SİYASET

“Ana konteyner limanı hangi aşamada?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısında, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Mersin’e yapılması gereken ana konteyner limanı ve ihracatla ilgili sorular yöneltti.

“Ana konteyner limanı hangi aşamada?”
04-11-2023 12:02
04-11-2023 12:03
Google News

Batmanlı Vekil Ekmen “Milletvekili bulunduğum Mersin ilinin Türkiye'nin ihracatındaki payını ve Türkiye'de en çok vergi ödeyen iller sıralamasında 6'ncı sırada yer aldığını takdir edersiniz. Bundan on beş yıl önce kalkınma planlarında Türkiye'nin ihracattaki payını arttırmak için Filyos, Çandarlı ve Mersin Ana Konteyner Limanı'nın inşa edileceği belirtildiği hâlde geçen süre içerisinde Mersin Ana Konteyner Limanı'yla ilgili olarak hiçbir adım atılmadığı gibi hazırlanmış ÇED raporlarının dahi süresi dolmuştur. Aynı süre içerisinde Filyos Limanı tamamlanmış, Çandarlı Limanı ise tamamlanma aşamasına gelmiştir. Ticaret Bakanlığınızın doğrudan yetki alanında olmamakla birlikte ihracatımızın artırılması noktasında, Mersin Ana Konteyner Limanı'nın inşaatına başlanması noktasında Bakanlığınızın katkısını beklemekteyiz” dedi.

“NARENCİYE İHRACATI İÇİN DFİF DESTEĞİ ARTIRILMALI”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a özellikle narenciyede yaşanan sorunu anlatan Ekmen “Şu anda limon ücretsiz olarak tüccara hibe edildiğinde masrafları itibarıyla toparlanamıyor. Narenciyede TÜİK verilerine göre yüzde 75'e varan rekolte artışı beklenmektedir, bu rekoltenin yurt içinde tüketilmesi mümkün değildir, belki bir devlet desteğiyle deprem bölgelerinde öğrencilere, orduda Mehmetçik'e dağıtılabilir ama esas olan ihracatın desteklenmesidir. Biliyorsunuz, pandemi döneminde limon ihracatı yasaklanarak ihracat dengemiz bozulmuş idi. Şimdi, bu yıl narenciyenin ihracatta desteklenmesi noktasında DFİF'in minimum 1.500-2.000 lira olarak tanımlanması gerekir” dedi. (Deva Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete