle başlayıp, ciltte döküntüsüyle kendini belli eden Altıncı Hastalık, virüslerden kaynaklanan ve genelde 6 ay–3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir problem. Altıncı Hastalık için şimdiye kadar hazırlanmış bir aşı yoktur ve nedeni herpes virüs tip 6’dır. Bir kere Altıncı Hastalığa yakalanan çocuklar, hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık elde eder. Hastalık esnasında ateş 39 -39.5 dereceye yükselebilir. Çocuklarda eller ve ayaklarda hafif morarma, titreme ve huzursuzluk gibi şikâyetler de görülebilir. Ateşle ilişkili kasılmalar ve havale gibi tablolar da oluşabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, şuur kaybı ve sayıklama da olabilir. Çocuğun yeterince sıvı almadığı durumlarda cildinde kuruluk, gözlerinde hafif çökme ve halsizlik gözlemlenebilir. Hastalığın başlangıcından itibaren 2- 3 gün içinde kaybolan döküntüler, kalıcı izlere de neden olmaz” dedi.

BULAŞICI BİR HASTALIK

Hasta çocuğun öksürmesi ya da hapşırması ile ortama yayılan damlacıkların, hastalığın başkalarına da bulaşmasına yol açabileceğini belirten Dr. Taşkın “Hastalıktan korunmak için genel tedbirler alınmalıdır. Eller iyi yıkanmalı, bebeğin temas ettiği her şey dezenfekte edilmelidir. Özellikle ağzına götürdüğü bütün cisimler mikroplarından arındırılmalıdır. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle ortalama 9 gün kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi geçirir. Hastalığa özel bir tedavi yoktur, bununla birlikte hastanın ateşinin düşürülmesi için müdahalede bulunulabilir. Hastalık esnasında çocuk bol sıvı tüketmeli, özel olarak bakımları ve yakından izlemi yapılmalıdır. Altıncı Hastalıkta beslenme çok önemlidir. Sürekli ateş ölçümleri yapılıp çocukla yakından ilgilenilmeli, bol su tüketmesi sağlanmalıdır” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete